Unikátní koalice v Libereckém kraji. Utvoří ji Starostové a Změna

30.10.2012 21:20

Jako v jediném kraji v České republice se v tom Libereckém nebude podílet na vládě ani jedna parlamentní strana. Koalici vytvoří regionální uskupení Starostové pro Liberecký kraj a Změna pro Liberecký kraj. „Dohodli jsme se, že se dohodneme,“ lakonicky konstatoval budoucí hejtman Martin Půta, lídr Starostů pro LK.

Unikátní koalice v Libereckém kraji. Utvoří ji Starostové a Změna
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Nově vytvářející se koalice bude křehká s většinou jednoho hlasu. Starostové získali 13 křesel v krajském zastupitelstvu, Změna 10. Proti nim usedne v opozici 22 členů tvořených z komunistů, sociálních a občanských demokratů.

Snaha o širší koalici neuspěla

Martin Půta po volbách prohlašoval, že chce utvořit koalici se Změnou a ODS. Tato snaha nevyšla. „Podcenil jsem vzájemné vztahy v Liberci,“ uvědomuje si nyní. Změna pro Liberecký kraj je totiž po převratu na liberecké radnici, kdy byl odvolán její lídr Jan Korytář z postu primátora, na kordy s ODS i ČSSD. S komunisty nechtěli jít do koalice Starostové. „Ale jako největší opoziční straně jim nabídneme předsedu kontrolního výboru,“ ujistil Půta. Ten se ještě snažil pojistit si křehkou koalici tím, že nabídl nejdřív ODS a pak ČSSD dvě místa v krajské radě bez koaliční smlouvy. Obě strany však tuto možnost odmítly.

Nyní tedy stav jednání dospěl k té nejjednodušší variantě, jak se ostatně jevila už po volbách – koalici vítězných Starostů s v krajských volbách třetí Změnou. „Zbývá se dohodnout na programovém prohlášení a postech v radě. Předběžně jsme domluveni, že 5 míst získají Starostové a 4 Změna,“ oznámil Půta. Debata o programu nebude složitá. „Máme ho velice podobný,“ objasnil Marek Pieter ze Starostů pro LK.

Starostové mají s obsazením postů v krajské radě o něco složitější situaci, vesměs sedí ve vedení měst a obcí. „Já osobně rezignuji na post starosty Hrádku nad Nisou,“ uvedl Martin Půta.

Změna si koalici se Starosty pochvaluje

Spokojeni s vývojem situace jsou hlavně ve Změně pro LK. „Jsem rád, že tato dvojkoalice vzniká,“ potvrdil lídr Změny Jan Korytář. „Stabilita budoucí koalice se neodvíjí jen od počtu hlasů. Jsou jiné faktory, které ji stmelují. Programová blízkost, či společná vize politiky,“ domníval se.

Špatný stav krajských silnic

Před dvěma lety postihly kraj ničivé povodně. Starostové pro Liberecký kraj v opozici dlouhodobě kritizovali liknavý postoj sociálně demokratického vedení kraje při žádostech o dotace na opravy krajských silnic. Nyní jako vítězové voleb se blíže seznámili se skutečným stavem věcí. „Jsme zděšení a nechápeme nečinnost vedení kraje,“ vysvětlil Půta.

Záležitosti se dlouhodobě věnuje starosta povodněmi hodně postižené Chrastavy Michael Canov. „U třech komunikací kraj nikdy nepodal žádosti o dotace a dotační program je už uzavřen. Jenom tyto tři akce jsou v součtu 600 milionů korun, při padesátiprocentní dotaci tak kraj přišel o 300 milionů korun,“ šokoval Canov. „Odpovědní lidé tím, že nepodali přihlášky do dotačních programů, se dopustili dle mého názoru trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a způsobili škodu 300 milionů korun,“ objasnil chrastavský starosta. „To co dokázal každý starosta měst i vesnic,  nedokázal krajský úřad s celým ansámblem, který má,“ podivil se Canov.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…