Teď už se to nedá zachránit. Politologové lámou hůl nad ODS

25.03.2013 18:08

POLITOLOGOVÉ Občanští demokraté se pokusí vybřednout z dlouhé krize a poklesu voličské přízně představením Agendy 2014, což je plán vládnutí na příští rok. Pokud je to tak skvělý program, který má ODS získat zpět ztracené voliče, tak je podle oslovených politologů s podivem, že už se ho za roky vládnutí ještě nepokusila uvést do praxe.

Teď už se to nedá zachránit. Politologové lámou hůl nad ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Necelý rok a čtvrt před termínem řádných parlamentních voleb se churavějící ODS chystá její předseda Petr Nečas podat uzdravující medikamenty. Jsou v balíčku s názvem Agenda 2014 a díky nim se mají straně začít vracet voliči, především z řad živnostníků, nebo přicházet noví z řad vysokoškoláků. K tomu, že by se mohla vydařit léčba od toho, kdo stranu k pádu preferencí přivedl, jsou však politologové skeptičtí.

„Hlavní problém ODS není její program, ale kdo ten program uskutečňuje. Na jedné straně působí nevěrohodnost ODS jako strany, která se zapletla s nejrůznějšími kmotrovskými strukturami, a na druhé úplná personální vyprahlost ve straně, kde snad kromě Jiřího Pospíšila a pražského primátora Bohuslava Svobody není výraznějšího politika, jenž by dnes oslovoval veřejnost,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Usnesení Výkonné rady ODS k Agendě 2014 si přečtěte ZDE

Tři roky katastrofy, a pak představí skvělý program

Nečeká proto, že by sebekrásnější program prezentovaný nynějšími představiteli ODS mohl veřejnost oslovit. „Pokud bude program v kontrastu vůči současnému konání ODS ve vládě, a tedy katastrofálnímu představení kabinetu, který ODS vede, tak mu bude mít velmi málo lidí důvod věřit. A budou se ptát, když to je tak skvělý program, proč ho ODS nenaplňuje už teď, ale až za rok, a místo toho tu tři roky předvádí katastrofální politické představení,“ upozorňuje Jiří Pehe na to, že ODS už mohla několik let v praxi dokázat, co dovede.

„Už je málo času na to, aby ODS něco zásadnějšího změnila u veřejnosti, protože neustále přicházejí další a další informace, které odkrývají systém, za nějž sice nemůže premiér Nečas, ale ten systém tu byl dlouhodobě budován: korupce, tunelování státních zakázek pro soukromé nebo stranické účely. A tenhle systém je teď odkrýván, takže nelze zabránit tomu, aby se to veřejnost nedozvídala, a v důsledku toho nelze od ODS žádný vzestup voličské přízně očekávat,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

Nečase vedení nepopulární vlády u voličů diskvalifikuje

„Celkem té Nečasově snaze rozumím, protože v tuto chvíli se hraje o to, jak moc překročí ODS v příštích volbách do Sněmovny pětiprocentní hranici. Hraje se i o to, která strana bude udávat tón na pravici, jestli sílící TOP 09 nebo slábnoucí ODS. Ale občanské demokraty bude ještě dlouho srážet dolů působení této vlády, která je dlouhodobě silně nepopulární. A spousta chyb je přičítána z hlediska voličů mnohem víc ODS než TOP 09,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek, že skandály TOP 09 na jejích ministerstvech tuto stranu zdaleka tolik nepoškozují.

Dá se to vysvětlit tím, že předsedou vlády je Petr Nečas, který ji i sestavoval, a z hlediska voličů i z hlediska Ústavy za ni nese odpovědnost. „Proto představa, že by zrovna Petr Nečas mohl být ten, kdo získá od voličů druhou šanci, je velmi naivní. Jakkoli je ODS v obtížné personální situaci a jakkoli Petr Nečas patří k těm kompetentnějším, a možná i čistším, politikům občanských demokratů, tak právě jeho angažmá v čele této nepopulární vlády ho do značné míry před voliči diskvalifikuje v tom, říci si o nějaký druhý pokus,“ myslí si Lukáš Jelínek.

Už se to nedá zachránit, to by museli být lidé padlí na hlavu

Podle politologa Rudolfa Kučery voliči neodpustí ODS z tříletého vládnutí Petra Nečase především to, že měla určité programové priority, které deklarovala, ale pak od nich ustoupila. „To zvyšování daní je něco, co pro stále větší část společnosti působí nepříjemně vzhledem k celkové ekonomické situaci. A to už se teď nedá zachránit. To, že ODS přijde s tím, že už nebude v posledním roce dál zvyšovat daně, tak to by lidé museli být padlí na hlavu, aby jí tohle přičetli k dobru,“ poznamenává Rudolf Kučera.

I lidé z vysokopříjmových skupin, kteří by měli být přirozenou oporou pravicových stran, marně přemýšlejí, co pro ně Nečasova vláda udělala. „ODS svého času působila natolik přesvědčivě, že ji dokázaly volit různé generační i sociální skupiny. Ale nyní nemají důvod, ani necítí potřebu ji volit, protože nemá charismatického lídra ani žádný oslnivý program. Voliči se proto porozhlížejí po stranách, které dokážou lépe zohlednit jejich sociální situaci, nebo které mají větší švih, což v případě pravicových stran je třeba Schwarzenbergova TOP 09,“ míní Lukáš Jelínek.

Na efekt Mládkova výroku spoléhá ODS zbytečně

Občanští demokraté si slibují, že jim k návratu voličů pomůže i výrok ekonomického experta Jana Mládka, který na sjezdu ČSSD prohlásil, že živnostníci díky nižším odvodům parazitují na zaměstnancích. „Může se stát, že někteří z těch, co se odvrátili od ODS, zatnou zuby a řeknou si, že raději budou volit ODS, protože hájí zájmy živnostníků více než sociální demokracie. Ale případný odliv preferencí u ČSSD nutně nemusí znamenat jejich přelití právě k ODS,“ připomíná Jiří Pehe, že hlasy rozhořčených živnostníků mohou putovat třeba k TOP 09.

A Rudolf Kučera je přesvědčen, že rozruch kolem Mládkova výroku rychle utichá i proto, že se od něj špičky ČSSD rychle distancovaly. „Ten výrok byl urážlivý v té podobě, v jaké byl pronesen, ale kdyby se více vysvětlilo, v čem jsou výhody živnostníků, daňové a jiné, tak by to určitě bylo přijímáno jinak. Chvíle, kdy bylo možné pro ODS z toho něco vytěžit, je pryč. Už teď je to brané jako úlet jednoho člověka, který není politickou postavou, ale expertem na ekonomické otázky a nemá žádné rozhodovací pravomoce,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

Nekompetentní řízení už druhé vlády po sobě

Dlouhodobý efekt pro ODS neočekává ani Lukáš Jelínek, jenž dává občanským demokratům šanci na možný vzestup až po příštích volbách. „V opozičních lavicích budou moci tepat chyby, kterých se sociální demokracie bude dopouštět. To je ta nejpřirozenější cesta, jakou by se ODS mohla dostat zpátky nahoru. Spoléhat na to, že jí pomůže jedno vyjádření nějakého sociálního demokrata rok před volbami, nebo doufat, že voliči budou slyšet na nějaký programový restart, tak to je dost odvážná představa,“ tvrdí Lukáš Jelínek.

ODS je navíc v dosud nepoznané situaci. Před parlamentními volbami se musí věnovat nejen soupeření s tradičním rivalem ČSSD, ale tentokrát i konkurentem na pravici TOP 09. „ODS by si měla především udělat důkladnou analýzu toho, co její nynější i potenciální voliče oslovuje. Pokud jde o sociální demokracii, tak tam by měla zjistit, jestli tím hlavním problémem je daňový systém, nebo způsob vystupování jejich politiků a způsob, jakým ODS nekompetentně řídí už dvě vlády za sebou,“ doporučuje politolog Jiří Pehe.

ODS by se měla zamyslet nad svým vztahem k Evropské unii

Ve srovnání s TOP 09 pak poukazuje na to, že ODS nemá přitažlivé politické tváře. „Ale obě strany se liší svým vztahem k Evropě. ODS by si už měla jednou provždy vyjasnit otázku, zdali ve vztahu k Evropě skutečně vyjadřuje názory, které sdílí její voličstvo, protože průzkumy opakovaně ukazují, že právě voliči ODS jsou dlouhodobě nejvíce proevropští. Jestli toto je důvod přelévání voličů mezi TOP 09 a ODS, tak by se ODS měla zamyslet i nad touto stránkou své činnosti,“ dodává Jiří Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…