VIDEO Bojovník s korupcí: Slušnost knížete je jen slupka. Tohle jsem s ním zažil

22.01.2013 16:26

Před druhým kolem prezidentské volby se rozhodl veřejně vystoupit i Jakub Klouzal, který působil tři a půl roku na Ministerstvu zahraničí jako IT ředitel. Poté, co přišel na ekonomické machinace a během osobní schůzky o nich ministra Karla Schwarzenberga informoval, čelil výhrůžkám a nakonec dostal vyhazov. Teď o svých neblahých zkušenostech vypráví na videu. Reakci týmu Karla Schwarzenberga ParlamentníListy.cz shání.

VIDEO Bojovník s korupcí: Slušnost knížete je jen slupka. Tohle jsem s ním zažil
Foto: Martin Kovář
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Jakub Klouzal, bývalý IT ředitel na Ministerstvu zahraničí, chce na základě svých zkušeností upozornit před druhým kolem prezidentské volby, že slušnost Karla Schwarzenberga je jen slupkou navenek, ale v chování se vůbec neprojevuje. A slušných lidí se v rozporu se svým předvolebním klipem ministr zahraničí nezastane ani náhodou. Právě Jakub Klouzal to pocítil na vlastní kůži a s tímto poznáním se svěřuje v natočeném videu na facebookovém profilu.

Rozhodl se ho natočit nikoli proto, aby lidé Karla Schwarzenberga nevolili, ale aby věděli, koho volí, mohli se objektivně rozhodnout a neměli přehnaná očekávání. „Dalším impulsem k tomuto videu je nátlak, který je na mě v poslední době vyvíjen ze strany volebního týmu Karla Schwarzenberga a jeho příznivců a kamarádů, abych nezveřejňoval dokumenty související s kauzami na Ministerstvu zahraničí a nepodával v souvislosti s nimi trestní oznámení, a to ani trestní oznámení na pana Schwarzenberga,“ říká na videu Jakub Klouzal.

 

Pravdoláskař, co Schwarzenberga podpořit nemůže

„Dále video točím pro voliče a podporovatele Karla Schwarzenberga a známé osobnosti, mezi nimiž je zastoupen například Zdeněk Svěrák a spousta dalších lidí, kterých si velice vážím, aby popřemýšleli, že není všechno zlato, co se třpytí, a že i ten nejkvalitnější materiál může časem podlehnout zkáze. Chtěl bych, aby bylo jasné, že jsem pravdoláskař. Aby náhodou nevznikly nějaké pochybnosti,“ upozorňuje Jakub Klouzal, že založením by patřil do tábora Schwarzenbergových stoupenců, ale osobní zkušenost s ním rozhodla jinak.

Na videu přiznává, že boj proti korupci na Ministerstvu zahraničí ho stál cca 600 tisíc korun z vlastní kapsy, tisíce hodin přesčasů, vztah, mnoho zdravotních problémů i ohrožení života, neboť mu bylo třikrát vyhrožováno. „Karel Schwarzenberg je přímo odpovědný za to, že byl můj život ohrožen, protože jsem se obrátil se žádostí o pomoc přímo na něj,“ uvádí Jakub Klouzal, který ze státního rozpočtu zachránil na Ministerstvu zahraničí za éry Karla Schwarzenberga 1,2 miliardy korun. Přesto z něj ministerstvo udělalo lháře a spoluviníka.

Dosazuje na klíčová místa lidi, kteří spolupracují na ekonomických machinacích

„Posléze mne Ministerstvo zahraničí vyhodilo, a to s vědomím Karla Schwarzenberga. Já skončil v dluzích a s ministerstvem se soudím. Materiály ke kauzám si ode mne nikdy nevyzvedli, a to přesto, že pan ministr Schwarzenberg slíbil, že tak učiní, a sám mě instruoval, abych je uložil u advokáta,“ upozorňuje bývalý IT ředitel, že výsledkem jakéhosi šetření těchto kauz na ministerstvu je pouze další plýtvání peněz ze státního rozpočtu na nějaké nedokončené analýzy.

„Slušnost pana Schwarzenberga je dle mých zkušeností jen slupka navenek, ale v chování se neprojevuje. Pan Schwarzenberg se často nezastane slušných lidí, kteří mu důvěřují a přivede je tak do problematických životních situací. Můj případ zdaleka není jediný, znám spoustu lidí, kteří se dostali do velice špatných situací. Pan Schwarzenberg dosazuje na klíčová místa ministerstva lidi, o kterých ví, že spolupracují na ekonomických machinacích,“ poukazuje Jakub Klouzal na to, co by měli lidé vědět, než půjdou volit.

Korupci Schwarzenberg řešit nechce a nebude

Prezidentský kandidát ani neřeší vnitřní záležitosti svého ministerstva. „Zaštiťuje se sice bojem za lidská práva, ale v tomto duchu často nekoná. Nikoho z lidí, kteří se zúčastnili korupčních kauz na Ministerstvu zahraničí, pan Schwarzenberg neodvolal. Ekonomické machinace na ministerstvu nabyly za jeho úřadování obrovských rozměrů a dějí se stále, přestože jsem na ně pana ministra osobně upozornil,“ tvrdí Jakub Klouzal.

„Chci, abyste věděli, že když zvolíte knížete, situace v této zemi se nezlepší. Oblast korupce je nejpalčivějším problémem této země a Karel Schwarzenberg ji řešit nechce a řešit nebude,“ obrací se videem na voliče. „V současnosti připravuji trestní oznámení na Karla Schwarzenberga a jeho spolupracovníky a další osoby podílející se na ekonomických machinacích v IT zakázkách Ministerstva zahraničí,“ dodává Jakub Klouzal.

Miliardář Janeček ho ocenil za odvahu. Přesto bude volit knížete

ParlamentníListy.cz se pokoušejí sehnat vyjádření tiskového mluvčího prezidentské kampaně Karla Schwarzenberga. Klouzal také zato, že s těmi informacemi už před časem veřejně vystoupil, dostal Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka a finanční odměnu 100 tisíc korun.

Janeček však přesto na Hrad podporuje právě knížete a podle jeho sdělení ParlamentnímListům.cz na tom nebude nic měnit. „Dovedl bych si představit mnohem lepšího kandidáta a pana Schwarzenberga neřadím mezi skutečně kvalitní kandidáty a je pravda, že situaci kolem Jakuba Klouzala určitě podcenil, nebylo to tam v pořádku a nic se na tom nemění. A ještě horší pro mě je jeho podpora Kalouska, taková je realita. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, v jaké jsme situaci. Jednoznačně proto říkám, že jediný smysluplný kandidát pro naši zemi je teď právě Schwarzenberg, jinak si nechci ani představovat důsledky," řekl Janeček redakci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…