Takto Jan Fischer odpovídá naštvanému davu z Václaváku

20.11.2012 16:00

Lidé nechtějí změnu systému, chtějí změnu politiky. Demokracie není v ohrožení a lidé mají na protest právo, reaguje v odpovědích pro ParlamentníListy.cz prezidentský kandidát Jan Fischer na sobotní demonstraci odborů a protivládních iniciativ. A dodává, s čím si přeje nespokojené občany oslovit on.

Takto Jan Fischer odpovídá naštvanému davu z Václaváku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

S jakými pocity jste sledoval sobotní demonstraci na Václaváku? Šlo o prosté vystoupení proti vládě, nebo z proklamovaných hesel typu „Demokracie vypadá jinak“  či z dlouhodobější aktivity odborů a organizací typu ProAlt cítíte ohrožení demokracie, nebo například práva na soukromé vlastnictví?

Nemyslím si, že by v této chvíli hrozilo demokracii a svobodě zásadní nebezpečí. Lidé jsou právem naštvaní na politiky a přejí si změnu. Ale změnu politiky, nikoli systému. O tom ostatně svědčí i to, že přes devadesát procent občanů je nespokojených s politikou, ale s hesly žádajícími změnu režimu, či návrat k tomu starému, vystupují pouze jednotlivci.

Ministr Kalousek se rozhorloval, že žádat na demonstraci 17. listopadu změnu systému je nestoudné. Sdílíte tento postoj?

Demokracie se liší od totality právě tím, že lidé mohou svobodně demonstrovat, za co chtějí, pokud nevyzývají k násilí, a žádný politik jim v tom nemůže bránit. Naopak by se politici měli chovat tak, aby občanům názorně předvedli výhody demokracie. Pokud tak nejednají, lidé je mohou ve volbách vyměnit. Měnit systém tedy není nutné - a nebylo by to ani moudré, protože nic lepšího než demokracii dosud lidstvo nevymyslelo.

Pokud byste stál na pódiu před oním tisícihlavým davem, co byste mu za sebe jako možný budoucí prezident slíbil? Například v otázce boje proti zlodějnám, což byl jeden z jejich nejčastějších požadavků?

V první řadě bych šel osobním příkladem. Prezident také může veřejně vystupovat, a tohoto vlivu bych určitě využil i k boji proti úplatkářství. Konkrétně chci prosadit přísný zákon o regulaci lobbingu a povinnost, aby ústavní činitelé při nástupu do funkce museli veřejně učinit úplné majetkové přiznání. Dále bych pečlivě vážil své nominace členů Ústavního soudu a vedení Nejvyššího soudu, abych posílil vládu práva. V rámci svých pravomocí bych jmenoval do funkcí vždy jen osoby bezúhonné a bez stínu podezření z korupce. Osobně bych se účastnil projednávání důležitých zákonů ve vládě a parlamentu.

Jaká je vlastně Vaše přesná představa o daňové politice? Jak vysokou progresi žádáte v sazbách daně z fyzických osob? Jste pro vyšší zdanění velkých firem, například zahraničních bank? Co výdajové paušály pro živnostníky? Jakou představu máte o sazbách DPH, či výši spotřební daně na alkohol, tabák či benzín?

Je třeba říci, že daňová politika je plně v kompetenci vlády, ne prezidenta. Pokud se ptáte na můj názor, tak za nejdůležitější považuji, aby se daně příliš často neměnily a nebyly složité s množstvím výjimek, protože to škodí podnikání a umožňuje daňové podvody.

Souhlasím s progresivním zdaněním, je nástrojem k prosazení solidarity. Sama sazba daně ale tuto solidaritu nezajistí, daň se musí vybírat důsledně a bez výjimek. Čili jsem více pro skutečnou progresivitu v reálně zaplacených daních, než pro formální v sazbách.

Vyšší zdanění velkých firem či zahraničních bank by bylo kontraproduktivní. Jak jsem již uvedl, daně musejí být spravedlivé a danit všechny subjekty stejně, jinak se tlumí ekonomická aktivita a odrazují investoři. Kromě toho by takový krok byl diskriminační a tedy v rozporu s našimi závazky vůči EU a WTO.

Nesouhlasím s krokem vlády, která vzala rodinám živnostníků slevy na dani na manželku a děti. To znamená, že svobodný podnikatel o nic nepřijde, ale živnostník s manželkou a dvěma dětmi si pohorší o nějakých šedesát tisíc.

Co se týká DPH a spotřebních daní na paliva, ty zjevně narazily na svůj strop a jejich zvyšování škodí ekonomice i rozpočtu.

Demonstrující občané často kritizují politiku odstoupivšího ministra Drábka. Co byste jim slíbil, že byste rád z jeho kroků (sKarta, docházka nezaměstnaných na poštu, veřejná služba) zrušil či modifikoval? Jak vůbec řešit politiku dávek, podpory v nezaměstnanosti či důchodů v době, kdy je v rozpočtu méně a méně peněz?

SKarta má význam pouze jako opatření proti zneužívání dávek. Její současnou podobu považuji za zbytečnou a možná i protiústavní šikanu občanů.

Určitě bych byl také pro modifikaci veřejné služby a kontroly nezaměstnaných. Na jedné straně souhlasím s motivací k hledání práce, ale nesmí se to zvrhnout ve stigmatizaci nezaměstnaných.

Peníze na podpory a penze samozřejmě vláda v čase krize shání těžko. Řešením jsou jedině systémové reformy, které zajistí udržitelnou výplatu důchodů a pružný pracovní trh. V žádném případě bych nesnižoval reálnou výši důchodů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…