Škárka: Bárta viděl politiku jako tunel. Bárta: Škárku soud nezajímá, googluje

06.04.2012 16:12

U Obvodního soudu v Praze 5 se pomalu uzavírá soudní proces s poslanci Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. Od půl deváté ráno do čtvrté hodiny odpolední postupně zněly závěrečné řeči obžaloby, obžalovaných i jejich obhájců. Státní zástupkyně Hana Vrbová má rozhodně za to, že byla prokázána trestná činnost a tak navrhla, aby soud uznal Bártu vinným z páchání pokračujícího zločinu podplácení. Oběma ale navrhla podmínečné tresty. Rozsudek má přitom padnout v pátek 13. dubna.

Škárka: Bárta viděl politiku jako tunel. Bárta: Škárku soud nezajímá, googluje
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Začíná soudní finále v procesu s Vítem Bártou. Den osmý graduje zavěrečnými řečmi představitelů soudu, obžalovaných a jejich právních zástupců. Tento proces startuje svým argumentem státní zástupkyně Hana Vrbová. Řeší otázku, zda vůbec mohou orgány činné v trestním řízení vstupovat do dění politické strany.

Slovům státní zástupkyně přihlíží také Bártova manželka Kateřina Klasnová a politolog a mediální analytik VV Jan Kubáček.

Vrbová připomněla, že Bárta popírá, že by upřednostňoval své ekonomické zájmy nad výkon svého politického mandátu. "Trvá na tom, že rozprava byla běžná, dobrovolná a demokratická, a popírá, že by vyvíjel jakýkoliv tlak na poslance," řekla.

Dále zmínila, že stát má právo prošetřovat dění v politické straně tak, aby byla garantovaná svobodná politická soutěž, jeji pluralita a nezávislost politického rozhodování.

„Zúčastněné strany se shodnou na místě, čase a výši peněz, rozcházejí se ale na účelu a důvodech,“ zmínila dále Vrbová.  Přitom neřeší falzum Škárkovy nahrávky, zcela ve své řeči opomněla nahrávky a jejich význam a přešla na smlouvu uzavřenou mezi Kristýnou Kočí a Alenou Maršálkovou o čerpání peněz na PR. Také zmínila, že nepovažuje za problematické časové proluky mezi převzetím peněz a podáním trestních oznámeni, kdy Kristýna Kočí tak učinila po osmi dnech a Jaroslav Škárka po sedmi dnech.

John uváděl, že mu je známá velkorysost Bárty

Pak žalobkyně shrnula výpovědi dalších svědků. "Poměrně zajímavá pro mě byla výpověď pana Johna, který udělal rozbor situace ve VV. Měl za to, že VV fungují naprosto běžně, poslancům není ubírán prostor. Uváděl, že mu je známá velkorysost pana Bárty, neměl pocit nespokojenosti a slyšel, že si pan Škárka peníze opakovaně půjčoval," uvedla.

"Poškozená paní Kočí dospěla k názoru, že situace uvnitř VV je vyhrocená, a začala proti panu Bártovi vystupovat," připomněla Vrbová s tím, že poslankyně soudu poskytla výplatní pásky a neměla důvod půjčovat si půl milionu. Výše je podle zástupkyně navíc poměrně netransparentní.

Žalobkyně také zdůraznila, že z důvodu časové tísně nemohl obžalovaný Škárka přijatou peněžní hotovost předat orgánům činným v trestním řízení. "Částku ve výši pět tisíc použil jen pro svoji potřebu, neboť mu bezpečnostní agentura poradila, že nemá používat svou kreditní kartu," shrnula Škárkovu výpověď zástupkyně.

Vrbová také upozornila na úniky z jednání politických orgánů VV a na napětí a nedůvěru, které vyvolávaly. Připomněla ale i svědectví poslankyně Suché, která prohlásila, že pokud se kdykoliv chtěla s názorem prosadit, prosadila se. 

Žalobkyně upozornila i na svědectví Vícha a Humla, která považuje za důležitá. Řeč státní zástupkyně završila shrnutím mediálnich příspěvků, které dle ní ilustruji napětí mezi poslanci na přelomu let 2010/2011. Svědkyni Kočí přitom považuje za klíčovou. Poslance Bártu označila za "šedého vůdce".

Zástupkyně nechápe, proč si poslanci Kočí a Škárka půjčovali. Zakončila svou řeč tím, že je možno dospět k názoru, že jde klasifikovat peníze za úplatek.

Žalobkyně navrhla podmínku

„Dle mého soudu měl obžalovaný Škárka dobře 30 hodin na to, než odletěl do zahraničí, k nahlášení a podání trestního oznámeni,“ vysvětlila. Trvá ale prý na trestní definici, vzhledem k bezúhonnosti obou navrhuje nižší trestní sankci, avšak s dlouhou dobou podmínečnou.

„Oba obžalovaní jsou osoby bezúhonné, bez záznamů. Tyto tresty by měly mít především preventivní a výchovný účel, který by měl sloužit také k ochraně společnosti. V případě pana Bárty bych navrhovala uložení trestu ve třetině zákonné trestní sazby s dlouhou zkušební dobou. U pana Škárky pak trest pod polovinou zákonné sazby se zkušební dobou kolem dvou let," zakončila Vrbová.

 Podle ní předaná finanční hotovost nebyla půjčkou, ale byla úplatkem. "Mám za to, že z toho, co jsem tu uvedla, a ze shromážděných důkazů je možno vyvodit, že předaná finanční hotovost nebyla půjčkou, ale byla úplatkem," dodala žalobkyně.

Advokát Kočí: Postupovala dle protikorupčního manuálu  

Poté si vzal řeč advokát Kristýny Kočí. „Moje klientka neměla důvod žádat o půjčku. Schůzka v březnu 2011 nebyla naplánována a předání úplatku pro ni bylo šokující. Celý následný, poněkud chaotický postup mé klientky nasvědčuje tomu, že si nikdy nechtěla částku ponechat," uvedl advokát s tím, že spekulace o puči ve VV Kočí uráží.

Upozornil, že vztahy mezi Kočí a Bártou nebyly idylické, proto ani nevidí žádný důvod pro to, proč by si půjčovali. Právník rovněž připomněl odposlech nalezený u Kočí v bytě. Nehledě na nahrávky předané Kočí údajně s obžalovaným Bártou již nemluvila. Povahu nahrávek ale přitom nijak nekomentoval.

Zdůraznil ale, že Kočí postupovala obdobně jako Michálek dle protikorupčního manuálu z dílny ministerstva vnitra. Kočí dle něj sice přiznala, že měla peníze hned nahlásit, a ne vyčkávat. Požaduje náhradu škody ve výši pěti tisíc za újmu. Cítí se být totiž prý poškozená na jménu, na reputaci a politické a občanské prestiži.

Chce pět tisíc za újmu a za nařčení z šíření pohlavních chorob

„Za přiměřenou náhradu by paní Kočí považovala omluvu. Zákon však zná pouze finanční náhradu, kterou jí nezbývá než uplatňovat. Pět tisíc korun je symbolická částka, která představuje setinu částky, která jí byla předána,“ dodal zástupce poslankyně ve své závěrečné řeči a vysvětlil, za co vlastně Kočí peníze chce.

Je to údajně za příkoří, kterým měla být poslankyně v posledním roce vystavena ze strany VV. "Byla zcela nedemokraticky vyloučena ze strany bez možnosti něco vysvětlit. Byla označena za pučistku. V její ložnici se našlo odposlouchávací zařízení. Byla nařčena ze šíření pohlavních chorob, ze sexuálního obtěžování poloviny Poslanecké sněmovny," vypočítával advokát Hádek.

Narážel tak na slova poslance VV Michala Babáka, který loni na podzim o Kočí rozhlašoval, že usilovala o milostný poměr se všemi muži ze sněmovny kromě komunistů, a naznačil, že by mohla mít i pohlavní nemoc. Kočí na to tehdy reagovala předložením negativních testů na HIV, žloutenku a syfilis.

Advokát Bárty: Kroky Kočí směřovaly k puči

Před desátou hodinou se slova ujal Bártův obhájce Oldřich Chudoba. Dorovnávání platů poslanců podle něj nebylo u soudu prokázáno. „Takovýto výrok nepadl,“ upozornil. Škárka se podle něj sice u soudu obsáhle vyjadřoval, přitom ale lhal. "Stojí před soudem jako obžalovaný, lhát může, je to jeho právo," podotkl.

Chudoba také nesouhlasí s názorem žalobkyně, že se Kočí nepodílela na rozkladu VV. „Důkazy, že její kroky směřovaly k vykonání puče, má soud k dispozici," zmínil. "Státní zástupkyně šmahem přešla svědectví takových svědků, jako je pan Babák, Vysloužil, Moroz, Janský, přitom obsah jejich svědectví je zásadní," podivil se také Chudoba.

Chudoba je také přesvědčen, že policie neprováděla všechny úkony, které měla, situace byla vedena podle něj účelově a jednostranně.

Právník upozornil i na podivné nakládáni s penězi Kočí od Bárty,  kdy je obratem uzavřena smlouva s Alenou Maršákovou na její PR služby.  O dorovnávání platů podle něj přitom mluví pouze paní Maršalková, nikdo jiný. Přitom Maršálková na klubu tehdy nebyla.„Tato smlouva naprosto vyvrací logiku nechtěně přijatého úplatku, který měl být předán policii, naopak potvrzuje vůli peníze přijmout a čerpat. Nahrávka vytvořena poslancem Škárkou sama zpochybňuje jeho argumenty a tvrzení,“ řekl Chudoba.

Škárka prý aktivně obcházel možné svědky

Podle jeho názoru také Škárka aktivně obcházel možné případné svědky, aby svědčili proti Bártovi, a sliboval, že jim bude pomoženo politicko-vlivovou-mediálni skupinou Škárky, Kočí, Humla, Maršálkové, pana Šlechty a vybraných novinářů. Ostatně to jmenovaní podle něj sami u soudu přiznali a potvrzují to i jejich nahrávky.

Obhájce také připomněl, že Kočí mluvila opakovaně hypoteticky a v hádankách o údajném úplatku a to jak vůči poslankyni Andrýsové, tak vůči notářce Chandrycké, u které uzavřela smlouvu s Maršálkovou na čerpáni PR služeb. Stejnou hypotézu prý předvedla i v komunikaci s poslankyni Suchou.

Radek John podle státní zástupkyně celou věc zlehčoval, Chudoba to ale popírá. "Ani ji nemohl zlehčovat, protože například na základě části nahrávky z diskuse u těžkého vína vznikla až taková krize, jakou jsme mohli v posledních dnech sledovat. Pokud zde odpovídal na některé otázky pana Škárky, kdy docházelo v jednací síni k výbuchům smíchu, nebylo to zlehčování situace. Sám jsem se smál a vím proč," zmínil.

 Zpochybnil, že Kočí neměla potřebu si půjčovat peníze. Připomněl přitom historku, kdy za sebe nechala zaplatit vysokou útratu v restauraci.

„Je zajímavé, že obžaloba si vybírá pouze vybraná svědectví, zcela přehlíží ustanoveni a stanovy strany, která jasně definují princip vzniku a zániku klubu, způsob a proces nahlašováni korupční nabídky, to zcela opomíjí,“ řekl Chudoba.

„Je pozoruhodné, že ani notářka Chandrycká, ani pan Zajeda - bývalý právní zástupce Škárky - nebyli zproštěni Kočí ani Škárkou mlčenlivosti. Domnívám se, že to úzce souvisí s detaily smluv řešící naložení s penězi od Bárty,"  zmínil také obhájce Bárty.

„Jsem překvapen, že žaloba využívá mediální důkazy, které navíc ospravedlňují obhajobu. Často je zde skloňováno ´manažerské řízení´, aniž by kdokoliv ze žalovatelů vysvětlil, co se pod tím skrývá. Vše je jen onálepkováno znakem ABL a Vítem Bártou, ne důkazivem,“ pokračoval.

Kočí byla vysmátá, naopak Bárta nabízel loajalitu

"Jestli někdo nabízel loajalitu, byl to pan Bárta, který nabízel loajalitu paní Kočí. Ta byla vysmátá, v dobré náladě," poznamenal Chudoba v e své řeči trvající již přes hodinu.

Kočí podle něj upozornila přitom na jedné z nahrávek z restaurace U Zlaté studny, že "Škárkovi takové peníze nedá ani Jurečko..." "Tedy sama je demaskuje,“ pronesl dále.

"Byly tři osoby, které požádaly Bártu o pomoc. Kočí, Škárka a Huml, tedy právě ty, které se podílely na rozkolu ve straně," uvedl obhájce a také zpochybnil věrohodnost Kočí i Škárky.

„Pokud mám hodnotit osobu pana Škárky a jeho věrohodnost, stejně tak věrohodnost paní Kočí, tak se shodnu s veřejnými činiteli v této republice, že se u ní projevuje bájná lhavost," nastínil Chudoba.

Bylo prý prokázáno i zapojení novináře Jaroslava Kmenty do této akce. „Kontakt s MF Dnes měl Huml přes pana Šlechtu, který se prý netajil tím, že jsou to jeho kamarádi."

Policista nabídku převzít obálku nedostal

Další velká lež, která ze strany Škárky bez uzardění zněla, je podle obhájce ta, že se při podání oznámení na obvodním oddělení v Horních Počernicích snažil předat policii obdrženou obálku s penězi od Bárty. "Policista, který oznámení přijímal, prý jasně dosvědčil, že žádnou nabídku převzít obálku od Škárky nedostal,“ shrnul dále advokát Bárty.

"Její život byla možná jedna velká spanilá jízda a při té jízdě bylo potřeba mít dostatek finančních prostředků, anebo si ji nechat zaplatit," naznačil Chudoba možný motiv Kočí, proč by žádala Bártu o údajnou půjčku. "Obžaloba tvrdí, že nade vší pochybnost šlo o úplatky, nikoli půjčky. Nevím na základě čeho mohla obžaloba k něčemu takovému dospět," řekl.

„Od počátku tady byla koordinovanost. Potvrzuje to obsah nahrávek, ale i svědectví například pana Šlechty, asistenta poslance Humla, kdy mluví o paní Maršálkové jako jistém styčném důstojníkovi informací, ale i kontaktem s ÚOOZ. Metodou budoucích pučistů bylo vypouštění dezinformací, pressu a mediálních úniků… Jen připomínám, že u soudu jsme se dozvěděli, že již v lednu 2011, tedy tři měsíce před pučem, pan Škárka nahrával, což dokládá jím předložená nahrávka z hodinek. Svědectví redaktorů Respektu potvrzuje, že paní Kočí a pani Maršálková věděly, že pan Škárka si jde pro peníze. De facto jen díky tomu, že článek v Respektu vyšel bez anonymních zdrojů, nedošlo k plánovanému scénáři puče,“ řekl také Chudoba.

Také zmínil, na kdy se měl plánovat plán pučistů – prý k 7. a 8. 4., kdy mělo dojít k mimořádnému výjezdnímu zasedání klubu. Vše ale prý "rozbil" týdenik Respekt a ta skutečnost, že detaily přejezdu Kočí sdělené ministrovi Jankovskému řekl pak následně Jankovský Bártovi a dalším. „Tím se cela situace proměnila. Pučisté nestíhali reagovat,“ připomněl právník.

Hovořil přes dvě hodiny

„Shrňme nahrávky: Bárta žádná, Kočí i tři, Škárka jedna. Nahrávky ukazují, že tu probíhala "dražba" poslanců VV."

„Je logické a je správné, že právo ovlivňuje politiku, ale pokud politika vstupuje do trestního práva, tak je to varovné a doufám, že se tak neděje a dít nebude. Navrhuji, aby byl pan Vít Bárta zproštěn v plné šíři a pokud bude prokázáno, že pan Škárka dal podvrh soudu, či že došlo ke zneužití trestních orgánů, konstatuji, že skutek se nestal,“ dodal.

„Byly to osoby omámené mocí, omámené tím, že získají nějaké pozice. Že budou chvíli slavní,“ řekl v závěru své řeči na adresu poslanců Chudoba.

Advokát Chudoba ukončil svou řeč po dvou a půl hodinách. Soudce Jan Šott následně poté vyhlásil polední pauzu. Po ní bude přednášet svou závěrečnou řeč Škárkův obhájce Jan Blažek.

Média, která zaznamenávají průběh soudu, a jejichž reportéři sedí v soudní síni, uvádějí, že Chudoba se ve své řeči opakovaně vracel k některým důkazům či svědectvím a proto soustředění přítomných během jeho proslovu upadalo. „Stále častěji se z řad přítomné veřejnosti, tedy především novinářů, ozývají na adresu obhájce věty: ´Vždyť to už říkal´, uvedl například k tomu server novinky.cz.

Obhájce Škárky: Bankovku z peněz od Bárty potřeboval na kuřivo

Po polední pauze začal hovořit Škárkův obhájce Jan Blažek. Na začátku své řeči spíše shrnul teze státní zástupkyně Hany Vrbové. Mimo jiné upozornil na to, že obžaloba tvrdí, že měl Škárka přijmout v Bártově bytě 170 tisíc.

„Je důležité vysvětlit slovo 'přijmout'," řekl obhájce. Podle Blažka znamená určitý vztah, tedy že dotyčný přijme věc za svou. „Nezazněl ale důkaz, že by obálku takto přijal," upozornil.

Je ale podle něj irelevantní hovořit v tom smyslu, že použití jedné bankovky zároveň znamená, že část tohoto úplatku přijal.

„Pan Škárka si nechtěl peníze nechat, potřeboval si pouze nutně koupit cigarety. Je silný kuřák. Použití jedné bankovky z peněz pana Bárty dle mého není osvojení si peněz, potřeboval si koupit pouze kuřivo," zmínil zcela vážně advokát.

K předání peněz mohlo dle něj dojít z mnoha důvodů, třeba i omylem. Škárka podle něj až postupně zjišťoval, jestli by se mohlo jednat o úplatek.

Kvůli časové tísni se Blažek nerozpovídal tolik, jako Chudoba, jeho řeč byla po dvaceti minutách u konce.

Bárta: Vinen se necítím být

Poté si vzal slovo Vít Bárta. „Necítím se vinen," byla jeho první slova, načež poznamenal, že zatímco on si dělal při řeči státní zástupkyně poznámky, tak si Škárka vygoogloval své jméno na notebooku. „Vím, že se nemá koukat přes rameno, ale nešlo si nevšimnout. Jako by mu ani nešlo o to, zda bude odsouzen, ale byla zde ambice ze soudu dělat tiskovou konferenci. Kydat velké množství nepravd vůči mně, VV, jít do jakýchkoli pomluv," neodpustil si Bárta rýpnutí do poslance.

"Na nahrávkách je patrné to, že se mě Kočí neustále ptala, jestli ji chci z nějaké pozice odvolávat. Je přitom patrné, že ji z žádné funkce odvolávat nechci, naopak ji podporuji," řekl. Loajalita prý byla naopak nabízena z jeho strany.

Připomněl také jméno Petra Tluchoře. „Co se v roce 2011 stalo VV, je stejný scénář, know-how i stejní lidé, kteří už po minulých volbách měnili výsledky voleb. Zmíním minimálně jedno jméno, Petra Tluchoře. Ten je spojován už s přeběhlíky po volbách v roce 2006. Tehdy byl také spojen s tím, jak se rozpadala vládní koalice," řekl dále Bárta.

"Těžko se odlišují reálné skutky a snaha využít tento prostor k maximalizaci pošpinění hodnot a programu VV. Znovu opakuji, v politice jsem nikdy nepořídil nahrávku. Dikce a hlas Kristýny Kočí na nahrávkách ale potvrzuje, že nebyla ve stresu, pod tlakem. Naopak ukazují, že si hrála s tokem informací," zmínil také Bárta.

Pozastavil nad slovem "dorovnání". "Paní Maršálková to prý ode mě slyšela, přestože je prokázáno, že v té místnosti byli přítomni jen poslanci, řekl Bárta a vysvětlil, že prý jen informoval, že "je k dispozici".

Raději kontaktovali novináře, než aby šli na policii

„Pučisté záměrně rozdmýchávali napětí, i skrze tlak a stresování kolegů v klubu, či řízené mediální úniky, jež násobovaly syndrom nedůvěry. Velmi promyšleně rozdělovali klub. Ostatně i namísto trestního oznámení raději šli debatovat s některými poslanci, raději kontaktovali novináře, než aby šli podat trestní oznámení, když tak byli presvědčeni o mé vině," poznamenal dále Bárta.

"Stejně se zachovali i v dalších dnech, když si raději přivezli redaktora Kmentu, než aby šli na policii, či státní zastupitelství. Připomínám, že všichni zmínění mne sami aktivně oslovili se žádostí o pomoc. Pan Škárka mne oslovil opakovaně. A je zajímavé, že na soudu pan Škárka  zase svojí variantu převzetí peněz změnil, tentokráte tvrdí skrze svého obhájce, že si nešel pro 170 tisíc, ale pro 55 tisíc, údajnou pravidelnou rentu. Změna, pokolikáté už?“ otázal se řečnicky Bárta.

„Dlouho jsem si myslel, že panem Škárkou je manipulováno, po zjištění, že si mě nahrával a to už v lednu 2011, rázně jsem svůj pohled přehodnotil. Očividně plán mého vystrnadění z politiky má mnohem delšího trvání, nejpozději od ledna 2011. A domnívám se, že to bylo v úzké součinnosti s plzeňským lobbistou Jurečkem. Cíleně,“ upozornil také Bárta s tím, že nahrávka Škárky z 31. ledna 2011 je výsměchem hraničícím až s pohrdáním tímto soudem a všemi přítomnými.

Bárta také připomněl, že Kočí na nahrávce říká, že provede "set up". „Vyhledal jsem si ve slovníku, co set up znamená," řekl Bárta a vyjmenoval několik významů. Mezi nimi je i „narafičit to“, „falešně obvinit“, či "nastartovat". "Vyjádřila to naprosto přiléhavě. Přesně to dělala," řekl k  tomu.

Bárta se také omluvil všem, co teď trpí za to, že s ním strávili kus pracovního života a ničí jim to i teď život. „Zažil to na sobě například pan Janský, který zde u soudu svědčil. Je mediálně propírán, byl slovně atakován panem Škárkou, ztrácí pracovní příležitosti.“

Vrátil se také k půjčce pro poslance Vacka, který si od Bárty půjčil, protože prý nechtěl sahat na své úspory. "Psychologie toho, že vracím peníze na svůj účet je jiná, než když je vracím třetí osobě."

Bárta znovu zopakoval, že považuje za svou největší chybu, že neuzavřel na půjčky pro Kočí a Škárku smlouvy. "Ano, pochybil jsem, že jsem neuzavřel smlouvu o půjčku. Teď za to pikám. Už bych to znovu neudělal," řekl.

Připomněl rozpory ve výpovědích Kristýny Kočí. "Hovořila tu o tom, že na nahrávce účelově lhala. Její vyjádření nejsou, myslím, obecně moc věrohodná."

Škárka: Bárta si politiku představoval jako tunel

Kolo závěrečných řečí uzavírá obžalovaný Jaroslav Škárka, který shrnul své působení ve Věcech veřejných.

„Do VV jsem přišel v roce 2004 a v roce 2006 jsem se stal zastupitelem. Od roku 2005 jsem této straně předsedal. Od roku 2009 podle mne došlo k invazi kmotrů do VV a to pana Janouška a Hrdličky - byl jsem nespokojen. Do té doby jsme byli fungující politická skupina,“ uvedl například.

V době, kdy začal projevovat nespokojenost, se prý stupňoval tlak na jeho osobu a začaly se také objevovat umělé kauzy. Navíc Bárta si podle něj politiku představoval jako tunel a jako boj a neustálé podrážení nohou lidí, se kterými si podal ruce. „Ukázalo se, že VV jsou diktátorsky řízené panem Bártou podle toho, jak se zrovna vyspí," prohlásil Škárka.

Také přiznal, že byl v úzkém kontaktu s novináři. „Ano, přiznávám, že jsem byl v úzkém kontaktu s novináři. Chtěl jsem jim ukázat pravdu o straně a politice“.

K nahrávce, o níž Bárta řekl, že byla pořizena v lednu a ostatně to i potvrzuje datum na nahrávce, pak Škárka zmínil, že je přesvědčen, že byla pořízena 29. března. "Nepředal jsem ji hned, protože ji považuji za neprůkaznou, nemá dostatečnou hodnotu. K jejímu předložení jsem se rozhodl až po lživém vyjádření Michala Babáka. Jinak bych nahrávku nikdy nezveřejňoval," uvedl Škárka.

„Kdyby mi pan Bárta nepředal úplatek, neměl bych co přijmout. Kdyby si mě nechtěl koupit, tak tu teď nestojíme. Kdybych si chtěl úplatek nechat, rozhodně o něm nebudu hovořit," řekl na závěr. Těsně poté, tedy krátce před 16:00 hodinou, soudce Šott hlavní líčení přerušil do pátku 13. dubna, kdy by měl padnout rozsudek.

 

Připomeňme, že Vít Bárta se v procesu hájí tím, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Škárka se zase hájí tím, že si peníze nechat nechtěl. Kočí soudu dříve řekla, že obálku s penězi dala ihned do advokátní úschovy a sepsala prohlášení, že o půl milionu korun od Bárty nemá zájem. Podobně jako Škárka uvedla, že měla strach obrátit se na policii, protože ministerstvo vnitra tehdy řídil předseda VV Radek John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…