Tolik vás stál zábavný projekt Evropské unie. Raději to ani nečtěte

09.04.2013 13:36

ParlamentníListy.cz již informovaly o o traileru na propagační film o EU „Svatý týden s EU“, který se nesetkal zrovna s pozitivními ohlasy. Redakce zjistila, kolik tato legrace stála daňové poplatníky.

Tolik vás stál zábavný projekt Evropské unie. Raději to ani nečtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

„Maturanti Oliver a Lucie spolu s dalšími spolužáky prochází obávanou zkouškou dospělosti. Během příprav v rámci takzvaného svatého týdne získají nejen spoustu informací o fungování a činnosti Evropské unie, ale také zažijí nemalé zvraty ve svých osobních životech. Informace o EU na pozadí příběhu o partě středoškolských studentů vám přináší vzdělávací film Svatý týden s EU,“ uvádí Komise EU trailer svého propagandistického filmu.

Tuhle trapnost prostě musíte vidět! Vzpomenete si na svazácké agitky

Mediální ohlas projektu nebyl ale zrovna příznivý. „Svatý týden s EU. Na webu se objevilo nepovedené propagační video,“ zněl titulek iDnes.cz. „Svatý týden s EU. Nepovedené video má přiblížit Evropskou unii,“ napsaly zase Lidovky.cz. „VIDEO: Anička bude EU! Tuhle trapnost prostě musíte vidět!“ avizoval server tn.cz.

„Je těžko uvěřitelné, že něco podobného by se mělo pouštět maturantům v roce 2013. Trailer filmu pro středoškolské studenty Svatý týden s EU opravdu stojí za pozornost. Vrátíte se s ním o pár desítek let zpátky a vzpomenete na svazácké agitky. Parta středoškolských studentů v rámci svatého týdne řeší otázky související s Evropskou unií. Taková je alespoň představa autora (režie Marek Loskot). V praxi to vypadá jako hodně nepovedená (ale možná dobře zaplacená) parodie na propagační video, za kterou by se měl někdo stydět,“ uvádí web tvspoty.cz.

Sláva výchovného videotrapasu dorazila i na Slovensko

Sláva snímku dorazila i na Slovensko. „Trapas: Výchovný film pre českú mládež Svatý týden s EÚ je divný,“ zní titulek slovenského webu zaujimavosti.net.

„Výchovný videotrapas! Inak sa ani nedá nazvať video, ktoré má byť jedným z tých výchovných na kazetách púšťaných na hodinách občianskej náuky, ktorá ostatne bola pre mnohých z nás nudná, aj keď podľa mnohých potrebná. V Čechách majú video, kde mladí prezentujú Európsku úniu. Po pravde, nech už vie ktokoľvek o EÚ čokoľvek, celkom sa mu poznanie zrúti po tom, čo uvidí partiu mladých ľudí poznajúcich Európsku úniu lepšie ako seba. Hneď prvá scénka je vyslovene trapas, keď sa na scéne objaví afektovaný a prehnaný mladík s rozsiahlym monológom o tom, ako funguje EÚ,“ píše se v článku.

Film za půl mega

Film byl vytvořen ve spolupráci Zastoupení Evropské komise v České republice, Informační kanceláře Evropského parlamentu v České republice a Odboru informování o evropských záležitostech Úřadu vlády České republiky s cílem přiblížit mladým lidem fungování Evropské unie, seznámit je s její historií, základními institucemi a politiky Evropské unie. Je určen středoškolským studentům.

ParlamentníListy.cz zjišťovaly některé podrobnosti a především, kolik natočení tohoto díla stálo. Mluvčí Zastoupení Evropské komise v České republice informoval, že natočení samotného traileru nestálo žádné vícenáklady. „Trailer vytvořil pracovník Zastoupení EK v ČR ve své pracovní době a s výrobou nebyly spojeny žádné další náklady,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Dodavatel byl podle Staška vybraný v nabídkovém řízení, film dodal za 21 482 eur, tedy za zhruba 552 721 korun. ParlamentníListy.cz se zastoupení eurokomise rovněž dotázalo, zda je s filmem spokojeno a zda plánuje podporu dalších podobných projektů. „Umělecké provedení jsme ponechali na autorovi. Vyjadřovali jsme se k obsahu pouze z hlediska věcné správnosti. Pokud máte 'podobnými projekty' na mysli vzdělávací filmy, tak žádné další v současné době neplánujeme,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz Stašek.

„Filmy by měly zábavnou a nenásilnou formou žákům/studentům přiblížit fungování Evropské unie, provést je její historií, základními institucemi a politikami EU. Cílem filmů není detailně popsat všechny procesy a funkce EU, nýbrž poskytnout příslušné cílové skupině první vhled do dané problematiky,“ znělo zadání výběrového řízení.

Komise EU trailer stáhla, ale koluje dál

Autor snímku, který se distribuuje jako výukový materiál do středních škol, společnost Filmochod, se ale od šestiminutové ukázky distancuje.

„Trailer jsme nedělali my a už jsme také požádali komisi o jeho stažení. Bylo to hlavně z formálních důvodů. Nebyl dodržen poměr stran, zvuk a kvalita obrazu. Ukázka ani příliš nerespektuje kapitoly filmu, je to nastříhané takovým stylem, který moc neodpovídá celkové struktuře snímku,“ uvedl pro iDnes.cz majitel společnosti Filmochod Marek Loskot, který výukový film režíroval.

Mluvčí zastoupení Evropské komise Martin Stašek přiznává, že trailer k snímku zveřejnili na svých stránkách bez souhlasu tvůrců. „Stáhli jsme ho hned, jak se společnost Filmochod ozvala s výhradami. Nyní jednáme o tom, jestli budeme vytvářet nějakou náhradu, nebo film umístíme na naše webové stránky celý,“ řekl Martin Stašek iDnes.cz s tím, že další postup zatím není domluvený.

Na internetu přesto trailer k filmu nadále koluje. Kdo nestihl, může ho zhlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=0YjMZO4uqvk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…