Tento týden vláda nepadne. Rozhodnutí se odsouvá o týden

23.10.2012 13:09

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz by se o tom, zda se bude o daňovém balíčku, se kterým spojila vláda otázku důvěry, hlasovat příští či až přespříští týden, mělo rozhodnout příští úterý. Jisté je, že mezi takzvanými rebely a vedením klubu není ohledně daňového balíčku stále shoda.

Tento týden vláda nepadne. Rozhodnutí se odsouvá o týden
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiéra Nečase si Miroslav Kalousek poslal pro vodu

Časový harmonogram by měl být nyní následující. Zítra, ve středu v osm ráno proběhne další zasedání poslaneckého klubu ODS, kde se budou probírat případné pozměňovací návrhy pro druhé čtení daňového balíčku. Druhé čtení by se mělo nejpozději završit tento pátek.

Příští úterý se rozhodne, zda po či před kongresem

Důležité je, že tento týden nebude třetí čtení. O tom, zda proběhne hlasování o třetím čtení příští týden ještě před Kongresem ODS, nebo po kongresu, se bude jednat na úterním Poslaneckém klubu ODS. Čili finální rozhodnutí o přežití Nečasovy vlády se odsouvá.

„Je jasné, že k žádné dohodě nedošlo. Obě strany opakovaly stále stejné argumenty. Zítra ráno se budeme bavit o pozměňujících návrzích do druhého čtení, které bude ukončeno nejpozději v pátek. Finální rozhodnutí se odsouvá na příští úterý a uvidí se, kdy se bude hlasovat o třetím čtení. Zda příští týden před kongresem, nebo přespříští týden po kongresu,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen poslaneckého klubu ODS.

Načasování z hlediska taktiky

ParlamentníListy.cz již v několika článcích informovaly, že načasování hlasování o daňovém balíčku je důležité z hlediska Kongresu ODS. Hlasovat před kongresem by spíše nahrálo rebelům, pokud by skutečně chtěli shodit vládu Petra Nečase.

Nečas by na kongres přijel jako premiér v demisi navíc s tím, že ho prezident Václav Klaus sestavením další případné vlády nepověří. Kongres by pak byl motivován zvolit nového předsedu ODS, který by s více než 101 podpisy mohl předstoupit před prezidenta Klause. Hovoří se o tom, že by Klaus novému předsedovi ODS šanci sestavit vládu dal.

Pro rebely by bylo ale nevýhodné to, že by kongresu vystupovali jako ti, kteří položili vládu. Což by ale s volbou budoucího předsedy-premiéra nemuselo posléze vadit, když by se ODS mohla podílet na nové vládě.

Pro rebely z hlasování po kongresu vyplývala pouze jediná výhoda: to, že by daňový balíček použili jako střelivo proti Nečasovi, jak se odvrátil od pravicových principů a že je proto třeba najít nového pravicového předsedu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…