Sobotka útočí: Tady umírají lidé, vládo. Nasaďte prostředky jako na Ratha

12.09.2012 12:04

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v komentáři na svém webu kritizuje stát za hrubé selhání kvůli otravám metylalkoholem. Ministerstvo financí a další resorty prý nejsou schopny zabránit dovozu a distribuci nezdaněných a zdraví nebezpečných lihovin.

Sobotka útočí: Tady umírají lidé, vládo. Nasaďte prostředky jako na Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si ještě bere slovo

Sobotka připomíná, že coby ministr financí za vlády ČSSD prosadil povinné kolkování všech lihovin. „Musel jsem nejprve porazit zájmové skupiny, které se tomuto na západě běžnému opatření bránily – zejména obchodníky a také ty, kdo při hlasování v Parlamentu bránili zájmy organizovaného zločinu v této oblasti,“ napsal předseda sociální demokracie.

Mimo kolků nebyla přijata žádná další opatření. Inspekce nestíhá sledovat zboží na trhu

Kolky dávají lidem základní jistotu, že lihovina prošla evidencí a pochází od legálního výrobce. Sobotkovi ale vadí, že ministerstvo financí nepřijalo žádné další opatření, které by zabránilo distribuci nezdaněného a nekontrolovaného alkoholu. Nebyl omezen ani rozměr lahví, ani počet povolených otevřených lahví.

Selhalo údajně také ministerstvo zemědělství, jehož Státní zemědělská a potravinářská inspekce dostatečně nesleduje původ zboží na českém trhu.

Kontroly na nebezpečný alkohol jsou minimální. Policie jedná pomalu

S tím souvisí i selhání ministerstva zdravotnictví. Kontroly na nebezpečný alkohol byly dosud minimální. Hygienická služba je podle Sobotky v hlubokém útlumu a rozkladu.

Sobotka nakonec viní vládu a policii z pomalého jednání. „Očekával bych, že na kauzu budou nasazeny všechny policejní dostupné prostředky minimálně v rozsahu „kauzy Buštěhrad“. Umírají tady lidé a riziko dalších úmrtí je vysoké a trvá. Vláda nevyužila včas možnosti varovat celoplošně občany před konzumací určitého typu lihovin,“ uvedl ve svém komentáři.

Z toho vyplývá, že státní správa funguje špatně. Měla by chránit občany před podobnými riziky, ale není tomu tak. Česká republika se tak propadla na úroveň 50. let, kdy k takovým otravám docházelo, nebo současných ruských provincií, kde k otravám dochází stále. Sobotka vyčítá, že se jedná o ostudu vlády a zodpovědní ministři by měli rezignovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…