Strašné. Jednání šéfů ČSSD, které se nesmělo dostat na veřejnost

12.02.2013 12:56

Sobota 9. února, pražský hotel Olšanka a jednání klíčových zástupců sociální demokracie, kteří zastupují takzvaný Ústřední výkonný výbor partaje (ÚVV). Jednání, z něhož se příliš mediálních výstupů neobjevilo. Jak ovšem ParlamentníListy.cz zjistily, psát by se o hádkách uvnitř zavřeného hotelu dalo dlouze.

Strašné. Jednání šéfů ČSSD, které se nesmělo dostat na veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

"Atmosféra je strašná!" přiznalo pro ParlamentníListy.cz hned několik členů ÚVV. Nikdo z nich nechtěl být jmenován. "Ano, je to strach, samozřejmě když jsem viděl, co se dělo a jak náš pan předseda Sobotka mlčel a nechal všechno v režii pana Zaorálka, nevím, jestli by něco mělo vůbec smysl říkat," prozradil náš zdroj redakci.

Co se vlastně stalo?

Sociální demokracii čeká v březnu v Ostravě volební sjezd, kde by měl být do role předsedy potvrzen dosavadní lídr Bohuslav Sobotka. Boj se ovšem odehrává především o posty místopředsedů. Podle našich zdrojů se o místo 1. místopředsedy ucházel i Lubomír Zaorálek. Jak ovšem naše redakce vypátrala, zákulisní dohodou z tohoto nakonec sešlo. Post by měl proto obhájit Michal Hašek.

Další jména, o nichž se hovoří v souvislosti s pozicemi zástupců předsedy ČSSD, jsou Zaorálek, Škromach, Starec, Benešová, Dienstbier, hejtmani Zimola a Chovanec či senátorka Alena Gajdůšková. Právě o ní se spekuluje, že by měla nahradit Marii Benešovou. Informace ovšem nechtěl nikdo potvrdit. "Dohodnulo se, že by ve vedení měla být žena a že Marie Benešová by obhájit nemusela," sdělil naší redakci dobře informovaný zdroj. Dalším kamenem úrazu pak zřejmě bude neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier. Jeho pozice je údajně oslabena především chováním, kdy nedbá příkazů partaje a sází na svou popularitu.

Samotný Dienstbier reaguje na zprávy o svém chování podrážděně. Na sociální síti Facebook v úterý například uveřejnil: "Parlamentní listy jsou hrozný škvár, to vím už dávno. Špína, kterou publikují v posledních dnech, je však i na ně nevídaná."

Jak ovšem naší redakci potvrdili další dva vysocí zástupci strany: "On nemá žádnou podporu, jeho chování bylo neúnosné a tento člověk nemá šanci být zvolen." Na dotaz, proč se pod svá slova nechtějí podepsat, odvětili lakonicky: "Kandidujeme na funkce."

Zao-ce-tung a Dienstbier

Anketa

Byl by Michal Hašek lepším předsedou ČSSD?

68%
32%
hlasovalo: 8426 lidí

Zpět ale k sobotnímu jednání v hotelu Olšanka. Podle všech informací, které naše redakce shromáždila, a to přibližně od šesti čelních představitelů partaje, se především Jiří Dienstbier a Lubomír Zaorálek natolik pustili do dalších členů, že přítomní v sále dokonce na protest začali opouštět jednání.

"Sobotka seděl a neřekl ani slovo! Dienstbier se pustil například do Marušky Benešové a Zdeňka Škromacha. My jsme seděli a viděli, jak ostatní odcházejí, bylo to divné." Marie Benešová ovšem tato slova potvrdit nechtěla. Podle dalšího člena ÚVV "byla atmosféra dusná, jakoby pod pokličkou, celé to bublalo a lidi opravdu odcházeli. Neřešilo se nic z politických kroků, nezaměstnanost, DPH. Jen se jakoby všichni hádali. Ale prim držel Dienstbier a Zao-ce-tung, jak se Luboš posměšně označuje pro svou přehnanou aktivitu." Pro ParlamentníListy.cz Zaorálek již uvedl: "Jiří Dienstbier má svůj styl vystupování, který nemění a v poslední době jsem jeho výpady nezaznamenal ani tak vůči Miloši Zemanovi, jako spíše vůči straně SPOZ. A tam to ale, do určité míry, dokáži pochopit, protože mně také připadá, že ta strana vznikla naprosto účelově."

ParlamentníListy.cz pátraly po výstupech z jednání především na oficiálních stránkách ČSSD. Jakýkoli záznam však nebyl ani v tiskových zprávách, ani v rubrice projevy.

"Řeknu vám to tak, že napětí by se dalo krájet a Sobotka z toho nevychází nejlíp," doplnil redakci jeden z poslanců strany.

ParlamentníListy.cz již v pondělí informovaly, že kvůli volbě Miloše Zemana byl předseda ČSSD velice rozhořčený. Samotná partaj se pak několik hodin snažila tento materiál zpochybnit a vyvíjela tlak, aby byl stažen. Nakonec nám mediální zástupce ČSSD poslal tento e-mail: "Jde o mediální lež. Má jít o údajné výroky dvou zdrojů, které však nejsou jmenovány, a pokud existují, jsou jejich výroky zcela nepravdivé a zavádějící. Proto zároveň žádám o zveřejnění těchto nepravdivých zdrojů. Domnívám se, že případné ponechání textu mezi ostatními zprávami by odporovalo běžným etickým principům novinářské práce a text je spojen se zřejmým úmyslem záměrně poškozovat stranu a její vedení,“ napsal ParlamentnímListům.cz vedoucí sekce PR a marketingu ČSSD Vítězslav Kulich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…