Věřím, že ministryně Müllerová zruší sKarty, prohlásil Stanjura

07.04.2013 19:39

Vláda by mohla ve středu rozhodnout o zrušení kontroverzního projektu sKaret, jak to doporučil premiér Petr Nečas (ODS). Připustila to dnes ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Hodlá ale navrhnout a hájit pokračování projektu, uvedla v diskusi České televize. Zachování projektu si přeje jen TOP 09, koaliční ODS a LIDEM jsou pro jeho ukončení.

Věřím, že ministryně Müllerová zruší sKarty, prohlásil Stanjura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

"Nemohu předložit návrh, který by ukončil projekt sKaret tak, jak to požadoval pan premiér," řekla Müllerová s tím, navrhne pouze dojednané úpravy projektu. Nečas podle ní mluvil hlavně jako předseda ODS, zatímco TOP 09 pokračování sKaret obhajuje. Podle jejího místopředsedy a ministra financí Miroslava Kalouska hrozí, že Česká spořitelna by stát zažalovala o náhradu škody za náklady spojené s vydáváním sKaret.

Ministr dopravy a bývalý šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura věří, že Müllerová nakonec premiérovo doporučení vyslyší. "Ukazuje se, že sKarta neplní základní požadavek, totiž aby byla schopná zabránit zneužívání dávek," uvedl ve svém prohlášení. Podle něj je sKarta nadbytečná i jako průkaz a nepřinese slibované úspory.

Také vicepremiérka a předsedkyně nejmenší koaliční strany LIDEM Karolína Peake se postavila na stranu premiéra. "Pokud nebudou předložena jasná čísla dokazující smysluplnost a výhodnost projektu sKarta pro stát a daňové poplatníky, nemá cenu se dál trápit a je na místě projekt ukončit," uvedla v dnešním prohlášení.

Sockarta jako průkazka

Nutnost pokračování projektu zdůvodnila ministryně mimo jiné vloženými náklady. Stát by například asi musel vrátit až 300 milionů korun České spořitelně, která tak vyčíslila své výdaje. Müllerová ale řekla, že její ministerstvo nechce platit tuto sumu, zpochybnila i její výši. "Ono se především nebude jednat o 300 milionů," uvedla ministryně. Podle ní se částky budou "přepočítávat" a Česká spořitelna by své nároky měla předložit k jednání vládě, i když smlouvu s bankou loni uzavřelo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministryně se rušení sKaret bránila tím, že jich bylo už vydáno na 270 tisíc a jejich užívání je bezproblémové. Připravila také pro vládu soubor novel, podle nichž by měly sKarty sloužit jen jako průkazky. Nyní k nim lidé musí mít i konto u České spořitelny, přes které k nim dávky plynou. Podle Müllerové by povinné zřizování spořitelního účtu mohlo být protiústavní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…