Schwarzenberg vědomě lže. Zeman je v právu, říká Petr Hájek

17.04.2013 9:40

Bývalý vicekancléř Petr Hájek se na webu Protiproud.cz vyjádřil ke sporu prezidenta republiky Miloše Zemana a ministra zahraničí ke jmenování velvyslanců. Říká, že ministr zahraničí podle ústavy nemá do výběru velvyslanců co mluvit.

Schwarzenberg vědomě lže. Zeman je v právu, říká Petr Hájek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Hájek píše, že prezident Miloš Zeman ve skutečnosti vůbec nemusí s ministrem na Hradě konzultovat. Jmenování velvyslanců je čistě jeho věc. (celý článek čtěte zde)

„Všechna média hlavního proudu beze zbytku věrně opakovala po Karlu Schwarzenbergovi, že jde na Hrad bojovat o to, komu náleží zahraniční politika: Jestli jeho ministerstvu, nebo Hradu. Nikdo se ho ani slůvkem nezeptal, zda zná ústavu země, jíž je ministrem. Lže ministr, lžou noviny i televize. A vědí to. Nic jako ministrovy návrhy velvyslanců, jejich schvalování vládou, a nakonec jmenování prezidentem v naší ústavě nenajdeme. Podle základního zákona je to naprosto jasné: Vše je na prezidentovi, předseda vlády jeho velvyslance pouze spolupodepíše,“ vysvětluje Hájek.

Zeman má silnější mandát

Pokud byla dosavadní praxe jiná, pak jenom proto, že to prezident Václav Klaus premiérovi dovolil, a Miloš Zeman nikoli. Hájek navíc upozorňuje, že nepsané ústavní zvyklosti, které platily dříve, již neplatí, neboť prezident v přímé volbě má přímý mandát od občanů, a proto může naplno využívat pravomocí, které mu dává ústava.

„Kdyby se Václav Klaus – nebo nyní Miloš Zeman – například rozhodli, že budou všechny mezistátní smlouvy sjednávat, nic by jim v tom nemohlo zabránit. Pokud exprezident část této  své pravomoci delegoval na vládu a ponechal si jen právo ratifikace, bylo to čistě jeho rozhodnutí. Kdyby jednal opačně, nikdo by nemohl nic namítat,“ říká Hájek.

„Samozřejmě, že by namítali. A jak! V mediálním rachotu by veřejnost rychle uvěřila, že si prezident usurpoval část demokratické moci. A klidně by ho za to Senát pohnal před ústavní soud pro velezradu,“ dodává Hájek.

Ústava hovoří jasně: jmenuje prezident, kontrasignuje premiér

Je to pouze prezident republiky, kdo má podle ústavy právo vybírat – protože také jmenovat – velvyslance. Předseda vlády pouze kontrasignuje jeho výběr. Pokud už tedy s někým vůbec konzultovat, pak nanejvýš s Petrem Nečasem. Pan Schwarzenberg je v tomto „sporu“ zcela mimo. Pokud si to takto Miloš Zeman zavede, nikdo nemůže namítnout ani A. Tedy může – ale bude tím dávat najevo, že nerespektuje ústavu.

Je pravda, že Ústava ČR o ministru zahraničí v případě jmenování velvyslanců vůbec nehovoří. Podle článku 63, odstavce (1) písmene d) Prezident republiky přijímá vedoucí zastupitelských misí a dle písmene e) pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí. Pro toto rozhodnutí prezidenta republiky ke své platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády. Čili stačí dohoda prezidenta s premiérem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…