Sociolog: Poslanci vidí Ratha, jak hubne a je nešťastný. Snad se začnou bát

12.09.2012 15:40

Zadržený poslanec David Rath by měl do Poslanecké sněmovny jezdit každý měsíc. Jsou to vlastně takové jeho veřejně prospěšné práce. Poslanci vidí, jak hubne, jaký je ztroskotanec a budou se bát, aby to nepotkalo i je.

Sociolog: Poslanci vidí Ratha, jak hubne a je nešťastný. Snad se začnou bát
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sociolog Ivan Gabal kandiduje do Senátu jako nezávislý, ale s podporou Strany zelených a KDU - ČSL

Na druhou stranu konceptu ODS zaměřenému pouze na privatizaci majetku dochází dech a strana tuneluje sama sebe. Sociolog Ivana Gabal kandidující do Senátu chce do této instituce pustit svěží vítr a chytré lidi v podobě asistentů. 

„Rath dělá veřejně prospěšnou práci za nás za všechny. Ať ho do Poslanecké sněmovny vozí každý měsíc. Když poslanci budou vídat toho vyhublého ztroskotance bez budoucnosti, možná si uvědomí, že by to mohlo potkat i je,“ prohlásil sociolog Ivan Gabal. Rathovy výlety mezi politiky totiž považuje za nejlepší prevenci korupce. Tak se vyjadřoval na setkání s občany, kde hovořil hlavně o kandidatuře do Senátu.

ODS se sama tuneluje

O ODS se Ivan Gabal vyjádřil jako o straně zaměřené k politické kontrole privatizace a přerozdělení majetku. „Nyní jsme svědky dobíhání privatizace a s ním ODS tudíž dochází dech. Strana začíná sama sebe tunelovat. Končí transformační a politické období, kdy byl rozdělován majetek i ve prospěch některých skupin. Proto mají nyní některé politické a finanční skupiny dojem, že stojí nad zákonem,“ vysvětlil. Model dvacetiletého vládnutí v Česku se dle něj vyčerpal a mělo by dojít k posunu ke standardnímu systému jaký je na Západě.

Gabal je aktivní ve sdružení Veřejnost proti korupci a platformě Vraťte nám stát. Ke kandidatuře do Senátu ho přemlouval například Michael Kocáb. „Chceš si vzít své dobré jméno do hrobu anebo zkusit risknout, že o něj přijdeš v Senátu a tedy na tomto světě,“ sdělil mu. Gabal se rozhodl pro druhou variantu. Mezi příchozími bylo průběhem setkání poznat, že se přišli spíše vypovídat, než klást jasné a přímé dotazy. Prostě nešlo o konstruktivní a cílené otázky mířící na Gabala, ale o žvanění.

Větší platy asistentům

Ohledně Senátu sdělil, že má tato instituce odůvodnění podle toho, jací jsou tam lidé. Když tam budou lidé jako třeba Eliška Wagnerová, mohly by se prý věci začít hýbat správným směrem. Také prohlásil, že se velmi rád obklopuje lidmi, kteří jsou chytřejší než on sám, což je přístup řadě politiků v Česku cizí. Prostě si myslí, že hlasují, a proto jsou nejchytřejší. I proto mají tak důležití asistenti, tak malé platy. „V USA ti inteligentní rádci a chytří asistenti sedí v kancelářích,“ doplnil.

Anketa

Věříte tomu, že David Rath může působit jako varování i pro ostatní politiky? Že se nyní více bojí jednat protiprávně?

hlasovalo: 272 lidí

„Senátor má na asistenty 36 000 korun. Často to vypadá tak, že mu asistuje manželka jiného senátora, aby to nebylo moc do očí. Takhle se tam kšeftuje. Na dobré asistenty by měl mít daleko více a jejich znalostí, rad a práce pořádně využívat,“ sdělil s tím, že si senátoři dělají vše na koleně, proto je v Senátu bordel. Asistenti pro ně pracují navíc na takzvaných Schwarz systém. „Dokázal bych si představit, že by každý senátor měl tři asistenty a že by se mezi ně rozdělilo zhruba 130 tisíc korun, ale v rámci běžného zaměstnaneckého poměru. Někdy by prostě měli mít s ohledem na zpracovávanou agendu větší plat než senátoři,“ dodal. Při otázce, jestli dokáže vybrat ty správné asistenty, si nasadil tykadla a řekl: „Tady to je můj instrument na vybírání asistentů. Pro mě je dost rozhodující, jestli studovali v zahraničí a jestli se tam dokázali uchytit.“

Horor v „zelené“ kavárně

V kavárně Sicily, která se nachází pod ústředím Strany zelených na Senovážném náměstí v Praze, vládne klid. Když se tam nahrnuli diskutující, obsluhující u baru nedokázali přepnout na vyšší rychlostní stupeň a zpomaleně obsloužili jen pár z nich. Na víc jim nezbyla energie. Sociolog Ivan Gabal v rámci volební kampaně do Senátu, kterou prý platí z vlastních peněz, uspořádal setkání s voliči právě tam. Není divu, že si vybral toto místo. Vždyť ho v kandidatuře jako nezávislého podporuje právě Strana zelených, ale i KDU – ČSL.

Na debatu se dostavila i jeho manželka, velvyslankyně Evropské unie v Iráku, Jana Hybášková. K manželovi si však přisednout nechtěla a zůstala mezi diskutujícími voliči. Možná se tak chovala v reakci na kritiku europoslance Jan Zahradila, že účastí v kampani svého manžela porušila kodex evropského úředníka. ParlamentnímListům.cz zdvořile odmítla odpovědět na několik otázek ohledně situace v arabských zemích s tím, že musí nejdřív otázky zkontrolovat někdo z Evropské komise a pak na ně odpoví. Uvidíme. Nicméně Gabal na všechny otázky při setkání s voliči odpověděl, byť na něm byla vidět úzkost a zklamání, což okomentoval slovy: „S takovou se do Senátu asi nedostanu, ale uvidíme.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…