Už to ví i Rusko: Češi se bouří a chtějí sundat vládu a Klause

26.04.2012 11:54

Mediální skupina Hlas Ruska zaznamenala jak iniciativu Holešovská výzva, tak i dnes již odštěpenou část Skutečné demokracie. A právě s hlavním protagonistou Skutečné demokracie Antonínem Marešem udělal krátký vstup o tom, jak česká společnost začíná volat po zásadní změně v politice. Hlas Ruska dokonce upozorňuje na to, že jde o podivuhodný trend shody v protestních náladách v Rusku i v České republice.

Už to ví i Rusko: Češi se bouří a chtějí sundat vládu a Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Holešovská výzva se distancovala od Skutečné demokracie vedené Ponertem

"V České republice i u nás lidé požadují zásadní změnu politiky, jde o podivuhodnou shodu těchto nálad, jejichž výsledky pro Česko hodnotit nechceme. Závěry si udělá česká společnost sama," uvedla moderátorka pořadu úvodem.

Poté dodala, že Antonín Mareš poslal na webovou stránku Hlasu Ruska zprávu o českých protestních demonstracích, které pořádá sdružení Skutečná demokracie. Vysvětluje také, že se toto sdružení oddělilo od občanské iniciativy, takzvané Holešovské výzvy. Požadavky jsou však naprosto jasné: rezignace vlády a prezidenta, uspořádání čestných voleb v rámci přímé demokracie, tedy bez politických stran, zrušení cenzury v masmédiích.

"Pokud jsme zmonitorovali internet, snadno se dala rekonstruovat chronologie a podstata protestních událostí v České republice, které se v polovině března konaly v mnoha českých městech. Tam i u nás požadují lidé - nebo značná část společnosti - zdokonalení politického systému, volebního zákonodárství, mravní politiku. Jsou zklamáni politickou elitou a protestují proti korupci," uvedla moderátorka. A prozradila, že ani na východ od českých hranic není neznámo to, že u budovy české vlády jsou hladovkáři.

K tomu Mareš pro Hlas Ruska dodal: "Skuteční demokraté hladovějící u budovy české vlády jsou připraveni jít až do konce. Jestli nás ve vládě uslyší, nevíme." 

Závěrem médium, které dává informace celkem do 33 zemí světa, jako například do Íránu, arabských zemí, Číny, Japonska, Turecka, Německa, skandinávských zemí, ale třeba i do Korey, podotýká, že ruská vláda se snaží v jejich zemi protestní nálady občanů nijak nevyhrocovat.

Z iniciativy prezidenta Medveděva proto schválila Státní duma v těchto dnech první balík dodatků v rámci politické reformy. Týkají se zavedení přímých voleb guvernérů, zjednodušení procedury registrace nových stran a zjednodušené účasti stran ve volbách. Proto, aby mohly být všechny tyto novoty projednány, byli do Státní dumy pozváni představitelé nesystémové opozice, té, která nemá zastoupení v parlamentu a která organizovala mítinky v ulicích a na náměstích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…