Sockarty budou pokračovat, obrátila Müllerová. To nemá obdoby, vmetl jí u Moravce Štěch

07.04.2013 13:57

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) má zájem o to, aby projekt sKaret nadále pokračoval v pozměněné verzi. Ve středu předloží svůj návrh na vládě. Pokud tento návrh kabinet přijme, daňové poplatníky by pokračování sociálních karet stálo dalších zhruba sto milionů, přiznala ministryně v Otázkách Václava Moravce.

Sockarty budou pokračovat, obrátila Müllerová. To nemá obdoby, vmetl jí u Moravce Štěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně Ludmila Müllerová

Müllerová tak ujasnila, koho poslechne. O tom se v posledních dnech vedly debaty, zdali Nečase či vedení své strany. Do středečního jednání vlády Müllerová nebude měnit předložené zákony, bude se mluvit o tom, aby sKarta pokračovala. „Vláda by se tím takto měla zabývat,“ potvrdila Müllerová.

TOP 09 tak nebude souhlasit s ukončením projektu, které navrhuje premiér. Podle předsedy strany, vicepremiéra Karla Schwarzenberga, by se totiž skončením jen vyhodily miliardy. A s tím souhlasí i Müllerová. „Jednoznačně se kloním z názoru Karla Schwarzenberga,“ řekla u Moravce ministryně s tím, že nechce premiéra nijak podceňovat v odbornosti, ale projekt od začátku provázela řada problému, například s nedokonalou legislativou.

Drábek úsporu na sKartách nadsadil

Vláda bude mít na stole pokračování, byť ministryně nemá v návrhu vyčíslené nové úspory ani výdaje. Co se týká úspor, které dříve deklaroval ministr Drábek, tedy asi 250 milionů korun, ty jsou podle Müllerové nereálné. „Drábek číslo nadsadil,“ řekla ministryně.

V diskuzi na ČT se řešily i možné důsledky. Pokud vláda nakonec kývne, tak je třeba investovat další peníze do chodu karet. Podle Müllerové by se musely například od roku 2014 pořídit čtečky karet, které by stát stály zhruba 100 milionů.

Hostem Otázek Václava Moravce byl i předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch. Ten s tímto krokem ministryně nesouhlasí. Místo toho by se měla v první řadě přehodnotit smlouva s peněžním ústavem, který má na sKarty smlouvy, tedy Českou spořitelnou. „Myslím si, že to od samého počátku bylo neseriozní jednání,“ řekl Štěch a poukázal na náměstka Šišku.

Podle Milana Štěcha je chyba hlavně v tom, že jsou sKarty svěřeny pouze jedné společnosti. „To, co se děje za poslední tři roky na ministerstvu práce, nemá obdoby,“ podotkl předseda Senátu.

Pokračování karet ministryně zdůvodnila mimo jiné i vloženými náklady. Stát by například asi musel vrátit až 300 milionů korun České spořitelně, která tak vyčíslila své výdaje na vydávání sKaret. Müllerová řekla, že její ministerstvo nechce platit tuto sumu, zpochybnila i její výši. „Budu se velmi bránit tomu, aby případné kompenzace šly na vrub ministerstva práce a sociálních věci,“ uzavřela Müllerová

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…