Věděl o Bémovi s Janouškem prezident Klaus? Odpovězte, řediteli

27.03.2012 14:46

Věděl o tom Hrad? Jedna ze zásadních otázek, jež může objasnit, které státní instituce věděly o propojení byznysu a politiky regulérně doloženému na telefonních odposleších lobbisty Romana Janouška a někdejšího primátora Pavla Béma. Otázka dnes nepochybně zazní na zasedání komise pro kontrolu BIS, kde se bude zpovídat ředitel kontrarozvědky Jiří Lang.

Věděl o Bémovi s Janouškem prezident Klaus? Odpovězte, řediteli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na CEPu

Přestože BIS opírá, že by byla za únik odposlechu do médií zodpovědná, je velmi nepravděpodobné, že by informaci o obsahu odposlechů v přepsané formě vládě, potažmo prezidentovi nepředala. BIS totiž opakovaně ve svých výročních zprávách varuje před propojením lobbistů a politiků.

Tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) opakovaně popírá, že by příslušnou utajenou informací o odposleších Béma s Janouškem z roku 2007 disponoval. Civilní kontrarozvědka nemůže ze zákona uvést, jakou konkrétní informaci na Úřad vlády, respektive na Pražský Hrad posílala. „Tyto zprávy jsou doručovány prostřednictvím kurýra, mohu jen sdělit, že v roce 2007 se členům vlády a prezidentu republiky odeslalo téměř 350 zpráv v různém režimu utajení. Co šlo kam, sdělit nemohu,“ vysvětluje tiskový mluvčí BIS Jan Šubrt. Teoreticky tedy onou zprávou mohl disponovat také prezident republiky Václav Klaus, jelikož BIS nemůže ze zákona zveřejnit rozdělovník.

Infobox

Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Počet tajných zpráv BIS pro vládu a prezidenta

2011:  350

2010: více než 400

2009: 750

2008: více než 700

Právě ten bude hlavním předmětem dnešního „grilování“ šéfa služby Jiřího Langa. „Je to jedna ze zásadních otázek, kterou budeme klást řediteli tajné služby, on nám však podle výkladu zákona na ni nemusí odpovědět. Chápu, že veřejnost chce znát odpověď. Komise pro kontrolu BIS je v tomto duchu bezradná,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz její člen František Bublan (ČSSD). Bublan dále uvedl, že v minulosti, žádala komise konkrétní rozdělovníky tajných zpráv po premiérovi, ten však odmítl tuto informaci předat. V podstatě žádné pravomoci nemá komise pro kontrolu BIS k osobě bývalého premiéra Topolánka Její členové jej mohou pouze vyzvat a čekat, zda bude ochotný komunikovat.  "Záleží na něm, jestli nám bude vypovídat, nebo nebude, to je skutečně jeho libovůle, protože ze zákona on nám nemusí dávat tyto informace," dokončuje Bublan.

Člen komise David Vodrážka (ODS) stejně jako jeho stranický kolega Pavel Staněk nechtějí nic avizovat dopředu. "Otázku položím pouze panu Langovi," odpověděl stroze Vodrážka. Poslanec VV David Kádner, shodou okolností bývalý zaměstnanec ABL, na sms redakce neodpověděl. Jednání začíná dnes ve tři hodiny odpoledne.

Nemusí odpovídat, byla tajná

Tiskový mluvčí prezidenta Radim Ochvat na dotaz redakce, zda prezident tuto tajnou zprávu od BIS dostal, neodpověděl. Sám Klaus se k celé věci vyjádřil v pondělí na pražském  Autoklubu  obecně: „Nechápu, jak je možné, aby se mezi bezpečnostními složkami, politiky a novináři několik let pohybovaly takové osobní věci, jako jsou odposlechy telefonů," konstatoval a odposlechy označil za věc, která ničí demokracii. 

Nadstandardní vztahy

Prezident republiky má k Pavlu Bémovi velmi vřelý vztah. Při jeho loučení s funkcí pražského primátora v listopadu 2010 poznamenal: „Jsem přesvědčen, že až pominou dnešní mediální hrátky a jedovaté šípy vystřelované z jednotlivých politických stran, tak Pavel Bém bude považován za jednoho z nejúspěšnějších primátorů, které kdy Praha měla." 

Veřejnost si díky odposlechům telefonických hovorů mezi Pavlem Bémem (ODS) a lobbistou Romanem Janouškem udělala představu, jak probíhá "transparentní" výběrové řízení na post ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na poslední zveřejněné nahrávce v roce 2007 zase žádal Bém Janouška, aby vyřešil „nepřehlednou situaci“ kolem soukromé developerské a stavební firmy Navatyp. Její majitel náhle zemřel a o společnost s miliardovými tržbami a s údajnými vazbami na pražský magistrát se začala zajímat řada lidí.

Bém přitom v minulosti opakovaně tvrdil, že Janoušek je pouhý sparing partner na tenis a na chod magistrátu nemá žádný vliv.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…