Svědek miliardové kauzy: Prý přemlouval úředníky s mužem, který už nic neřekne

04.12.2012 8:43

Nový svědek by mohl vnést světlo do případu privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Vyšetřování probíhá ve Švýcarsku, kde se odehrávala část zastíracích obchodních transakcí, které byly odhaleny. Český stát se k žalobě připojil jako poškozený.

Svědek miliardové kauzy: Prý přemlouval úředníky s mužem, který už nic neřekne
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Sedmička manažerů Mostecké uhelné společnosti podle Hospodářských novin v první fázi nakoupila většinový akciový podíl v MUS. Problémem bylo, že na jejich zaplacení nepoužili vlastní peníze, ale vyvedli prostředky z firmy. Jednalo se o 2,5 miliardy korun. Celý tento nákup byl navíc utajen a probíhal postupně mezi roky 1996 a 1998.

V druhé fázi bylo z Mostecké uhelné vyvedeno dalších 4,5 miliardy. Z toho bylo 2,5 miliardy vráceno k zakrytí prvního „tunelu“, 650 milionů bylo použito k tentokrát už oficiálnímu vykoupení zbylého státního podílu. Ten byl prosazen přes spřátelené osoby ve vládě ČSSD, na jejichž uplacení bylo použito dalších 150 milionů.

Nyní se podařilo celý řetězec rozkrýt švýcarským vyšetřovatelům, kterým se podařilo „rozmluvit“ francouzského podnikatele Foulquese de Quatrebarbese, který do privatizace vstoupil v druhé fázi, kdy měl přispět k „přemluvení“ ministerských úředníků. Pomáhal mu v tom zbrojař Pavel Musela, který měl dobré kontakty na tehdejší ČSSD. Musela je však jako svědek nepoužitelný, neboť po záhadném pádu z posedu v roce 2008 ztratil paměť a je nesvéprávný. Hlavním organizátorem řetězu transakcí, která měla nekalou privatizaci zastřít, měl podle obžaloby být manažer Jiří Diviš.  

Prosazení privatizace mezi úředníky měl za úkol zejména Robert Sýkora. Syn tehdejšího poslance ČSSD Antonína Sýkory působil jako náměstek ministra průmyslu a v této pozici privatizaci přímo připravoval. Náměstek Sýkora měl také dispoziční právo k účtu ve Švýcarsku, který byl zřízen na jméno jeho otce - poslance a byl jedním z těch, přes které probíhaly transakce k legalizaci celého nákupu.

Celá akce nejspíš probíhala za zády premiéra Miloše Zemana. „Tehdejší premiér Miloš Zeman deklaroval, že během hlasování nevěděl, že privatizace měla podvodný průběh. Kdyby o těchto skutečnostech věděl, byl by prý šťastný, pokud by se mu podařilo najít viníky,“ popisuje se v žalobě premiérova výpověď.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…