Rudá Semelová: Lidi, nechápete? Platíte dluhy, které nejsou vaše

26.12.2011 6:26

Podle poslankyně za KSČM Marty Semelové byl z pohledu lidí letošní rok poznamenán tím, že si museli opět sáhnout hlouběji do kapsy, aby zaplatili to, co nezbytně potřebují ke svému životu, ale také dluhy, které nezpůsobili. Lidi se ale prý začínají víc probouzet. Podle ní si začínají uvědomovat, že je třeba se proti jednání vládní koalice nějakým způsobem postavit.

Rudá Semelová: Lidi, nechápete? Platíte dluhy, které nejsou vaše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Semelová z KSČM na Olšanských hřbitovech

„Lidi už začali vycházet do ulic, ale je to většinou roztříštěné,“ říká pro ParlamentníListy.cz Semelová. Zároveň ale dodává, že ty protesty bývají roztříštěné i uměle. Jak tvrdí, jsou záměrně stavěné jedny skupiny proti druhým.

Účastníci protestů se budou sjednocovat. Lidem ty hrůzy prý zatím nedocházely

Marta Semelová předpokládá, stejně jako někteří její straničtí kolegové, že bude postupně docházet ke sjednocování účastníků protestů. Je to podle ní jediná možnost, jak zabránit "lumpárnám, které se chystají ze strany vlády a vládní koalic proti lidem".

"Mám dojem, že mnoha lidem ta současná situace stále ještě nedochází,“ říká Semelová a jmenuje zvýšené DPH, zvýšené poplatky ve zdravotnictví, zkrácení a snížení příspěvku v nezaměstnanosti, to vše by podle ní mělo v příštím roce vést k většímu sjednocení protestů.

TÉMA: Vládní reformy

Lidé mají strach z příštího dne. Postaví se tomu?

„Teď po Vánocích se zase objeví problémy u lidí, kteří si vzali půjčky na dárky,“ předpokládá Semelová. Podotkla, že se tentokrát hodně lidí podle médií půjček zřeklo, což prý ukazuje na to, že mají lidi větší obavy si vůbec půjčovat. „Rozhodně si nemyslím, že by to bylo tím, že peníze nepotřebují,“ dodala poslankyně pro ParlamentníListy.cz.

Lidé podle ní mají strach ze ztráty zaměstnání, mají strach onemocnět. „Lidé mají prostě strach z dalšího dne,“ říká komunistka. V tomto duchu se podle ní ponese také příští rok. „Otázka je, do jaké míry to přeroste do vědomí či rozhodnutí lidí, že je nezbytné proti tomu něco dělat a postavit se tomu,“ dodává.

Srovnáme-li podle Semelové protesty s jinými státy, jsou zatím velmi slabé. „Za stávajícího trendu je to ale podle mě jen otázka času, než si lidé uvědomí, že takto už to dál prostě nejde, a že nelze na sobě nechat dál a dál štípat dříví,“ tvrdí poslankyně.

Anketa

Obáváte se nedostatku peněz v roce 2012?

86%
6%
hlasovalo: 2465 lidí

Vláda se bude snažit udržet, přesto prý může padnout

„Každý den, který zde tato koalice vládne, přináší značné škody pro občany této země," říká rezolutně pro ParlamentníListy.cz poslankyně KSČM. Na druhou stranu je přesvědčená, že se koaliční strany vždycky dohodnou, než aby nechaly vládu padnout. „Mnozí z nich si jsou přece už vědomi toho, že je lidé příště volit nebudou poté, co lidi oklamali, kdy jim naslibovali kde co, ale sliby nedodrželi.

Je proto podle ní otázka, zda se některá z koaličních stran bude chtít zachránit tím, že pomůže levici „položit“ vládu, nebo se budou snažit udržet se pohromadě. „To teď opravdu nevím, ale myslím, že to nevědí ani jednotlivé strany koalice,“ říká Marta Semelová.

Sociální demokraté se s ODSkou opět dohodnou, bude-li se jim to hodit

Poslankyně nevylučuje ani možnost, že by mohlo dojít k dohodě mezi ODS a ČSSD. „Sociální demokracie už několikrát dokázala, přes mnohá silná slova, že když došlo na lámání chleba, dokázali se politicky dohodnout s kdekým“ připomíná dále pro redakci poslankyně. Ať to prý bylo na vládní úrovni, nebo na úrovni hlavního města Prahy.  „Sociální demokraté postupovali vždycky velmi pragmaticky,“ říká se značnou dávkou ironie pražská poslankyně a zastupitelka. „Hodili všechny sliby za hlavu a dohodli se s ODSkou, když se jim to hodilo,“ dodává na konec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…