Umělci házeli na ministerstvo jogurty. A Hanáková jim nejspíš přidá sto milionů

11.05.2013 16:35

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) chce přidat živému umění skoro sto milionů korun. V letošním rozpočtu na něj ministerstvo pamatovalo sumou přibližně 91 milionů, a to ještě až po zvýšení, které následovalo po protestech části kulturní obce. I tak ale třeba v grantovém řízení chybělo 40 milionů proti loňsku, program podpory profesionálních divadel má skoro o 20 milionů méně než loni. Nyní ministerstvo slibuje přidat celkem 98,5 milionu korun.

Umělci házeli na ministerstvo jogurty. A Hanáková jim nejspíš přidá sto milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Program státní podpory profesionálních divadel má v letošním rozpočtu 37 milionů korun oproti loňským 55 milionům; jde přitom o částku určenou pro tři desítky divadel v celé ČR. Dlouhodobě klesá i podpora kultury národnostních menšin, letos na ní šlo 21 milionů, loni to bylo o deset milionů víc, v roce 2011 ale 39 milionů a v roce 2009 to bylo 41,5 milionu. Podle ministerstva by současná žádost o přesun peněz měla pomoci všem zmíněným oblastem.

Na vládu tak ministryně ve středu půjde s požadavkem, aby mohla v rámci letošního rozpočtu některé peníze přesunout, další část peněz by pak mohla jít z rezerv z minulého roku. Požadavek musí ještě projednat rozpočtový výbor sněmovny, řekla ČTK mluvčí ministerstva Lenka Brandtová.

Do oblasti živého umění patří nezávislá divadelní a taneční představení, výstavy výtvarného umění, koncerty a festivaly, vydávání kulturních časopisů, autorská čtení, literární festivaly a mnohé další aktivity. Z hlediska rozpočtu ministerstva kultury jde ale nejen o grantové řízení, ve kterém se rozdělují jednotlivým subjektům dotace, ale i o pravidelné programy ministerstva. I po navýšení peněz po protestech z počátku roku chybí desítky milionů, aby se rozpočet pro danou oblast dostal na loňskou úroveň a například několik vydavatelů kulturních časopisů uvažuje, že skončí.

Výsledky grantového řízení na letošní rok ministerstvo oznámilo v březnu. Z přibližně 800 podaných žádostí v oborech divadlo, tanec, hudba a výtvarné umění se dostalo podpory zhruba polovině. Přesto se do těžké situace dostalo plno hlavně menších subjektů, z nichž mnohé ministerstvo v předchozích letech podpořilo.

Podle příjemců žádostí postup úřadu dokládá jeho nesystematičnost v podpoře umění a finance, které stát do podpory tvorby v jednom roce vloží a napříště v tom nepokračuje, jsou podle nich zbytečné. Dotace pomáhají třeba tomu, že divadla mohou prodávat vstupenky za relativně nízké ceny, bez dotací budou lístky stát o stovky korun více.

Ministerstvo dlouhodobě argumentuje tím, že na získání grantu si žadatelé nemohou činit nárok a pravidlo, že získání grantu v jednom roce zaručuje jeho zisk i příště, neplatí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…