Rodina na dávkách nekompromisně: Peníze nepřišly, jídlo si nakrademe

22.02.2012 21:32

PŘÍBĚH Nový způsob vyplácení sociálních dávek dělá starosti mnoha lidem. Zejména pak těm, kteří stále marně chodí k bankomatům v naději, že se na jejich účtu konečně objeví peníze, které potřebují k zaplacení nutných věcí jako je nájem. Lidé si tyto platby nastaví tak, aby mohly proběhnout brzy po obdržení dávky. Co ale mají dělat, pokud se dávka zdrží?

Rodina na dávkách nekompromisně: Peníze nepřišly, jídlo si nakrademe
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Své o tom ví rodina z Přerova, která už týden čeká na příspěvek na živobytí a na bydlení. Současná podoba systému vyplácení sociálních dávek je údajně dostala do situace, kdy nemají na jídlo ani na nájem. Přišla jim už také první upomínka na zaplacení plynu. Rodina je zoufalá a neví si rady. Otec rodiny dokonce mluví i o tom, že pokud peníze brzy nepřijdou, je nucen jít krást, protože jeho děti potřebují jíst.

Více příběhů ZDE

Otec: Budeme muset krást. Stát nás k tomu nutí

„Když to takhle půjde dál, vezmu děti do supermarketu, aby se tam najedly. Nic jiného mi nezbývá. Ať si mě klidně zavřou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz otec rodiny, jejíž identita má zůstat v anonymitě. A dodává: „Přišla nám už upomínka za plyn, který zatím nemůžeme zaplatit. Navíc si plynárny za zpožděné platby účtují stovku navíc. A to je pro mě docela dost peněz.“



Nic nám nepřišlo

Podle něj měla rodina před týdnem dostat příspěvek na živobytí a na bydlení. „Nic nám ale nepřišlo. Přitom jsme splnili všechna pravidla, abychom peníze dostali. Donesli jsme včas na úřad práce všechny potřebné dokumenty jako doklad o zaplacení nájmu, elektriky a plynu za leden. Nic nám ale nepřišlo. Jsme zvyklí, že peníze chodí vždy čtrnáctého. Je o týden víc a nic. Když stát nebo nějaká instituce chce něco zaplatit, nesmím se zdržet ani o den, ale když mají něco zaplatit oni včas, je jim to jedno a dělají si, co se jim zlíbí,“ stěžuje si asi čtyřicetiletý otec rodiny.

A pokračuje: „Děláme veřejně prospěšné práce. Ti, co nedělají a přišli na úřad později než my, už peníze mají a my stále nic. Připadá mi, že stát tímhle systémem podporuje ty, kteří ho jen využívají a dělat nepůjdou. Asi se na to taky vykašleme, abychom se měli stejně dobře jako ti, kteří státních příspěvků jen zneužívají. Předchozí systém výplaty dávek v termínu na pokladně úřadu byl daleko lepší. Teď jsou v tom akorát zmatky,“ dodává.

Schindlerová: Lidé jsou zvyklí na staré termíny

Úřad práce v Přerově, kam rodina chodí od ledna dokládat zaplacený nájem, aby měla nárok na dávky, se však redakci snažil ústy vedoucí oddělení nepojistných sociálních dávek ujistit, že je vše v pořádku a problém nevznikl na straně úředníků.

„Bohužel klienti byli zvyklí, že jim peníze budou chodit nadále ve stejných termínech jako před změnami. To jsme lidem ale v lednu říkali a oni stále nedokážou pochopit, že je to teď jinak. Informovali jsme je o tom, že v únoru budou dávky vypláceny složenkou nebo na účet na základě toho, kdy dorazí s potřebnými doklady. Stávajícím klientům musíme dávky vyplatit v tom měsíci, kdy přijdou,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz Zuzana Schindlerová s tím, že dávky za únor byly vyplaceny.

Vedoucí oddělení dále podotkla, že chápe, že se klienti mohou dostat i do takto svízelné situace jako zmíněná rodina. Zároveň je však přesvědčena, že mnoho klientů úřadu neumí hospodařit s penězi a také často žádají o příspěvky pozdě s tím, že se pak diví, že jim nebyly vyplaceny v termínech, na které byli roky zvyklí. „Nečekané výdaje může také pokrýt takzvaná mimořádná okamžitá pomoc, kterou poskytujeme,“ doplnila.

„Zbývají nám poslední dvě stokoruny. Pokud nám příspěvek nepřijde, nevím, jak budu situaci řešit. Hlavně mi jde o moje děti. Nevím, jak jim vysvětlím, že nemáme ani na jídlo,“ uzavírá nešťastný otec.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…