Váňa: Nečasově vládě hoří koudel u zadku. Lidi už se vážně naštvou

25.10.2012 7:02

O vládě Petra Nečase se nyní v kuloárech říká, že po kongresu ODS proběhne „změna vlády“. Už se téměř otevřeně mluví o tom, že volební výsledky jsou pohřebními zvony Petra Nečase a po kongresu bude prezident jmenovat nového premiéra – předsedu ODS, který vzejde z „modrého“ kongresu. Zda tyto kosmetické vládní úpravy nechají občany v klidu, nebo je naopak vyženou do ulic, se ParlamentníListy.cz zeptaly opozičních poslanců.

Váňa: Nečasově vládě hoří koudel u zadku. Lidi už se vážně naštvou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

„To neustálé přetahování se o moc uvnitř koalice, to už je nekonečný příběh,“ říká sociálně-demokratický poslanec Jaroslav Foldyna. „To bylo nejprve 118 poslanců, pak 105, 102…, dodává. Lisé podporovali onu asociální politiku, kterou produkuje vláda pana Nečase a Kalouska. Je proto naprosto bláhové očekávat, že by zrovna tito lidé onu vládu shodili,“ dodává Foldyna.

Tady nejde o lidi, ale o moc, kterou s sebou vládnutí nese, tvrdí Foldyna

To prý raději budou vymýšlet různé modely, aby se „zachovali“. „V podstatě jim jde ale pouze o jedno. Přetlačit ty druhé a mít lepší pozici a větší sílu a vliv na tu moc. Uvnitř té vlády, uvnitř té koalice,“ konstatuje poslanec. Podle něj zde vůbec nejde o daně, o voliče, a už vůbec ne o lidi. „Tady jde o moc a vše, co z té moci vyplývá,“ tvrdí Foldyna.

Bylo by podle něj samozřejmě bláhové očekávat, že by pravicová vláda padla úplně. „Respektive, možná padne vláda, odjede Nečas, ale vzápětí přijde jiný „nečas“, který se bude jmenovat trošku jinak, ale bude dělat v zásadě stejnou, nebo možná ještě horší politiku. Hrdě se tomu ale bude říkat nová vláda,“ směje se Foldyna. Očekávání toho, že by snad byly nové volby, je podle poslance nepravděpodobné. „To by musel přijít milion lidí na Václavák a začít si hodně o to říkat. To ale bohužel v této zemi zatím ještě není,“ dodává zklamaně.

Po kongresu ODS se vymění pouze postavy, podstata zůstane

Chystaná změna vlády je podle něj vlastně součástí her, které se mají uskutečnit na kongresu ODS. „Myslím, že tam může dopadnout poslední kapka,“ dodává. Oranžový poslanec je přesvědčen, že by odbory měly být hlavním lídrem a vůdcem v těchto protestech. „Musí to mít nějakou linii, nějaký charakter. My přece musíme vědět, o co si říkáme. Nejde jen o to, aby padla vláda, ale musíme vědět, jakou vládu, jakou politickou reprezentaci chceme,“ je přesvědčen Foldyna.

„Když jsem dnes šel do práce, viděl jsem pána s transparentem: „politici nás okrádají“. Ano, politici okrádají, ale změna politiky může přijít jen tehdy, když do ní občané vstoupí,“ zlobí se poslanec. Jak říká, lidí v politických stranách je dnes v řádech desítek tisíc. „Jestliže ale lidé nenastoupí do politiky, jestliže se nebudou aktivně angažovat a nebudou chodit k volbám, ani zde, ale ani v jiné zemi se nemůže nic změnit, konstatuje Foldyna.

Lidé se musí stát součástí politiky, aby se něco změnilo

Občané to podle něj neradi slyší, ale také oni podle Foldyny nesou spoluodpovědnost za to, že politická reprezentace je tak špatná, jak je. „Ti, co stojí na chodníku a nejdou do politiky, jsou možná lepší a chytřejší než ti, so v ní jsou, ale chybou je, že do toho aktivně nejdou,“ rozčiluje se poslanec. Jak říká, strany mají tu deset tisíc, tu dvacet tisíc členů, což je podle něj směšný počet. Zejména proto, že ty strany mají miliony voličů. „Volič, občan, se musí stát součástí té politiky, a nejen pasivním hráčem, nebo spíše tím, kdo sbírá míčky, říká rezolutně Jaroslav Foldyna.

„Štve mě, když potkávám skvělé chytré lidi s úžasnými myšlenkami o komunální politice, s úžasnými vědomostmi a nápady v ekonomice…, ale oni do té politiky nejdou,“ láteří nespokojeně. Politika, jak dodává, není nic špatného nebo špinavého. „Jistě, že se špinavci v politice najdou, ale nejsou těmi špinavci všichni,“ dodává. Lidé prý nezřídka říkají, že politika je špinavá, a že se nechtějí ušpinit. Tím prý ale přenechávají prostor právě těm, jimž ta špína nevadí. „Tady prostě platí takové hloupé přísloví, že moudřejší ustoupí, čímž se zdůvodňuje vláda blbosti. Tak už konečně přestaňte ustupovat!,“ vyzývá Foldyna.

„Tato vlády by rozhodně měla odejít celá, protože celá tato vláda po dobu své činnosti škodí této zemi a hlavně, škodí lidem,“ říká komunistická poslankyně Marta Semelová. Poukázala na to, že tato vláda zvýšila poplatky ve zdravotnictví, že jsou na tom velmi špatně zdravotně postižení, stejně jako důchodci nebo mladí lidé, nemocní či nezaměstnaní. „Kamkoli se člověk podívá, poškozuje Nečasova vláda tuto zemi,“ dodala.

Navíc pověst, kterou vytváří České republice v zahraničí je prý také velmi „kvalitní“. „Podle mého názoru také proto ta vláda už tu nemá co dělat. Nejčistší by tak podle mého soudu byly nové volby,“ konstatovala rezolutně Semelová.

Na žádné kosmetické úpravy prý občané neskočí

Jak dodala, lidé takovou kosmetickou úpravu prý rozhodně nepřijmou. „Vždyť už jsou opravdu nesmírně naštvaní,“ řekla redakci. Připomněla, že během poslední kampaně ke krajským volbám mluvila poslankyně s mnoha lidmi na ulici. „Věřte, že jsou naštvaní opravdu hodně,“ dodala. Otrávenost lidí současnou situací prý ale bohužel vede k tomu, že se uzavírají, nastupuje skepse, v jejímž důsledku nejdou lidé ani k volbám. „Pochybuji ale, že by vládě na podobný trik skočili,“ říká Semelová.

Podle poslankyně se v posledních letech lidé bouří neustále, ale napětí stále narůstá. „Některé demonstrace už proběhly, teď se připravují další... na 28. října, na 17. listopadu. Lidé se už svolávají,“ říká Semelová. „Jsou nespokojeni s tím, jak se u nás žije a jak i kam tato vláda vede naši zem,“ dodává rozhodně.

Nečasovi nevěří už ani jeho vlastní poslanci

„Vysvědčení za vládnutí vystavili v posledních volbách Nečasově vládě občané, říká další sociální demokrat Miroslav Váňa. Jak připomíná, žádná vláda od revoluce neměla tak velkou dávku nedůvěry, jako má vláda Petra Nečase. „Vládě už nevěří podle posledních odhadů k osmdesáti procentům občanů a premiéru Nečasovi nevěří ani jeho vlastní poslanci,“ říká Váňa. „Takže si myslím, že by bylo nejčistší, kdyby tato vláda svou činnost velmi urychleně ukončila,“ dodává.

Miroslav Váňa si navíc nemyslí, že by „hejbající se vládní škatule“ nechaly lidi v klidu. „Mám dokonce informace o tom, že se lidé připravují na to, že se ozvou a je směšné se domnívat, že by podobné kosmetické úpravy přijali,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec. Tyto úpravy budou podle něj odmítat nejen odboráři, ale i různá sdružení či zájmové organizace.

Tu habaďůru musí odmítnout většina národa

„Je samozřejmě naprosto logické, že podobnou habaďůru musejí odmítnout zdravotně postižení, bezmocní lidé, středně příjmové skupiny, důchodci, rodiny s dětmi, no a to už máme většinu národa,“ rozčiluje se Váňa. Jak dodává, tato vláda je zkrátka asociální a dělá antipolitiku. „To, co se tu v předchozích letech vybudovalo, například aktivní politika zaměstnanosti, tato vláda škrtem pera likviduje a posílá do kytek,“ zlobí se poslanec.

Na to se, jak říká, společnost lhostejně dívat nemůže. Tato vláda to prý řídí tak, že je nespokojených více než tři čtvrtiny občanů. „Takže bych k tomu snad jen poznamenal, že této vládě hoří koudel u zadku, a to velmi jemně řečeno,“ dodává Miroslav Váňa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…