Senátor k brutálnímu útoku: Cikáni musí dostat přes pazoury, jinak bude hůř

29.05.2013 6:21

Případ napadení manželského páru skupinou Romů v Duchcově ohromil tisíce uživatelů internetu, po kterém se šíří video z kamerového systému. Senátor Jaroslav Doubrava, který na problémy s nepřizpůsobivými dlouhodobě upozorňuje, vyzývá ministra vnitra, aby začal situaci řešit.

Senátor k brutálnímu útoku: Cikáni musí dostat přes pazoury, jinak bude hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

V noci z pátku na sobotu došlo v severočeském Duchcově k napadení mladého páru, odcházejícího z diskotéky, skupinou Romů. Celý incident zaznamenala bezpečnostní kamera na ulici, ovšem z příkazu policie prý kompletní záznam nebyl v médiích zveřejněn. O akci informovala Česká televize i další média. "Policisté nevylučují, že útok měl rasový podtext," uvedla ČT. To, že útočníky byli Romové, připouští i server Romea.cz. Podle něj útočili Romové z bohaté rodiny, která se před časem vrátila z Anglie. "Ta rodina je uzavřená a s okolím nijak nekomunikuje. Někteří její členové jsou dlouhodobě arogantní a bezohlední k ostatním," cituje server místní Romy. Médii proběhla též zpráva, že jeden z útočících mladíků se za incident omluvil.

Před dramatickým vývojem varovala zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. "Nelze uplatňovat princip kolektivní viny. Varuji před tím, co přinesl Šluknov," uvedla pro Lidové noviny. Připomněla rovněž, že i duchcovští Romové, kteří ve městě žijí dlouhou dobu, se od činu distancovali.

Video najdete ZDE

V Duchcově se dnes chystá demonstrace. Více ZDE

Videozáznam z bezpečnostních kamer duchcovské městské policie, který masivně koloval po sociálních sítích, dopomohl k tomu, že se věcí výrazně začala zabývat média i politici.

Senátora Severočechů.cz Jaroslava Doubravu případ rozpálil do běla. Sám má přitom jako dlouholetý starosta s romskými výtržníky zkušenosti. Podle něho je načase, aby stát rázně zakročil. Jinak prý bude ještě hůř.

„Pošlu ministrovi vnitra Kubicemu ten videozáznam, aby konečně řekl, co s tím hodlá dělat. To si Kubice opravdu přeje, aby se v těch lokalitách vytvořily různé bojůvky tak jako v Ústí nad Labem? Tam již byly snahy o vytvoření domobrany. Kam až budeme ustupovat menšině, která v republice čítá asi 300 tisíc lidí a dokáže zahnat do kouta zbývajících deset milionů?“ ptá se senátor.

Ať se Evropská unie kousne třeba do…

Lidé dnes podle něho mají strach vycházet do ulic, aby se s takovými gaunery nemuseli setkat. „Tento případ to jen dokládá. Nemůžeme si to přece už nechat líbit! Ať se Evropská unie třeba kousne do pozadí, ale přestaňme poskakovat podle toho, co se EU líbí. Jednejme podle sebe,“ vyzývá Doubrava.

Ten dává za příklad situaci, kdy někdejší ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová přijela do Saúdské Arábie. Nedovolili jí prý veřejně vystoupit, dokud se nezahalila podle jejich zvyků. „Proč my si nedokážeme prosadit své zvyklosti a právo?“ nechápe senátor Severočechů.cz.

„Případ z Duchcova je daleko za hranicí únosnosti. Věřím tomu, že budou pokračovat dál. Dávno říkám, že by se jim měly přestat vyplácet sociální dávky. Převeďme ty peníze do zaměstnanosti a ať cikáni a vůbec nepřizpůsobiví obecně dostávají peníze jen v případě, že budou pracovat. I kdyby měli stokrát zametat jeden chodník, tak ať ho zametají třeba po stoprvé, ale ty peníze dostanou jen za práci a ne za válení se a vyřvávání o tom, jak je diskriminujeme!“ rozčílil se Jaroslav Doubrava.

Mají to prý v krvi, budou krást a dělat bordel

Tyto případy podle jeho slov budou dál narůstat. „Názory, že když jim nedáme dávky, budou krást, to je hloupost. Oni to mají v krvi a budou krást a dělat bordel - ať se děje cokoliv! Dokud jim nedáme přes pazoury a nesjednáme si pořádek. A už je nejvyšší čas, abychom ten pořádek začali dělat,“ říká senátor pro server ParlamentníchListů.cz.

„Mohli bychom se divit tomu, že kdyby muž, který šel s tou ženou, měl u sebe legálně drženou zbraň a začal by po nich střílet? Nakonec by z toho ještě byla nepřiměřená obrana a odskákal by to on. Kam jsme se to dostali?“ pokračuje Doubrava.

Chtějí nás zahnat do kouta

Podle něho je na místě přehodnotit definici nutné sebeobrany, protože tohle chování už nelze tolerovat. „A věřte tomu, že bude hůř, protože dnes přichází ke slovu ta generace gaunerů, která neví, co je to práce, ale která ovšem ví, že peníze jsou v drogách, prostituci a práci považují za nejstrašnější způsob obživy. Ti pak budou dělat takové věci,“ varuje zákonodárce.

Bárta navrhuje změnu zákona po vzoru USA

„Navíc věřím, že z jejich strany jde o zcela plánovanou činnost, aby vyvolali strach v majoritě, aby nás zahnali do kouta a pak si tu mohli dělat, co budou chtít,“ bojí se senátor Jaroslav Doubrava.

Otázku změny legislativy ve věci posuzování nutné obrany po útoku otevřel předseda Věcí veřejných Vít Bárta. Podle něho je zjevné, že na Ústecku s vysokou nezaměstnaností a početnou romskou komunitou je situace vyhrocená.

Bárta proto následně informuje, že jeho strana chystá zákonnou úpravu, která by rozšířila možnosti ochrany vlastního majetku. „VV ve spolupráci s odborníky připravují zákon na rozšíření nutné obrany v duchu hesla ‚můj dům, můj hrad‘, které vychází z amerického trestního zákona. Ten v zásadě zcela vylučuje nepřiměřenou obranu při ochraně svého obydlí a dovoluje vetřelce zastavit jakýmkoli způsobem,“ je přesvědčen šéf VV.

"Po včerejším zhlédnutí brutálního napadení manželského páru v Duchcově na Teplicku, odmítnutí městského policisty jít obětem na pomoc a dnešní doplňující informaci Týdeníku Policie, že: 'dva z útočníků na manželský pár v Duchcově se pokusili krátce předtím ukrást jinému muži motokolo. Při pokusu o krádež tomuto muži zlomili útočníci ruku', jsem stále přesvědčenější, že novela zákona o nutné obraně v duchu 'Můj dům, můj hrad' se stává nutností. Tím spíše, že plánovaný projekt speciální pořádkové jednotky, která měla sloužit ve Šluknovském výběžku, nakonec nebude, jelikož policie na něj nemá peníze," napsal Vít Bárta na svém blogu.

Jeden z útočníků, nezletilý šestnáctiletý Rom, se v úterý ve vystoupení před novináři několikrát omluvil za sebe i za další útočníky. Záznam jeho omluvy zveřejnil server iDnes.cz. Brutální napadení vysvětloval tím, že byli opilí. Jeho rodiče jsou z toho prý špatní a za trest mu zakázali vycházet ven. Šestnáctiletý mladík pak dodal, že nyní s alkoholem zcela skončí. Přitom ho podle zákona neměl pít vůbec, není ještě plnoletý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…