Stupidní jako Topolánek. Řežba v ODS pokračuje

15.10.2012 16:02

Šéf europoslaneckého klubu ODS a člen grémia Jan Zahradil se ve svém komentáři na Facebooku zastal předsedy ODS Petra Nečase s tím, že za debakl ODS v krajských volbách nenese odpovědnost a naznačil, že za to spíše může spojení regionálních ODS s místními kmotry.

Stupidní jako Topolánek. Řežba v ODS pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Kdo může za výprask ODS v krajských volbách? Je to předseda strany a premiér Petr Nečas s vedením ODS, nebo to jsou regionální sdružení ODS a případně zástupci ODS v exekutivách krajů tam, kde ODS byla v koalici? O tom se teď v ODS rozhořela ostrá debata.

Nemáte ve své ODS dona Corleoneho?

Na stoupající kritiku Nečase z regionů reagoval na svém Facebooku Nečasovi věrný europoslanec Jan Zahradil. Ten doporučuje spolustraníkům, nadávajícím na vládu, Nečase a reformy, aby se rozhlédli kolem sebe a naznačil, že ODS v krajích je ovládána takzvanými kmotry.

„Není to třeba zrovna vaše oblast, váš region, kde se symbolem ODS stala např. tlustá býčí šíje, opásaná zlatým řetězem,“ ptá se krajánků. Jako další možnosti nechuti k ODS připomněl například pravomocně odsouzeného veksláka, či lokálního Vita Corleoneho, bez jehož souhlasu nelze ve městě jmenovat „ani hajzlbábu“.

ParlamentníListy.cz oslovily členové vedení regionálních vedení ODS s dotazem, co vyjádření Zahradila říkají a zda je symbolem jejich regionální ODS kmotr.

Zahradil přímo pojem „kmotr“ nepoužil, ale don Vito Corleone je hlavním hrdinou románu a filmu Maria Puzza o mafii Kmotr a Kmotrem dona Vita nazývají i jeho „poddaní.“

Papouškování stupidní Topolánkovy rétoriky

„Nevím, co je ´regionální kmotr´. Nikdy jsem jej neviděl, ani neslyšel, vím však, co znamenají slova: ideje, loajalita, jednota. Ta by měla být klíčová pro všechny v ODS. Za prohru si můžeme všichni dohromady, naši voliči jsou na nás nazlobeni a potrestali nás. Je důležité je přesvědčit svou každodenní poctivou prací, že nám jde především o tuto zemi, a ne o posty na všech úrovních. Veřejná služba je těžká disciplina a my musíme chtít občana přesvědčit, že jsme pro něho prospěšní, nikoli pro něj nebezpeční,“ řekl redakci šéf ODS ve Zlínském kraji a lídr kandidátky Libor Lukáš.

„Kmotr je nálepka, kterou veřejnost ráda přijala. Nicméně poměry v ODS dnes v Jihočeském kraji neurčuje žádný jedinec. On Zahradil jen papouškuje stupidní Topolánkovu rétoriku. Měl by přemýšlet, čím jeho klub v Evropském parlamentu zlepšuje image ODS,“ reagoval Zahradilův bývalý kolega z Evropského parlamentu Jaroslav Zvěřina, který je místopředsedou regionálního sdružení ODS v Jihočeském kraji. Pojem kmotr v souvislosti s ODS prý začal jako první používat Mirek Topolánek.

Nenosím řetězy a nemám býčí šíji

„Mě vyjádření pana Zahradila uráží. Například u nás, v Karlovarském kraji, žádný kmotr není a nikdy nebyl. A dokonce jsme postavili kandidátku na nových osobnostech. Tudíž náš regionální výsledek ODS pod 10 procent jistě není výsledkem krajské ODS. Je nutné položit si otázku, proč nebyli volit naši věrní voliči? Proč nevěří značce ODS? Tam bych hledal příčinu neúspěchu. Nevyčítám panu Zahradilovi jeho názor, ale připadá mi laciné kritizovat z hlavního města kvetoucí byrokracie – Bruselu,“ říká člen regionální rady ODS v Karlovarském kraji a poslanec Jan Bureš.

Ani v Plzeňském kraji nebyl Zahradil za svůj výrok pochválen. „Jestli je symbolem našeho regionálního sdružení kmotr, se musíte zeptat pana Zahradila. Nenašel jsem tam v tom jeho vyjádření na sebe žádný odkaz, ale rozhodně nemám býčí šíji. Kdyby napsal, že mám tlusté břicho, to by spíš sedělo. A ani nejsem opásán zlatým řetězem,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko. Jedná se o jediný kraj, kde ODS zvítězila.

ODS nedělá srozumitelnou politiku

Místopředseda ODS ve Středočeském kraji a senátor Karel Šebek, který postoupil do druhého kola senátních voleb, říká, že kdyby ODS dělala soustavně poctivou a srozumitelnou politiku, neměla by problém s prohranými volbami obecně.

„Za neúspěch si může každý sám a v případě politické strany je to hlavně neúspěch lídrů, tedy i můj jako místopředsedy regionu. Kmotry znám jen z médií, nikdo takový za mnou nechodí, neměli bychom se o čem bavit,“ dodal Šebek.

„Jsem moc rád a jsem si zároveň jist, že moravskoslezskou ODS žáden kmotr neovládá,“ uvedl místopředseda regionu na severní Moravě a poslanec Igor Svoják.

Dvakrát horší výprask než minule

„Sorry, nemám info a nejsem v centru dění, tak nemohu komentovat,“ ozval se krátce místopředseda jihomoravské ODS Tomáš Julínek.

„Nemyslím si, že by symbolem naší oblasti Praha-západ byl nějaký oblastní kmotr,“ reagoval člen regionální rady ODS ve Středočeském kraji a předseda oblastního sdružení Praza-západ Ladislav Kašpar.

ODS v krajských volbách v roce 2008 obdržela přes 20 procent hlasů a v absolutních číslech 687 tisíc hlasů, letos je to propadák s 320 tisíci hlasů, což je jen 12 procent a méně než polovina hlasů ze srovnatelných voleb v roce 2008.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…