Se synem exmininistra obrany o ochrance, střelbě v letadle i Klausovi

02.10.2012 22:30

ROZHOVOR Ochranka, bodyguardi, osobní strážci - všemi těmito jmény jsou nazýváni muži, kteří se mnohdy stávají idolem malých kluků a stejně tak i řady žen. Důvod? Jejich odvaha a odhodlání zemřít v případě nutnosti pro chráněnou osobu. Jenomže - nejsou to vše jen idealistické představy, od reality na hony vzdálené? O tom, ale i o možném pozadí jedné již skoro zapomenuté střelby ve vládním letadle, si ParlamentníListy.cz popovídaly s Antonínem Baudyšem mladším.

Se synem exmininistra obrany o ochrance, střelbě v letadle i Klausovi
Foto: facebook
Popisek: Antonín Baudyš junior

Váš otec byl ministrem obrany, tudíž musel mít také svoji ochranku? Jak jste to vnímal Vy v té době jako syn?
Táta měl ke své práci, stejně jako ke všemu jinému, přístup šťastného člověka s laskavou povahou a příjemné byly vždy i jeho vztahy s ochrankou. Jeho ochranka byli neméně fajn chlapi, vzájemně k sobě s tátou měli úctu a přitom i relativně neformální vztah. I po letech jsme na ně vzpomínali hezky, přeci jenom, řadu let mým rodičům stáli velmi nablízku.

Domníváte se, nebo slyšel jste někdy ze strany otce něco, co by svědčilo o tehdejší neprofesionalitě ochranky - členů ochranné služby?
Nebyl jsem zase tak moc doma, abych o tom věděl, byl jsem v té době v jezuitském řádu. A i kdyby ano, součástí tátovy povahy bylo pochopení pro veškeré lidské nedokonalosti. Mně by něco takového z principu neventiloval, protože mně takové informace absolutně nepříslušely.

Více rozhovorů ZDE

Členové ochranky však vstoupili do politické kariéry Vašeho otce zcela zásadně - a to během jednoho letu, při kterém došlo k výstřelu uvnitř letadla a dlouho se hovořilo o tom, že to byl nikoli člen ochranky, ale samotný ministr, kdo střílel - jak se na tuto kapitolu života Vašeho otce díváte nyní s odstupem času a jak ji vnímal on s odstupem let?
Táta tehdy nebyl vůbec připravený na něco tak zákeřného, jako bylo svedení střelby na něj. S tou interpretací přišel, podle jeho slov, předseda KDU-ČSL Josef Lux, kterému ve stejné době hrozilo odvolání z vlády kvůli machinacím na Pozemkovém fondu, který spadal pod jeho ministerstvo zemědělství. Lux věděl, že Klaus neodvolá dva lidovce najednou, protože by tím destabilizoval vládní koalici. Táta také předpokládal, že zodpovědnost za selhání na sebe vezme Ministerstvo vnitra, pod které ochranka spadala. Ale Jan Ruml, se k tomu tehdy neznámo proč neměl. Domnívám se, že táta svého bodyguarda, kapitána Paskera, jinak fajn člověka, nechtěl prezentovat jako pachatele, i proto, že správně mělo nejdříve proběhnout šetření. A asi i proto, že mu bylo lidsky hloupé, blízkého člověka a živitele rodiny připravit o práci. Nicméně tím, že se kapitán Pasker k přiznání také neměl, tak se celá situace stávala dosti trapnou. A tak potom nevěřil vlastním očím, kam se celý příběh dostal, a že vyústil v jeho odvolání. Což se v té době některým lidem s přímým vlivem na média hodilo. Nemá smysl je zde jmenovat, ač tam vůči nim jako rodina máme přetrvávající pocit křivdy. Je to však stará záležitost a navíc jsem u ničeho osobně nebyl, znám to jen zprostředkovaně.

Co si myslíte osobně Vy sám o tom, co se stalo Chrastavě v pátek 28. září? Domníváte se, že šlo o událost zcela zásadní či spíše malichernost?
Domnívám se, že Václav Klaus by měl děkovat pánu bohu, že jej dosud nikdo nesejmul doopravdy. Jak říká Karel Janeček z Národního fondu proti korupci, největší díl zodpovědnosti za korupční prostředí - kromě korumpujících a korumpovaných občanů - nese právě on, jako bývalý premiér, předseda ODS a současný prezident. Je to naprostá malichernost, která však vypovídá o atmosféře v zemi. 

TÉMA: Střelba na Klause

Zabýváte se nyní astrologií, nedíval jste se v souvislosti s událostí na postavení hvězd? Daly se tam třeba vypozorovat určité varovné signály?
Děkuji za dotaz, nedíval a ani se dívat nebudu. Žiji v racionálním rozpoložení, kdy nečekám vůbec nic od našeho státu, od naší společnosti a ani od vnějšího světa jako takového. Pokud něco očekávám, tak pouze sám od sebe. Na to, jak byly astrologické konstelace o víkendu ostré až extrémní mi přijde být nádherné, že víkend proběhl u nás i ve světě, velmi hladce. A pán s antiperlemi z mého hlediska hazardoval se svým životem, jen proto, aby poslal nám ostatním vzkaz o svém vlastním stavu.

Kdo to byl Antonín Baudyš starší?

Doc. Ing. Antonín Baudyš, CSc., (zemřel 24. srpna 2010) byl politik, vysokoškolský pedagog, spoluzakladatel a prezident sdružení legálních držitelů zbraní LEX, rovněž pak představitel české astrologie.
Baudyš starší vystudoval přesnou mechaniku a optiku na Fakultě strojní ČVUT. Působil jako pedagog na Katedře přesné mechaniky a optiky Fakulty strojní ČVUT, kde též udělal kandidaturu (1986) a docenturu (1988). Je spoluautorem řady učebních textů, studií a vynálezů z této oblasti.
Do Československé strany lidové (ČSL), současné Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové (KDU-ČSL), vstoupil počátkem 70. let. V roce 1989 se stal místopředsedou vlády České republiky a později za KDU-ČSL ministrem obrany v první Klausově vládě, kterým zůstal až do roku 1994. V roce 1992 byl krátce místopředsedou federální vlády a byl pověřen řízením federálních ministerstev dopravy a spojů. V roce 1996 se neúspěšně ucházel o křeslo senátora za Mělnicko. Jako prezident sdružení legálních držitelů zbraní (LEX), propagoval myšlenku cvičení střelby pro občany, aby se každý, za své peníze, naučil bránit sám.
Byl dvakrát ženatý. První dlouholetou manželkou byla Zuzana Baudyšová (Nadace Naše dítě), s níž měl dva syny – Antonína a Jana.

Pozornost veřejnosti vzbudil neobvyklý incident, při kterém buď Antonín Baudyš st., či jeden z jeho bodyguardů, kpt. Jan Pasker, prostřelil podlahu letadla, ve kterém cestovala delegace do Švédska.  (Zdroj: Wikipedie)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…