Rozkrádání státu. Soudce rozvíjí myšlenky z knihy profesorky Dvořákové

02.10.2012 13:46

Soudce Vojtěch Cepl dodává své vlastní postřehy ke knize politoložky Vladimíry Dvořákové Rozkrádání státu. Ve svém textu uveřejněném na blogu Aktuálně.cz rozkrývá tři problémy, které značně zatemňují fungování české politiky. Základním problémem je, že politické strany jsou vnímány jako výtah k moci. Z pozic moci jsou následně štědrými odměnami placeni loajální úředníci. Třetí problém představuje nepříliš velký zájem občanů o dění v justici.

Rozkrádání státu. Soudce rozvíjí myšlenky z knihy profesorky Dvořákové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

„U politiků je oceňována jediná vlastnost – věrnost čili loajalita. Je úplně jedno, čemu – a zda vůbec něčemu – politik skutečně rozumí; je nepodstatné, že vystudoval nějaký úplně jiný obor, než ten, který řídí jako ministr. Přes dvacet let, kdy vynesla politika do poslaneckých lavic revoluce, nikdo necítil potřebu ho vyměnit. Jaksi se to nesluší. A konkurence je tak zoufale slabá – nebo uměle omezená – že žádný takový zásah nevynucuje," popisuje své vidění situace Cepl.

Sledujte práci soudců

Dodává k tomu také, že nastavení volebního systému nepřeje vzestupu nových politických stran. Ve sněmovně se objevují prakticky pořád ta stejná stranická loga. To, že v nejvyšších patrech sedí stále ti stejní politici, kteří se jednou za čas vymění z pravých na levé nebo obráceně, jim dává možnost kupovat si loajalitu svých úředníků prostřednictvím odměn, které rozdělují. Stává se pak, že úředník má díky odměnám vyšší plat, než jemu nadřízený ministr. A to je špatně. Tento systém je třeba změnit.

Existuje ale síla, která tuto strukturu může do jisté míry narušit a to je síla soudů, resp. v první fázi síla vyšetřovatelů, kteří se nebudou bát zamířit svůj zrak i do řad politiků. V konečné fázi však o případné vině či nevině obžalovaných rozhodují soudci. Veřejnost by proto měla sledovat i to, kdo je soudcem např. v jejich krajském městě a jak pracuje.

„Pokud se vrátíme na začátek úvahy, nikdo nebral doopravdy vážně to, že justice je třetí základní mocí, nepodřízenou těm předchozím, nezávislou a stejně podstatnou. Že funkcionáři justice – zejména předsedové krajských soudů, nemluvě již o předsedech Nejvyššího, Nejvyššího správního a obou Vrchních soudů - jsou pro život země stejně podstatní a odpovědní, jako ministři, krajští hejtmani nebo předsedové parlamentních výborů. Jediný, kdo občas trochu zčeřil poklidné mediální vody, byl právě Ústavní soud, čímž se drasticky lišil," podotýká soudce Cepl a dodává, že dnes se situace konečně obrací. Lidé se o práci soudců začínají zajímat v souvislosti s celou řadou kauz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…