Velezkušený novinář Petránek už vyhlíží koalici, kterou by nedávno nikdo nečekal

22.10.2013 9:01

Když dělal kdysi rozhovor T. G. Masaryk, citoval v něm Shakespeara. „Podstatou toho citátu bylo to, že člověk si něco přeje, ale skutečnost ho poučí, aby uvažoval realističtěji,“ předeslal zkušený komentátor Jan Petránek to, co by mělo být i součástí dnešních předvolebních a volebních dnů. Pro ParlamentníListy.cz naznačil i jednu z vizí, nad kterou by se měli zamyslet lídři stran.

Velezkušený novinář Petránek už vyhlíží koalici, kterou by nedávno nikdo nečekal
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

„Sleduju nyní to předvolební klání a je to pro mě napínavé – skoro jako před dostihem,“ přiznal novinářský guru Petránek, na jehož povolební komentáře se těší již několik zahraničních zpravodajských médií, včetně BBC.

Podle jeho tipu, který, jak zdůraznil, je skutečně jen jeho osobním názorem, se dá počítat s tím, že zřejmě ve volbách uspěje ČSSD a hned za nimi ANO Andreje Babiše.

Proč by se nemohla spojit ČSSD s ANO Andreje Babiše, ptá se Petránek

„To by mělo mít jediné řešení. Babiš slibuje korektní podnikatelské záměry, možnost podnikatelského řemesla, Sobotka zase sociální stát. Jeden zástupce levice, druhý pravice. Oba snad vědí, že lidi už nechtějí další rozkrádání státu, nechtějí ani ty lidi, kteří tu prošustrovali desítky miliard. A tak by nemělo být pro oba tyto lídry zdaleka tak nemyslitelné, jak to teď vypadá, že by se obě jejich strany dohodly na nějakém kompromisu. Pro mě je to vše, jak už jsem řekl, stejně napínavé, jako sledovat utkání mezi Spartou a Slavií a napjatě tedy budu očekávat výsledek toho, zda budou schopny se tyto strany dohodnout a vytvořit koalici, kterou prozatím odmítají,“ přeje si Jan Petránek. Dodal, že přece nemusí být špatné to, když by se dala šance dvěma stranám najednou – i přesto, že každá stojí na jiném konci politického spektra.

Podle Petránka by to přitom bylo ideálním řešením, příkladem by mohlo být Česku Německo. „V nedávných volbách tam vyhrála Angela Merkelová, spojila se s místními sociálními demokraty a nikomu to nevadí – proč by to nemohlo jít i u nás?“ ptá se zkušený komentátor.

Shodou okolností úterní vydání Hospodářských novin naznačuje, že vývoj může Petránkovi dát zapravdu. Deník spekuluje o tom, že zatímco vůči ODS a TOP 09 se Andrej Babiš tvrdě vymezil jako proti spoluviníkům dnešního zkorumpovaného stavu, vůči ČSSD je poněkud mírnější - vyčítá jí jen to, že chce zvyšovat daně. Mezi Babišovým hnutím a ČSSD jsou navíc styčné porgramové body, podle předběžných průzkumů by se více Babišových voličů přiklánělo ke koalici se sociálními demokraty a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by případnou koalicí či vládou s podporou ANO zastavil rostoucí vliv prezidenta Miloše Zemana.

I komentátor a analytik Erik Best spekuluje o koalici ČSSD a ANO jako o pravděpodobné variantě. Ovšem z jiného úhlu pohledu: Na dalším vývoji se prý dohodnou prezident Miloš Zeman a Andrej Babiš. (Více ZDE.)

Pozor na ty, co chtějí šálit lidi

Jan Petránek před několika týdny ParlamentímListům.cz přiznal, že když byl mladý, vysmíval se Bernardu Shawovi. Nyní, až po šedesáti letech, chápe, že měl tento anglický dramatik a prozaik, v souvislosti s nadcházejícími předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny, pravdu.

„Jako mladý kluk jsem se Shawovi vysmíval kvůli jeho fabiánskému socialismu. V principu zjednodušeně říkal, že je zbytečné pokoušet se o revoluční změny, když lidé nebudou mít dostatečné vzdělání, uvědomění. Tehdy jsem si říkával, že neměl pravdu, že to může jít. Dneska mohu říci, i v souvislosti s blížícími se volbami, že nedostatek vzdělání je živnou půdou pro různé lidi, snažící se dostat do politiky, aby ošálili občany. To je skutečně nebezpečné,“ řekl ParlamentnímListům.cz tento dlouholetý zkušený komentátor, novinář a zpravodaj mimo jiná zahraniční média nyní například také Hlasu Ruska.

Krátký předvolební čas? To je spíš plus než minus

A právě kvůli zmiňovanému „šálení“ občanů-voličů, tedy na rozdíl od řady politologů, Jan Petránek vnímal krátký čas na předvolební kampaň jako pozitivum.

„Volební kampaň začíná každé ráno, každým dnem, každým probuzením – prostě každým dnem v roce. Měla by být tedy účelná, i kdyby na ni byl čas jen pouhou hodinu. Dlouhá volební kampaň nic nezmění - i když se někdo domnívá, že ano. Ale to se přece na principu toho, že lidé mají i bez kampaně své nějaké přesvědčení, nemůže zásadně podepsat. Dle mého tedy – čím kratší volební kampaň – tím lépe. Jako další pozitivum lze totiž uvést také to, že politici prostě tentokrát nestihnou nadávat a pomlouvat své soupeře. Budou mít sami plné ruce práce s tím, aby přišli a představili lidem své vlastní, konkrétní programy,“ uzavřel Petránek.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…