To nepotěší. Dopad penzijní reformy bude asi třicetkrát menší, než se čekalo. A to není všechno...

21.07.2013 6:03

Pád vlády a současná politická krize ovlivňují negativně českou ekonomiku, varují odbory. Ale podle ekonomů nejde naštěstí o žádné drama. „Je to špatné, ale ani za dob minulé vlády to nebylo optimální, také jsme si nemohli mnout ruce, že to vláda dělá dobře,“ prohlásil ekonom Vladimír Pikora.

To nepotěší. Dopad penzijní reformy bude asi třicetkrát menší, než se čekalo. A to není všechno...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proběhl křest knihy ekonomů Vladimíra Pikory a Markéty Šichtařové Nahá Pravda

Není podle něj třeba vliv současné situace nafukovat a zveličovat, i když připouští, že politická nestabilita pro ekonomiku dobrá není. „Nejistá politická situace je pro naši ekonomiku sice špatná, nicméně globální situace je tak nepříznivá, že i kdyby tady nebyl žádný politický nepokoj a všechno by probíhalo standardně, tak by se ekonomice nijak zvlášť nedařilo,“ řekl ekonom ParlamentnímListům.cz, že by mohlo být i hůř, kdyby politická krize přišla v „méně vhodnou“ dobu.

Každý problém v politice ovlivňuje ekonomiku

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek konstatuje, že každý problém v politice a nestabilita ovlivňuje ekonomiku. „Projevilo se to v minulých letech, kdy vyjádření nekompetentního ministra financí Miroslava Kalouska čtyřikrát za týden o různé sazbě daně z přidané hodnoty s sebou neslo šetření obyvatel a samozřejmě ztráty konkurenceschopných systémů, které jsme měli,“ připomněl Dufek problémy kolem schvalování daňových změn, kdy do konce roku firmy nevěděly, jaké sazby DPH budou muset odvádět.

Ale ekonom Vladimír Pikora namítá, že v tuto chvíli ještě nejsou k dispozici žádné statistiky, které by potvrzovaly, jaký vliv má politická situace na vývoj ekonomiky. „Krize trvá zatím moc krátkou dobu na to, aby se projevila na nějakých číslech, ukáže se to se zpožděním, uvidíme na konci roku, pak budeme moci říci, zda a jaký to mělo vliv,“ konstatoval ekonom, že se teprve uvidí, zda a jaký vliv měl pád vlády, dohadování kolem předčasných voleb a vzniku prezidentského kabinetu na české hospodářství.

V době nejistoty nedělají podnikatelé nic

Ekonom však připouští, že teoreticky je jakákoli nejistota v politice pro ekonomiku špatná. „V podstatě i špatná zpráva je pro ekonomiku lepší, než nejistota. Nejistota je to úplně nejhorší, protože se nikdo nemůže na nic dopředu připravit. Když vám někdo řekne, že plánuje něco špatného ve smyslu zvýšení daní, zákazu exportu apod, tak mají podnikatelé a podniky možnost se tomu nějakým způsobem přizpůsobit. Když není nic jasné, je to horší, protože nevědí, co mají dělat. Tím pádem nedělají nic a je to špatné,“ vysvětlil následky nejistoty na ekonomické prostředí Vladimír Pikora.

Ani za minulé vlády neměly firmy žádnou jistotu

Stávající politická situace je tedy podle odborníků pro ekonomiku negativní, ale současně upozorňují, že ani předchozí vláda toho pro ekonomiku moc nedělala. „Ona sice mluvila o tom, jak dělá reformy, ale nakonec se ukázalo, že reformy vlastně neprobíhaly,“ namítá Pikora. Klasickým příkladem je podle něj důchodová reforma. „Tvrdilo se, že do druhého pilíře se zapojí tři miliony lidí, pak to kleslo na milion, půl milionu, pak sto tisíc a na konci to bylo pětasedmdesát tisíc účastníků. Takže dopad penzijní reformy bude asi třicetkrát menší, než s jakým se na začátku počítalo,“ kritizuje ekonom. Proto tvrdí, že současná politická situace nezpůsobí žádné zvláštní drama.

Když nejsou výdaje, není prosperita, když není prosperita, je chudoba

A jaké dopady bude mít politický neklid na českou ekonomiku podle odborů? Jeden z jejích představitelů je přesvědčen, že na zahraniční obchod to nemusí být tak zásadní. „Čeští podnikatelé jednoznačně dokazují, že patří do světového obchodu. Můžeme jen hřešit na to, že Exportní banka jim neposkytuje víc úvěrů, a že musí do jižní Ameriky přes německé firmy,“ podotkl. Ale pokud jde o Českou republiku, bude podle Bohumíra Dufka nestabilita dál negativně působit na chování občanů. „Protože každý zodpovědný občan si šetří peníze na horší časy. A když politici stále vysílají signály, že je to tady špatně, a přitom neudělají nic pro to, aby republika fungovala, tak si občané rozmyslí výdaje. A když nejsou výdaje, není prosperita, když není prosperita, je chudoba, a to je samozřejmě problém,“ vysvětlil šéf samostaných odborů.

Politická krize mohla přijít i v horší dobu

Dufek zatím nevidí žádný velký problém v omezení přílivu investic. „Pokud jde o zahraniční investice, těm, kteří jsou tady už nějaký rok a zvykli si na zdejší prostředí, politická situace nevadí.

Ti noví, kteří zvažují investovat v České republice, raději počkají na určité období stability, které většinou přijde po volbách, kdy nová garnitura má na rozhodování čtyři roky. Pak si zahraniční investoři většinou situaci u nás vyhodnotí a investují,“ věří Dufek, že po volbách, ať už předčasných nebo řádných, se k nám investoři ze zahraničí zase pohrnou.

Ekonom Pikora ale tvrdí, že příliv investic ze zahraničí ovlivňuje spíš situace ve světě. „Teď je špatná, je doba, kdy se lidé bojí, jestli se nerozpadne eurozóna, kdy je celá řada ekonomik v recesi, kdy je česká ekonomika v recesi,“ poznamenal. V této době se podle Pikory příliš neinvestuje. „Z tohoto titulu je vlastně dobře, že ten politický marasmus přišel zrovna teď, a ne v době, kdy ekonomika roste o sedm procent a kdy se všem daří. Ve chvíli, kdy se všichni bojí, kdy se vyčkává, to žádné drama není,“ uvedl ekonom, že když už měla politická krize přijít, je dobře, že přišla ve chvíli, kdy ekonomika padá.

Nejlepší pro všechny by byly předčasné volby

Představitel samostatných odborů říká, že by byl nejraději, kdyby byly volby co nejdříve. „Netajím se tím, že jsem pro předčasné volby. Byly by lepší nejen pro ekonomiku, ale hlavně pro občany i samotné politiky. I jim se většinou nelíbí, že úřednická vláda, která ještě nezískala důvěru v Parlamentu, už mění náměstky a další zaměstanance ministerstev,“ upozorňuje na chování úřednické vlády, která ke změnám ještě nemá žádný politický mandát. Podle Dufka se opět projevilo, že Česká republika nemá zákon o úřednícich, protože pak by někteří náměstci nemohli být jmenováni podle toho, jaká pollitická strana zrovna vyhrála volby, ale podle odbornosti. „Evropa oprávněně kritizuje, že tu není stabilita státních zaměstnanců,“ dodává odborářský boss.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…