Valtr Komárek: Lidé těm křiklounům v ulicích nevěří. Mají je za pošuky

17.04.2012 6:26

Nespokojenost panující ve společnosti není podle čestného předsedy ČSSD Valtra Komárka odrazem ekonomické krize, ale krize morálních hodnot. Ani to však podle odhadu bývalého prognostika nepovede k pádu vlády, protože se koaliční strany vždy dohodnou v zájmu toho, aby vydržely celé volební období.

Valtr Komárek: Lidé těm křiklounům v ulicích nevěří. Mají je za pošuky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda České strany sociálně demokratické Valtr Komárek

Průzkumy veřejného mínění přisuzují vládě Petra Nečase v posledních měsících až osmdesátiprocentní nespokojenost s jejím počínáním. Přesto z toho nejsilnější parlamentní strana, opoziční ČSSD, nedokáže vykřesat navzdory své dominanci v průzkumu volebních preferencí více než nějakých pětadvacet procent. Velkou skupinu nespokojených totiž zkrátka oslovit neumí.

„To je pro ČSSD jedna z kardinálních otázek. Je zcela zákonitá a má bohužel také kardinální odpověď, že pro to sociální demokracie nedělá dost. Samozřejmě nejsme na Slovensku, tady není strana jako Smer ani sjednocená levice, takže je tu štěpení hlasů. Ale i tak si myslím, že nějakých 35-36 procent pro ČSSD by odpovídalo náladě ve společnosti, pokud bychom to dělali líp,“ říká pro ParlamentníListy.cz čestný předseda ČSSD Valtr Komárek.

Osobnosti nevěří, že by ČSSD vedla zemi lépe

Významný ekonom a prognostik poukazuje na nedávnou anketu stovky osobností v MF Dnes, kdy sice 80 procent z nich vyslovovalo této vládě nedůvěru, ale nikdo z nich nevěřil, že by to opozice dělala lépe. „V obtížné situaci, která je s ohledem na evropskou dluhovou krizí objektivní, jsme nedokázali přesvědčit, že my bychom si s tím věděli rady a řešili to tak, aby to bylo pro drtivou většinu obyvatelstva únosné a aby to probíhalo bez deprese, kontur pesimismu a bezvýchodnosti,“ lituje profesor Komárek nedostatečné přesvědčivosti ČSSD.

Sociální demokracii se nedaří oslovit ani tu část společnosti, která se radikalizuje. „Ta by zase spíš chtěla silné, ale řekněme jednoduché řešení, ať platí bohatí. Rozvinutím tohoto sloganu je pro jeho zastánce, že by se mělo ostře šlápnout do korupce, podívat se na majetky bohatých lidí a provést hlubší přerozdělení ve prospěch nízkopříjmových vrstev,“ popisuje čestný předseda ČSSD skupinu, jíž se asi nejsilnější parlamentní strana úplně nezavděčí.

Lidé krizí trpí, ale křiklouni je na náměstí nevytáhnou

„Hodně mluvím s lidmi a skutečně velkou většinu z nich ta nynější situace bolí. Jsou z ní nešťastní, trpí tou korupcí, neupřímností a morální krizí, která se úplně zakrývá ekonomickou krizí, jako kdyby nebyla primární ta morální. Ale těm bouřícím křiklounům oni nevěří. Dívají se na ně jen jako nějaké spolkaře, pošuky a bouřliváky, kteří se chtějí vykřičet,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz profesor Komárek, proč sebehalasněji svolávané protesty počítají účastníky maximálně ve stovkách.

Podle čestného předsedy ČSSD je rozmělňování do takových „prskavek“ neodpovídající tradicím tohoto národa, jeho moudrosti i složitosti situace, která chce rozumné řešení, a to napříč politickým spektrem, a nikoli zjednodušení. „Samozřejmě s důrazem na obnovu morálních hodnot, protože základ není v ekonomické krizi, ale v krizi morálních hodnot, a ta se nedá vykřičet na ulicích. To je složitější záležitost a na to budeme ještě nějaký čas hledat recept,“ domnívá se Komárek.

Koalice udělá vše pro to, aby se udržela do konce období

Bývalý šéf legendárního Prognostického ústavu, z něhož zamířil koncem roku 1989 do federální vlády coby její místopředseda, si netroufá odhadnout, zda vláda Petra Nečase skončí do léta, nebo po podzimních volbách, nebo přečká i tento rok. „Prognóza je těžká, protože vláda se drží takříkajíc na vodě. Všechny tři možnosti jsou procentuálně téměř stejně pravděpodobné,“ zamýšlí se čestný předseda ČSSD.

Přece jen se ale trochu přiklání ke třetí možnosti. „Ta situace není tak k nepřežití, aby vláda musela padnout. Oni se budou držet, jak se říká, u koryta. Budou se hádat, štěkat, ale už jsou poučení, a tak se udrží alespoň na sto třech hlasech, tu matematiku mají v kapse. To, že by lidé chodili bouřit ve stotisícových počtech na náměstí, není pravděpodobné, ostatně je vidět, jak bouřili v Řecku a Španělsku a stejně to nestačí. Takže čekám, že se vždy dohodnou, aby se udrželi až do konce volebního období,“ odhaduje pro ParlamentníListy.cz bývalý prognostik Komárek.

S Věcmi veřejnými by měl nastat i soumrak marketingových stran

Důvodem pro to je i eminentní zájem poslanců Věcí veřejných, o jejichž konci nepochybuje ani Valtr Komárek. „To odrážejí i průzkumy, podle nichž jsou jejich preference někde kolem jednoho procenta. To bude asi trvale i jejich výhled. Teď doufají, že nepadne vláda, neboť jen tak si udrží křesla, z nichž mají peníze a vlivné pozice. Budou však obezřetnější, protože pochopily, že s politikou neartikulovaných skřeků nevydrží. Ale politicky je to jejich konec,“ podotýká Komárek.

Čestný předseda ČSSD míní, že zamyslet by se měli i různí buditelé, kteří volali po nových stranách. „S Věcmi veřejnými by měl nastat soumrak marketingových stran, těch převlečených reklamních a PR agentur, které rychle vytvářejí nové politické strany a zneužívají demokracii. „Spolu s VV by měl nastat konec stran k jednomu volebnímu použití. Zkušenost s nimi by mohla být poučením, které bude znamenat, že se přece jenom začne blýskat na časy,“ doufá Valtr Komárek.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…