Tykadlový rebel "ufňukanému" Klausovi: „Atentátník“ do vězení nepatří

06.10.2012 8:56

Někdejší řidič autobusu a kreslíř tykadel Roman Smetana souhlasí s již bývalým poradcem premiéra Romanem Jochem, který po incidentu v Chrastavě nazval prezidenta „ufňukanou kremlofilní bábou“, za což ho premiér odvolal. Smetana střelbu neodsoudil, ovšem jeho osobní míru prý přesáhla a postrádá v ní nadsázku. Do vězení podle něj však „atentátník“ rozhodně nepatří.

Tykadlový rebel "ufňukanému" Klausovi: „Atentátník“ do vězení nepatří
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Roman Smetana známý svým protestem proti politikům, kdy jim přikresloval na předvolební plakáty tykadla, za což se má  8. října vrátit zpět do vězení a odsedět si zbývajících 67 dnů z trestu, ParlamentnímListům.cz prozradil, jak se dívá na nedávný útok na Václava Klause v Chrastavě. „Akci namířenou na pana Klause nevnímám jako atentát, to rozhodně ne. Zde bych připomněl napadení například pánů Dolejše a Dostála, kteréžto byly mnohem vážnější. V této věci souhlasím s Romanem Jochem, že se "ufňukaná kremlofilní bába" měla snažit zůstat nad věcí a situaci zbytečně nedramatizovat,“ řekl redakci Smetana.

Chybí nadsázka

A pokračuje: „Čin pana Vondrouše vyloženě neodsuzuji, ale moji osobní míru, kam až jsem ochoten zajít, již přesahuje. Chybí mi v něm mimo jiné zřetelná nadsázka, o kterou se například já čím dál tím víc snažím (v maskáčích oděný chlapík vybalil zbraň těžko rozeznatelnou od pravé, vypálil bez jakýchkoliv zřetelných emocí). Jsem přesvědčen, že ať už děláme cokoliv, měli bychom se snažit zůstat alespoň trochu nad věcí, lidmi, abychom se zde jednou - s vážným výrazem ve tváři - nepomlátili navzájem,“ dodal bývalý řidič autobusu.

Zamyslet by se měli především politici

Za současnou situaci v zemi podle něj neseme odpovědnost všichni. „Ale nad touto konkrétní událostí by se měli zamyslet především politici, jejichž činy podobné reakce vyvolávají. Svým chováním dráždí a rozeštvávají veřejnost  - a zde jsou plody. Za této situace přeci nemohou od veřejnosti očekávat, že jejich osoby a funkce které zastávají, budou budit respekt, či mít nějakou autoritu,“ podotkl Smetana.

Ochranka zřejmě selhala, ale je to asi dobře

„Ochranka zřejmě selhala, ale vzhledem k okolnostem - charakteru činu a množství lidí "na dostřel" - je to tak asi dobře. Co se trestu týče, myslím, že pan Vondrouš do vězení rozhodně nepatří, v nejhorším případě by mu mělo být dáno veřejností najevo, že takováto akce je již za hranicí přijatelného,“ doplnil kreslíř tykadel.

Roman Smetana proslul tím, že před dvěma lety pokreslil desítky předvolebních plakátů na autobusech olomouckého dopravního podniku, kde sám pracoval jako řidič. U soudu následně dostal trest odpracovat 100 hodin veřejně prospěšných prací, přičemž soudkyní byla Markéta Langerová, manželka někdejšího ministra vnitra Ivana Langera. Nařízený trest Smetana odmítl vykonat, zaplatil pouze náhradu škody ve výši 15 500 korun ODS, která se jako jediná ze stran, jejíž plakáty byly Smetanou pokresleny, domáhala náhrady u soudu. Protože trest odmítl vykonat, Langerová mu vyměřila trest nový – 100 dní vězení. K výkonu trestu ale nenastoupil včas, v práci podal výpověď a několik týdnů se ukrýval. Poté se záměrně nechal policisty chytit na pražské protivládní demonstraci odborů 21. dubna.

Do vězení dobrovolně znovu nenastoupí

Po měsíci stráveném za mřížemi olomoucké vazební věznice byl Smetana na základě stížnosti, kterou podal tehdy Jiří Pospíšil coby ministr spravedlnosti k Nejvyššímu soudu v Brně, propuštěn do doby, než o stížnosti rozhodne trestní kolegium Nejvyššího soudu. Právě Nejvyšší soud Pospíšilovu stížnost zamítl. Mnoho politických stran se také snažilo přesvědčit Václava Klause, aby udělil Smetanovi milost. Naposledy takto žádalo hnutí Nezávislých v Olomouckém kraji. Klaus však jejich žádost odmítl s tím, že pro ni nevidí důvod. Roman Smetana tak musí znovu do vězení, kde si má odpykat zbývajících 67 dní. Už dříve ale naznačil, že tak znovu dobrovolně neučiní.

Bude mařit, chvíli se skrývat a pak se nechá opět chytit

Na svém facebookovém profilu dokonce zveřejnil omluvenku adresovanou mluvčí olomoucké vazební věznice. „Zdravím Vás paní Zimová,dovoluji si Vám oznámit, že do stanoveného data, tedy do 8. 10., nenastoupím do Olomoucké vazební věznice. Neberte si to prosím osobně, v Olomouci se mi opravdu líbilo, a to především ve srovnání s pražským Pankrácem, ale jsouce již zkušeným zločincem hodlám zachovat svůj modus operandi, budu tedy mařit, budu se chvíli skrývat a následně se nechám v nějaký „vhodný“ okamžik opět chytit. Třeba těsně před volbami,“ napsal odsouzený Smetana.

Právě za to, že do vězení nenastoupil už jednou včas a mařil úřední rozhodnotí, mu hrozí další trest, a to tři roky vězení. Kreslíř také zvažuje podat ústavní stížnost. Žertem proto požádal esemeskou Ivana Langera o právní pomoc. „Ivanku, kamaráde, mam problém. Uvažuji o podáni stížnosti k Ústavnímu soudu v mé věci - určitě o tom víš, ODS, tykadla, nápisy, ochrana majetku versus svoboda slova. Prosím tě, nezastupoval bys mě bezplatně? Ozvi se a pozdravuj ode mne Markétku, prosím,“ stojí v sms zprávě Langerovi. Ten však odmítl.

„Pan Smetana a jeho příznivci mi již poslali řadu SMS a vnímám je jako pokračování malé úcty k právu a zejména k soukromí. Vyrozuměl jsem z nich, že nejsou míněny vážně, neboť obsahují často velmi urážlivé formulace,“ uvedl pro ČTK Langer.

Politici si teď sami přikreslují tykadla, i ODS

V Olomouci mají nyní politici napříč politickým spektrem na mnoha předvolebních plakátech a billboardech k hlavám přikreslená tykadla. Někteří z nich si je dokonce přikreslují sami. Možná tak předcházejí tomu, aby to neudělal někdo jiný. Například plakáty Strany práv občanů Zemanovců, které mohou občané zhlédnout na olomuckých tramvajích, oznamují, že tykadla straně nevadí.

Ještě podivnější a paradoxnější však je skutečnost, že tykadla si přikreslil na svůj billboard i kandidát do Senátu za ODS na Valašsku a starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka, tedy člen strany, která se domáhala u soudu náhrady škody za pokreslené plakáty. To však není jediný politik ODS, kterému se tykadla nyní hodí. Kandidátka na hejtmanku Olomouckého kraje za ODS a bývalá asistentka Ivana Langera Markéta Záleská nosí dokonce umělá tykadélka přímo ve vlasech a ještě se chlubí tím, že jí sluší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…