Takto Schwarzenberg popichuje přes půl světa Nečase kvůli Janouškovi

27.03.2012 7:07

TOP 09 nežádá po svém koaličním partnerovi ODS vysvětlení kauzy odposlechů pražského lobbisty Romana Janouška, které ukazují na jeho vliv na exprimátora Prahy a dnes poslance ODS Pavla Béma. Podle TOPkařů je z nahrávek věc jasná a vysvětlovat není co. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga už musel každý veskrze "modrý pták" pochopit, proč byla založena TOP 09.

Takto Schwarzenberg popichuje přes půl světa Nečase kvůli Janouškovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Není to tak dávno, kdy TOP 09 požadovala po ministrovi Alexandru Vondrovi a jeho domovské ODS vysvětlení aféry ProMoPro a předražených zakázek souvisejících s předsednictvím České republiky v EU.

O Praze rozhodovali kmotři

Dnes se TOP 09 víceméně drží stranou a žádné výzvy směrem k ODS nevysílá. Proč? Vrcholným představitelům TOP 09 je z nahrávek zveřejněných deníkem MfD vše jasné. Vysvětlovat tak není co.

„Je zřejmé, že pražská ODS byla velmi úzce propojena s nepoctivými strukturami a že v naprosto neuvěřitelném rozsahu v Praze docházelo k privatizaci veřejné moci. Nerozhodovali volení lidé, ale kmotři. Pro vlastní, nikoli veřejné blaho. Je to mimořádně znepokojivé,“ uvedl ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro zmíněný deník.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

Snad už chápe i veskrze modrý pták

Připomeňme, že na nahrávkách, které deník postupně už několik dní přináší, můžeme slyšet Béma a jeho blízké spolupracovníky, jak s lobbistou familiárně probírají různé personálie, například ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. Z nahrávek tak lze usuzovat, že všechny významnější kroky, ze kterých by mohlo něco "kápnout", byly s Janouškem podle jeho pokynů koordinovány.

Že aféru od ODS vysvětlit nepotřebuje, vzkázal z jihokorejského Soulu na dotaz ParlamentníchListů.cz ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Žádné vysvětlení nepotřebuji. Věci jsou jasné,“ napsal ministr redakci. „Snad každý i veskrze modrý pták pochopí, proč bylo nutné založit TOP 09,“ přisadil si Schwarzenberg. A měl i vzkaz pro předsedu ODS a kabinetu. „Přeji mému nešťastnému premiérovi, aby se mu podařilo ve vlastní straně sjednat jakž takž pořádek.“

Proto jsme tu my!

Co myslí Schwarzenberg oním „proč byla založena TOP 09“, ParlamentnímListům.cz vysvětlil další místopředseda strany a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „Bohužel se potvrzuje to, na co jsme upozorňovali už před parlamentními volbami, a to když jsme hovořili o největším riziku v naší společnosti. Tenkrát jsme mluvili o privatizaci veřejné moci,“ řekl a dodal: „No a teď to tady máme zpětně. Sice ze záznamu, ale asi velmi přesně. A jenom to potvrzuje, že naše obavy nebyly nijak nadsazené nebo mylné.“

Ovšem Drábek si nemyslí, že by šlo jen o současnou kauzu ODS. „Vzpomeňme si na podobné aféry u jiných stran. To je důvod, proč jsme před třemi lety začali stavět novou politickou stranu. Protože jsme nebyli spokojeni s tím, že by tu bylo utkání pravice nebo levice, utkání sociálnědemokratického směru s liberálním nebo konzervativním směrem,“ popisuje místopředseda TOP 09. „To je ten hlavní problém a kvůli němu jsme začali stavět novou politickou stranu, která měla ukázat, že se to dá dělat jinak. A myslím si, že za ty tři roky TOP 09 osvědčila, že to tak je,“ dodal Drábek.

Je fuk, kdo, kdy a proč to pustil do světa

Drábka navíc ani nezajímá, zda zveřejnění nahrávek nahrává nějakému načasování či něčím zájmům. „Pokud je nám tady předkládán v podstatě jednoznačný materiál, dokládající propojení konkrétní politické strany s byznysem toho nejhoršího charakteru, tedy s byznysem založeným na politikaření a netransparentním propojení politiky a byznysu, není vůbec podstatné, jestli to bylo vytaženo v nějakou příhodnou nebo nepříhodnou chvíli,“ řekl Drábek pro ParlamentníListy.cz.

„Takové jednání, dokladované těmi nahrávkami, je absolutně nepřijatelné. A je mi úplně jedno, jestli to někdo vytáhl v nějakou nebo jinou dobu,“ uzavřel místopředseda TOP 09.

Odposlechy ničí demokracii

Prezident ČR Václav Klaus ale jeho názor evidentně nesdílí. Podle něj odposlechy ničí demokracii. Klaus prý navíc nechápe, jak se mezi bezpečnostními složkami a médii mohly pohybovat takto osobní věci. Podle něj je to nepřijatelné.

Vše ostatní Klaus označil za sekundární, přičemž se k vlastnímu obsahu nahrávek nevyjádřil.  Další otázky nepřipustil. „Ke vztahu pana Béma s panem Janouškem nemám, co bych řekl," prohlásil s tím, že odposlechy nečetl a ani je číst nehodlá. „Zrušme stát, omezme jeho pravomoci a pak zmizí lobbisté. To je jediný program, který já bych hlásal," dodal prezident.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…