Totální Absurdistán! Tak protikorupčníci komentují obvinění kolegy Randáka

30.10.2012 17:40

Až na pět let do vězení se může dostat bývalý detektiv a známý protikorupční aktivista Karel Randák. Policie se jej rozhodla obvinit z neoprávněného nakládání s osobními údaji kvůli úniku informací o příjmech nejbližší spolupracovnice premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Randákovi kolegové z Nadačního fondu proti korupci, které ParlamentníListy.cz oslovily, jen nevěřícně kroutí hlavou.

Totální Absurdistán! Tak protikorupčníci komentují obvinění kolegy Randáka
Foto: Archiv
Popisek: Karel Randák má v Nadačním fondu proti korupci na starosti vyšetřování

Detektiv Karel Randák, působící v Nadačním fondu proti korupci, a v poslední době též uchazeč o prezidentský úřad, byl policií obviněn z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Za tento trestný čin hrozí až pět let vězení. Jeho obvinění souviselo s případem úniku informací o platu nejbližší spolupracovnice předsedy vlády Petra Nečase Jany Nagyové. Společně s ním byla podle České televize obviněna i další osoba, působící na Úřadu vlády.

Informaci o platu Jany Nagyové, nejbližší spolupracovnice premiéra Petra Nečase, přinesl deník Insider. Deník získal dvě její výplatní pásky z roku 2011, z nichž vyplývalo, že například za březen obdržela včetně všech odměn a příplatků 273 tisíc korun.

ParlamentníListy.cz se pokoušely detektiva Randáka zkontaktovat neúspěšně, pro server iDnes.cz však uvedl: „Mohu potvrdit, že mi bylo doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání. Podal jsem proti tomu stížnost a teď čekám, jak státní zástupce se stížností naloží. Ale nebudu říkat, čeho konkrétně se to týká,“ dodal pro server.

Randákův podíl na úniku informací o platu šéfky premiérova sekretariátu naznačoval i sám premiér Petr Nečas. Sám Randák však svůj podíl na úniku úřednické výplatnice vždy odmítal.

Kam ta mašinérie směřuje…

Randákův kolega z Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček nechápe, proč je vlastně Randák kvůli úniku výplatní pásky Nečasovy pravé ruky obviněn.

„Tenhle stát už je prostě totální Absurdistán,“ uvedl Janeček pro ParlamentníListy.cz. „Absolutně nerozumím tomu, proč je někdo obviněn za to, že zveřejní plat nějaké úřednice. Příjde mi to absurdní. Nedovedl jsem si představit, že by z něčeho takového mohla být aféra,“ řekl dále. Janeček si prý také dovede představit, že by se mohlo jednat o politickou objednávku.

Anketa

Domníváte se, že by se měl Karel Rrandák potrestat za zveřejnění platu asistentky premiéra?

hlasovalo: 1826 lidí

„Mně zlojedi ukradli výpisy z bankovních účtů a v nějakém časopise byly zveřejněné pohyby na mém účtu,“ srovnává. A teď se dělá aféra z toho, že někdo (podle něj vůbec není jisté, zda to skutečně byl Karel Randák) zveřejní plat nějaké úřednice.

„Měli bychom se zamyslet, kam tato prohnilá mašinérie směřuje,“ doporučil závěrem.

Později, po rozhovoru s Karlem Randákem, pro ParlamentniListy.cz v SMS uvedl: „Absurdní je, že to směšné obvinění je nejen směšné, ale dokonce lživé.“

Tohle měli udělat úředníci

I Radim Jančura, další z protagonistů Nadačního fondu proti korupci, vyjádřil pochybnosti, zda Randák zmíněný čin vůbec spáchal. I v případě, že ano, je podle něj nepochopitelné, že za to byl obviněn. „Je směšné, že je někdo stíhán za únik informace, která měla být veřejná,“ řekl podnikatel pro ParlamentníListy.cz.

Jančura vnímá celou věc jako mocenský útok ze strany premiéra Petra Nečase, který svou podřízenou vždy vehementně hájil. „Je vidět, že pan Randák je trnem v oku politikům,“ shrnul podnikatel.

Jančura pro ParlamentníListy.cz ujistil, že stojí za Karlem Randákem a nechápe, jak může být za tento čin obviňován. Spíše by za něj prý měl být oceněn, protože udělal věc, kterou měly udělat úřady, kterým to přikazuje zákon. Úřady však tuto povinnost nedodržují.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…