U stánku i ve vlaku: Sobotka neušel otázce, zda ho srazí puč v ČSSD

28.08.2012 12:33

Předvolební kampaň ČSSD byla zahájena v pondělí a ParlamentníListy.cz u toho nesměly chybět. Během cesty vlakem z Prahy do Brna vyzpovídaly dva významné muže této strany: předsedu Bohuslava Sobotku a senátora Jiřího Dienstbiera, který je kandidátem na prezidenta. Témat a otázek bylo hned několik.

U stánku i ve vlaku: Sobotka neušel otázce, zda ho srazí puč v ČSSD
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Není to tak dlouho, kdy ParlamentníListy.cz přinesly informaci o tom, že se uvnitř ČSSD chystá puč, který by měl sesadit z funkce šéfa strany Bohuslava Sobotku. Tehdy se k tomu Sobotka nevyjádřil. Co bylo podle něj signálem k tomu, aby tyto zprávy mohly být vypuštěny na veřejnost? Anebo – není na nich přece jen kus pravdy? Neobává se toho i on sám?  

„Sociální demokracie je velký favorit těch nastávajících podzimních krajských a senátních voleb, to je nesporné. Je proto evidentní, že naši političtí konkurenti se nás snaží oslabit. Dá se tak říci, že jde o fámy, které mohou pocházet z TOP 09 a ODS. V Lidovém domě se tomu každý v zásadě asi jen zasmál,“ reagoval na smršť otázek, které se v těchto souvislostech nabízejí pro ParlamentníListy.cz Sobotka.

Prezidentská kampaň a sbírání podpisů zúží počet kandidátů

Společně se zahájením volební kampaně senátorů a krajských zastupitelů spouští sociální demokraté i kampaň prezidentskou. Vzhledem k pomalu každodennímu rozrůstání ohlášených možných kandidátů na post hlavy státu se zdá, že půjde o tvrdý boj. Jiří Dienstbier ho však vnímá spíše střízlivěji.

„Ano, moje kampaň startuje společně s kampaní sociální demokracie. Když bych se měl podívat na mé ostatní rivaly, v tomto klání, jak říkáte, samozřejmě že se objevují značné rozdíly. Zejména, dle mého, vyčnívá různý způsob financování některých kampaní prezidentských kandidátů. Někdy je dost utajené či je zřejmé, že je zdrojováno z pochybných míst. Ale to množství kandidátů mě nijak neohromuje. Myslím si, že to konečné číslo bude podstatně menší,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Dienstbier. Jak doplnil, důvodem toho, proč si to myslí, je to, že i on sbírá podpisy na podporu své prezidentské kandidatury a ví, že to není nic jednoduchého a samozřejmého.

„Po zhruba deseti dnech odhaduji, že mám asi 8 tisíc podpisů… (pozn. redakce. K tomu, aby se mohl skutečně o Hrad utkat, potřebuje každý kandidát těch podpisů 50 tisíc). „To, že nemám úplně konkrétní přehled, je způsobeno tím, že se sbírají na řadě míst, takže než ke mně ty součty dojdou, trvá to. Sbírat podpisy na moji kandidaturu se budou i na našem volebním turné nazvaném Řekněte dost Nečasově vládě, které se uskuteční na 150 místech v Česku,“ doplnil Dienstbier.

Nutno dodat, že zájem o jeho kandidaturu pak bylo možné pozorovat na vlastní oči hned v Brně. Stejně jako v případě kandidáta na Hrad Jana Fischera sbírají podpisy občanů v ulicích studenti a studentky, v případě zahájení kampaně na Moravském náměstí pak byly rozmístěny i dva stánky. U nich se hned od jejich otevření tísnilo poměrně velké množství lidí, ani ne za hodinu se u každého z nich podepsalo zhruba sto  - převážně starších lidí. Zvláštností však bylo to, že stánek obsluhovali lidé mladí, z občanského sdružení na podporu kandidatury Jiřího Dienstbiera. A jak jedna z dívek ParlamentnímListům.cz sdělila, dělali to zdarma, z přesvědčení, aby vyjádřili své sympatie kandidátovi.  

Podle Jiřího Dienstbiera však právě podpisy ukážou to, do jaké míry jsou ambice toho kterého kandidáta nadnesené, či reálné. „Velká část těch, kteří svoji kandidaturu ohlásili, nezvládnou tolik podpisů nasbírat… A tím se přirozeně ten počet kandidátů zúží. I když jsou možná někteří překvapením, kandidovat koneckonců může každý. Je tedy jen na lidech, koho si vyberou jako svého příštího prezidenta,“ řekl dále senátor.   

A jaké vidí on sám své šance uspět?

„Já samozřejmě vidím dobré šance, jinak by nemělo snad vůbec smysl pouštět se do celé této kampaně. Jsem kandidát nejsilnější politické strany v ČR, mám podporu i celé řady dalších lidí mimo sociální demokracii – ta šance je proto rozumná. Znovu ale opakuji, že je na lidech, koho nakonec zvolí,“ shrnul Jiří Dienstbier pro ParlamentníListy.cz.

Kauce pro Davida Ratha – to už prý není téma pro ČSSD

Ignorovat nelze pod vlivem aktuálního vývoje ani to, jaký názor zaujímají oba muži na stanovenou výši kauce 14 milionů pro jejich bývalého spolustraníka Davida Ratha. Jejich reakce byly ale nakonec spíše strohé.

„Domnívám se, že i v případě takto politicky exponovaných osob, jako byl David Rath, by politici svými výroky neměli vytvářet tlak na nezávislé soudce z hlediska jejich rozhodování. Já si myslím, že už ta samotná mediální pozornost dostává soudce i státní zástupce pod určitý tlak, a to si myslím, není dobře. Měli by mít maximální míru svobody, rozhodovat se čistě na základě zákona a podle svého svědomí. Proto výši kauce pro Davida Ratha komentovat nebudu. A ani to, do jaké míry trvají či netrvají důvody pro vazební stíhání. Už to pro nás jako stranu není téma, on není naším členem, je to pouze jeho soukromá věc,“ reagoval Bohuslav Sobotka.

Ani Jiří Dienstbier, který se pohybuje léta v advokacii, se do obsáhlejší reakce pouštět nechtěl. „Formálně může soud takovouto výši kauce stanovit, je to samozřejmě na úvaze soudu a posouzení konkrétních okolností celého případu. Ani já se však nechci pouštět do hodnocení toho rozhodnutí. Soud je nezávislý, své rozhodnutí musí být jen připraven obhájit,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Nabídky politického azylu pro Ratha či Parkanovou

V posledních týdnech se objevily i v českých médiích zprávy o tom, že právě Davidu Rathovi byl nabídnut politický azyl. A jelikož se pak totéž opakovalo i v případě Vlasty Parkanové (TOP 09), nabízí se otázka, zda tyto nabídky jsou dobrou vizitkou pro Českou republiku.

„Především pro Českou republiku není dobrou vizitkou to, že tu je korupční a klientelistické prostředí, o kterém se občas někde píše. Proto bychom se především měli snažit o to, aby nám tady korupce a klientelismus dále nekvetly. A třeba přijmout konkrétní opatření – jako například majetková přiznání, kterým se zejména pravicové strany tak brání. Je to standardní nástroj, který ve většině evropských zemí je. Mohli bychom se bavit i o změně zákona o státní službě, kterému se rovněž současná koalice brání a místo toho předkládá jakýsi paskvil o úřednících ve veřejné správě," reagoval zprvu oklikou Dienstbier.

Poukázal pak na to, že za pozornost spíše stojí to, že každopádně na obou jmenovaných případech politiků bylo možno pozorovat jakýsi dvojí metr. „U Davida Ratha nikdo nic nezpochybňoval, u Vlasty Parkanové se najednou spustil povyk. A mluvilo se o tom, že je tady zpolitizovaná policie, že nějací plukovníci chtějí rozhodovat o tom, kdo tady bude vládnout… V každém případě, politický azyl pro jednoho či druhého aktéra považuji za naprostý nesmysl. Přijde mi to směšné,“ uzavřel Jiří Dienstbier.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…