Tisíce lidí nechtějí Havlovu ulici. Možná jim to nebude nic platné

13.03.2013 11:37

Více než tři tisícovky Brňanů odmítly v anketě pojmenovat jednu z ulic v centru města po Václavu Havlovi. I přes jejich nesouhlas může zastupitelstvo nakonec rozhodnout v rozporu s občany.

Tisíce lidí nechtějí Havlovu ulici. Možná jim to nebude nic platné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Herci z divadla Husa na provázku a členové Sokola navrhli pojmenovat uličku mezi divadlem a katedrálou svatého Petra a Pavla v Brně po Václavu Havlovi. Radnice Brno-střed nechala o názvu ulice hlasovat místní obyvatele. Anketa probíhá do konce března, ale zatím hovoří jednoznačně – většina obyvatel Brna nechce ulici pojmenovanou po Havlovi. Celkový počet hlasujících se zatím pohybuje kolem čísla 6 700.

V anketě mohou hlasující volit mezi třemi variantami. Pro první variantu, která vyjadřuje souhlas s pojmenováním uličky po Havlovi, se vyjádřilo asi 39 procent hlasujících. Pro druhou variantu, která představuje úplně jiný návrh, pojmenovat po Havlovi část budoucí nové městské čtvrti Jižní centrum, se vyjádřilo zhruba 5 procent hlasujících. Poslední varianta je nesouhlas s pojmenováním ulice po bývalém prezidentovi. Pro tuto variantu se vyjádřila zatím většina hlasujících, asi 55 procent.

Radnice: O konečném výsledku rozhodne zastupitelstvo, ne občani

Podle tiskového mluvčího radnice městské části Brno-střed Romana Buriana je rozhodnutí o pojmenování ulice dlouhý a náročný proces. „Návrhy od veřejnosti, institucí a organizací odborně zpracovává Pracovní skupina pro názvosloví města Brna. Ta je po projednání se zastupitelstvy příslušných městských částí doporučí Odboru vnitřních věcí Magistrátu města Brna předložit Radě města Brna a poté Zastupitelstvu města Brna ke konečnému schválení,“ uvedl pro Parlamentnílisty.cz Burian.

Bez ohledu na to, jak anketa dopadne, se tak může stát, že zastupitelstvo rozhodne v rozporu s výsledkem hlasování. Anketa občanů přímo o ničem nerozhoduje. „Výsledek ankety má být pomocným materiálem při konečném rozhodování zastupitelstva. Je však možné, že přestože se obyvatelé vyjádří proti, zastupitelstvo rozhodne pro,“ připouští Parlamentnímlistům.cz Burian.

Havel by si něco takového sám nepřál

Anketa vyvolala emoce u místních obyvatel. Podle starosty Brna-střed Libora Šťástka se ozývá proti nápadu i kritika. „Z řad občanů zaznívají i kritické hlasy, které překotné pojmenovávání či přejmenovávání ulic nebo stavění soch či památníků jako vyjádření pocty Václavu Havlovi nepovažují za důstojné s argumentem, že sám Václav Havel by si něco takového ani nepřál,“ uvedl v tiskové zprávě Šťástka.

Burian negativní ohlas občanů také přiznává: „Kromě toho, že se v anketě většina lidí zatím vyjádřila proti pojmenování ulice po Havlovi, přichází na radnici ještě řada e-mailů k tomuto tématu. Mezi nimi jsou i kritické hlasy, které jsou proti tomuto návrhu, ale naštěstí se vždy jednalo o celkem kultivovanou kritiku,“ uvedl pro  Parlamenílisty.cz Burian. Sám přiznal, že podobnou vlnu emocí na radnici ještě nezažil. „Snažíme se vtáhnout občany do procesu spolurozhodování často, ale fakt je, že tak velkou zpětnou vazbu máme asi poprvé,“ doplnil Burian.

Anketa čelí podezření z manipulace s hlasy

Ještě nedávno o anketu takový zájem nebyl.  Pak ale během nedělního dne přibylo náhle asi jedenáct set dalších hlasujících. Lidé se proto začali ptát, jestli není anketa zmanipulovaná. Podobný případ se totiž nedávno stal také v Brně v Kohoutovicích, kde se radnice ptala občanů, jestli si přejí výstavbu nového sportovního centra. V tomto případě se stala anketa obětí počítačových pirátů, kteří ji zmanipulovali. Podle vedení radnice Brno-střed se to stejné ale nestalo v případě hlasování o názvu ulice. Nezaznamenali totiž prý jakékoliv znaky manipulace s hlasy. Na konečný výsledek si ale budeme muset počkat do konce března a do hlasování zastupitelstva, které bude mít poslední slovo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…