Svržení vlády se prý blíží. Holešovskou výzvu ale ohrozily pozvánky

25.01.2012 4:42

V sobotu se v pražském Hloubětíně uskuteční dlouho plánovaná Celostátní konference iniciativ, které podporují Holešovskou výzvu. Jak ParlamentníListy.cz zjistily u jednoho z organizátorů výzvy Slávka Popelky, v tuto chvíli se zdá, že na konferenci dorazí zřejmě stovky lidí z celého Česka. Ovšem ukazují se i stinné stránky.

Svržení vlády se prý blíží. Holešovskou výzvu ale ohrozily pozvánky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stop vládě

Alfou i omegou každého i sebelepšího úmyslu mohou být - a také bývají - mezilidské vztahy i různé ambice jednotlivců. Logicky je tomu tak i u signatářů a organizátorů Holešovské výzvy, která si klade za úkol donutit vládu k demisi a nastolit pořádek v zemi. To, jakými konkrétními cestami, má být mimo jiné také předmětem zmiňované sobotní konference.

Jistý rozkol však spočívá v představách toho, kdo by se měl do plánované změny zapojit. Stránky s Holešovskou výzvou navštívilo ani ne měsíc po zveřejnění informace o její existenci již čtvrt milionu lidí – z různých koutů Česka, rozličného věku i pracovního postavení a vzdělání. „Každý nabízí různou formu činnosti, nejčastěji jde však jen o informování a šíření zprávy a podstaty této iniciativy do co nejširší veřejnosti,“ popsal ParlamentnímListům.cz jeden z hlavních iniciátorů výzvy Slávek Popelka. Od začátku přitom zdůrazňoval to, že by nemělo jít v těchto snahách o prosazování zájmů žádné konkrétní politické strany a rozhodně ne o dělení na to – zda jde o pravici, či levici. Ne všichni s ním však sdílejí stejný názor.

„Někteří lidé od nás chtějí spolupracovat s ČSSD a KSČM. Dokonce je ve hře to, že by měli být pozváni na sobotní celostátní konferenci předsedové těchto stran. S tím se bohužel odmítám smířit, dle mého by to pohřbilo celou myšlenku a naše záměry. Nechceme být ani levicoví, ani pravicoví – navíc nevěřím tomu, že když se vymění zloději a tuneláři jedné barvy, že ti růžoví či jinak barevní budou jiní. Kvůli takovéto změně Holešovská výzva nevznikla,“ říká Slávek Popelka s tím, že ho pochopitelně velmi mrzí to, jakým směrem se jejich aktivity posunuly. Přesto podle něj není sebemenší důvod k nějaké sklíčenosti, jak řekl ParlamentnímListům.cz, když se sejde větší množství lidí, je zřejmé, že se ve všech názorech shodnout nemohou.

Rozhodne veřejné hlasování

„To, jakým směrem se máme dále ubírat, odhlasují účastníci celostátní konference v sobotu. Věřím, že snad podporu neztratím, ale i pokud by se tak stalo a můj neutrální záměr byl přehlasován, nevzdám se a budu pokračovat v mé myšlence dál – i když si jsem vědomý toho, že by to bylo těžší,“ prozradil dále Popelka.

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, předseda KSČM Vojtěch Filip skutečně pozvání na konferenci v pražském Hloubětíně obdržel. „Musel jsem se však omluvit, nemohu se jí zúčastnit, protože máme ten den naši konferenci v Berouně,“ řekl Filip. Reakci předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se získat nepodařilo.

Připomeňme, že Holešovská výzva vybízí, aby se občané spojili proti lžím. Požaduje demisi vlády, jinak hrozí protesty a stávkami. Od jiných podobných „protivládních“ iniciativ se odlišuje tím, že vyzývá k sjednocení.

„Většina národa je natolik znechucena panujícími poměry a vyčerpána zápasem o holou existenci, že už nemá dostatek energie, času ani chuti se vzepřít. Lidé čekají, že to za ně udělá někdo jiný. Situace začíná být kritická, je nejvyšší čas, aby v naší zemi byly zahájeny změny k lepšímu,“ uvádí v zmiňovaném dokumentu jeden z jejích spolutvůrců Václav Princ. V současnosti je to on, kdo však volá po zapojení některých současných politických, levicově orientovaných stran.

Slávek Popelka, který má také významný podíl na Holešovské výzvě, připomíná, že v ČR působí několik desítek, možná i stovek protivládních iniciativ a sdružení. Je si vědomý toho, že jednotlivě přitom žádné z nich nemá sílu k prosazení svých záměrů a dosažení obratu k lepšímu.

Jedině když se iniciativy spojí, bude korupční režim svržen...

„Proto jsme se rozhodli nabídnout těmto hnutím, iniciativám, sdružením možnost setkání na celostátní konferenci, kde by jejich zástupci projednali, jak postupovat, aby tento korupční režim byl svržen, a tím se otevřela cesta k zahájení pozitivních změn,“ doplňuje ho další z aktivistů, předseda politického hnutí Občané 2011, Ludvík Adámek.

A právě k naplnění těchto plánů a cílů byla už v prosinci naplánována na 28. ledna zmiňovaná Celostátní konference občanských iniciativ a odborů. Ta by se měla zabývat současnou politickou situací v zemi.

„Odmítáme však jakoukoli anarchii a anonymní výzvy. Konference by měla vyhodnotit stávající nálady ve společnosti a poptávku po změně. Uvědomujeme si, že nemáme právo mluvit jménem občanů ČR. Vyzýváme proto občanské iniciativy a hnutí k předložení seriozních odborných posudků stávajícího stavu ve všech hlavních oblastech činnosti státu,“ řekl ještě Adámek.

Letáky s ukazováčkem prý brzy zaplaví Česko

Slávek Popelka, bez ohledu na to, jak nakonec celostátní konference dopadne, prozradil, že v souvislosti s Holešovskou výzvou se plánuje natištění většího množství letáků, které by v nejbližších dnech a týdnech měly zaplavit zemi. Základním rozpoznávacím znakem by měl být dominantní ukazováček. Dosud bylo v této souvislosti vytisknuto pouze pár tisíc letáků, na kterých se tyčil prostředníček. Od toho se ale organizátoři rozhodli prý ustoupit i vzhledem k tomu, že to někoho uráželo.

Ačkoli ve většině médií příliš zmínek o Holešovské výzvě není, pokud nejde o blogy různých pisatelů, mnozí politici tuto aktivitu zaznamenali. Poslance Stanislava Humla zaujala natolik, že o ní informoval dokonce i na svém profilu na sociální síti s komentářem: "Že by se to konečně začalo v dobré obracet?" Následovalo několik desítek diskusních příšpěvků. A v jednom z nich ještě Huml uvedl dále toto: "Ano, ještě je brzo to hodnotit. Jedno je jisté, musí se všichni propojit. Co jsou platné roztříštěné odborové centrály, když jedna demonstruje v pondělí a druhá v pátek. To je k ničemu."

Na dotaz ParlamentníchListů.cz připustil před několika dny, že o existenci výzvy ví, i když si od ní příliš neslibuje, ale například i senátor ODS Jaroslav Kubera, neznámou pak není zmiňovaná výzva ani pro poslance ČSSD Jiřího Koskubu. A protože nelze přijímat snad nic na světě jednoznačně pozitivně, objevují se i hlasy proti Holešovské výzvě – otevřeně se proti ní postavil expolitik Miroslav Macek nebo například výtvarník Milan Knížák.

 

P r o h l á š e n í k pozvání Vojtěcha Filipa a Bohuslava Sobotky

Vzhledem k množícím se dotazům a nejasnostem okolo spolupráce s pány Princem a Baťou (pozn. red. dva ze signatářů a organizátorů Holešovské výzvy) uvádíme zde toto doplněné prohlášení :

-        Holešovská výzva se profiluje jako nepolitická občanská iniciativa, /ve smyslu pravolevé orientace a jiných ideologických hledisek/

-        Holešovská výzva odmítá jakoukoliv spolupráci s kteroukoliv parlamentní politickou stranou 

-        Holešovská výzva nemá hierarchii ani žádnou „stranickou“ disciplínu. Patří všem a každý hlas a názor má stejnou váhu. Na příjímaní důležitých rozhodnutí má vliv pouze a jen většinový názor, ne rozhodnutí „vedení“ nebo dokonce pouhého jednotlivce

-        Naší představou fungování a pokračování Holešovské výzvy je princip demokracie zdola, odmítáme projevy jakéhokoliv autoritářství či prosazování názoru jednotlivce jako  názoru celé iniciativy 

-         S parlamentními stranami jsme ochotni jednat pouze o organizačních otázkách předčasných voleb a zásadních reformách politického systému, aby byl zajištěn   jejich hladký průběh.

-        Pan Princ  bez vědomí  ostatních stoupenců výzvy oslovil předsedy ČSSD a KSČM  dopisem, jehož plný text ( tzn. včetně jeho příloh ) nám stále není znám. Jediný, kdo jeho text znal byl  pan Baťa, který nám jeho text později, na základě našich výzev vůči panu Princovi, přeposlal ( pan Princ tak neučinil dosud …) Dodnes však neznáme obsah příloh tohoto dopisu.

-        Na základě našich výzev vůči panu Princovi k plnému zveřejnění těchto textů, pan Princ následně projevil jasný záměr orientovat Holešovskou výzvu levicovým směrem a vstřícně vůči stranám ČSSD a KSČM

-        Tento jeho postup byl pro nás nepřijatelný, neboť je příkrém rozporu s proklamacemi Holešovské výzvy o její nepolitičnosti a k takovým krokům nedostal souhlas většiny.

-        Na základě těchto skutečností a také s přihlédnutím ke sklonu k autoritářství  u pana Prince jsme se rozhodli ukončit další spolupráci na přípravě konference s panem Princem a panem Baťou, který schvaloval tento postup  

-        Holešovská výzva je volným sdružením občanů a iniciativ a nemá možnost někoho ze svých řad vyloučit, s panem Princem a panem Baťou byla pouze ukončena další spolupráce na přípravě konference

   -   Touto věcí, kromě již dříve vydaného kratšího prohlášení, jsme se již dále nezabývali

  -   Všechny další věci, které se v souvislosti s tímto krokem udály, již byly iniciativami pouze pana Prince  

(web Holešovské výzvy)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…