To je legrace, nebo spíš ne: Poslanci se zamysleli, proč je nemáte rádi

23.07.2012 4:42 | Zprávy

Podle průzkumu CVVM si Češi nadále nejvíce váží profese lékařů, vědců a učitelů na vysoké škole. Nejnižší prestiž mají naopak stále poslanci, dokonce ještě nižší než uklízečky. ParlamentníListy.cz oslovily české poslance, zda je nízká prestiž profese poslance zasloužená, kde je příčina takového negativního pohledu veřejnosti a jak to lze zlepšit.

To je legrace, nebo spíš ne: Poslanci se zamysleli, proč je nemáte rádi
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tito poslanci budou zřejmě hlasovat pro vydání

Poslanci si většinou myslí, že negativní pohled je částečně oprávněný, ale negativní roli podle nich často sehrávají média, která informují jen o negativních věcech a často zprávy zkreslují a pozitivní věci jsou pro ně nezajímavé.

Svěřil byste svůj byt svému poslanci?

Na účet svých poslaneckých kolegů si zašprýmoval předseda TOP 09, ministr zahraničí a rovněž poslanec Karel Schwarzenberg. „Poslanci nedopadli dobře, neboť uklízečky nepořádek a svinčík uklízejí, a poslanci ho nadělají. Svěřil byste svůj byt svému poslanci?“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Předsedovi poslaneckého klubu ČSSD Jeronýmu Tejcovi vadí, že opoziční poslanci jsou házeni do stejného pytle s poslanci vládní koalice. „Nepochybně je to důsledkem současného pohledu na politiku. Jsem přesvědčen, že kdyby existovala kategorie ´opoziční poslanec´, dopadla by výrazně lépe. Takto jsme na palubě i s koaličními poslanci, kteří hlasují jako stroje pro vše, co vláda připraví. Aniž by se zabývali dopady na životy lidí,“ myslí si poslanec.

Ministra zemědělství a poslance ODS Petra Bendla výsledek průzkumu nepřekvapuje. „Poslanec je pod mnohem větší kontrolou a za každou chybu je trestán. Někdy po zásluze, a někdy nespravedlivě. V tom je politika často krutá,“ říká ministr.

Mediokracie nemá odpovědnost k demokracii

Podle předsedy KSČM a poslance Vojtěcha Filipa je příčin negativního jména poslanců u veřejnosti více. „Jednak některé politické strany na kandidátní listiny nevybírají podle přísných kritérií, dále zejména současné vládní strany neprosazují autentické zájmy občanů České republiky, ale zájmy svých sponzorů včetně nadnárodních korporací. Dále je zřejmé, že někteří poslanci jsou pak náchylní ke klientelismu a v neposlední řadě je to i vina mediokracie, která silně paušalizuje a nerozlišuje mezi koalicí a opozicí, natož mezi kvalifikovaným vystoupením a povrchností. Navíc mediokracie necítí žádnou odpovědnost za demokratické instituce a při paušalizaci nahrává extremismu,“ vysvětluje šéf komunistů.

Místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka se domnívá, že negativní vztah veřejnosti k poslancům je částečně oprávněný, na druhé straně mají často negativní vliv média a zodpovědnost mají i samotní občané, kteří se nechávají krmit médii, aniž by o věcech přemýšleli, a zajímají se jen o různé senzace.

„Ten negativní pocit je ve velké míře oprávněný, ale ne zcela. Lidé často vůbec nevědí, jak funguje stát a když přijde vláda s návrhem zvýšit platy poslanců, tak pak lidi nadávají ne vládě, ale poslancům. A média je v tom ještě podporují a opomíjejí, že opoziční poslanci vládní návrh třeba nepodporují. Návrh sice schválila vláda, ale podle pokřiveného vidění lidí jsou poslanci darebáci,“ řekl redakci Chaloupka.

Ten poukazuje na to, že média píší jen o tom, co lidi rozvášní, a neřeší seriózní témata. „Média musí dbát na svůj náklad a je pro ně zajímavější, že se poslanec někde opil, než když se diskutuje o konkrétních parametrech či paragrafech a pozměňovacích návrzích nějakého zákona. Média především ale nejsou nezávislá. Vždy někomu patří a hájí zájmy určitých zájmových skupin, proto nemohou objektivně informovat. Médiím ani nejde o to, aby byli občané korektně a pravdivě informováni. Jim vyhovuje, že lidé pasivně konzumují to, co jim média předžvýkají, neanalyzují to. Média tak sama mohou manipulovat s veřejným míněním. Lidé mnohdy nečtou ani články a čtou jen titulky. Kdyby byli lidé opravdu informováni o věcech, které se tu dějí, nemuseli bychom tu být teď v takovém průšvihu,“ dodal poslanec pro ParlamentníListy.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…