Víme, co chystá Andrej Babiš

29.12.2011 4:53

Okolo iniciativy podnikatele a miliardáře Andreje Babiše je v médiích mezi svátky poměrně velké ticho. Minimálně v porovnání s přelomem listopadu a prosince. A ještě chvíli asi bude, o Babišově programu se začne hovořit až za čtvrt roku. Mezitím ANO 2011 plánuje debaty se studenty, kulaté stoly s aktivními politiky i podporu v krajských a senátních volbách. Těm, kdo projeví zájem a nebude pro voliče moc kontroverzní.

Víme, co chystá Andrej Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Andrej Babiš v České televizi

Nebýt úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla, Andrej Babiš by zřejmě dokázal zaměstnat česká média na celý Advent. Velkolepý a rozporuplně vnímaný mediální start počínaje nedělními Otázkami VM ale zatím nemá v případě Babiše a jeho iniciativy ANO 2011 logického pokračování. A není to tím, že by lidé okolo vládce českého zemědělství vyhlásili vánoční klid.

Po další tři měsíce nás podle Babišovy blízké spolupracovnice Anny Veverkové další mediální smršť nečeká. ANO 2011 už díky diskusím sice ví, že chce být politickou stranou, základní programové teze ale ještě zdaleka nemá. Odborníky však už ano.

"V současné době jsme uzavřeli diskuse, kde se mohli registrovaní příznivci hnutí vyjadřovat k nastíněným tématům. Nyní zkusíme nejpodnětnější příspěvky diskutujících shrnout do jednotlivých programových tezí," slibuje Veverková. K budoucím programovým bodům ANO 2011 vyhlásí iniciativa opět cosi jako připomínkové řízení na svých stránkách. Tento postup je mimořádně podobný tomu, který zvolily Věci Veřejné před volbami 2010.

Řada zatím tajných odborníků

Babišovo hnutí ale nebude podle Veverkové logicky spoléhat jen na laická stanoviska nespokojených občanů, kterých se v diskusích webu ANO 2011 nahromadilo jako vody v Atlantiku. Babišův projev v památných OVM, kde nenechal na nikom suchou nitku, podle všeho přitáhl i odborníky.

"Přínos diskusí pro sympatizanty spočívá i v tom, že se nám, mimo tyto diskuse, ozvali skuteční odborníci, kteří nám své návrhy zasílali přímo mailem a nepsali je internetové stránky," vysvětluje Veverková poměrně řídkou frekvenci konkrétních návrhů v textech jednotlivých přispívajících. Ty konkrétní jsou pak sice originální, ale prakticky hůře využitelné.

Vysoká škola státní správy

Například i Jaromír Hasoň, Babišův mediální poradce, navrhuje jakousi státní výchovu budoucích úředníků. "Neberte to jako názor ANO 2011 (i když jsme o tom s panem Babišem také probírali), ale neměl by si stát zřídit střední či dokonce vysokou školu státní správy, kde by kompetentní pedagogové a morální autority vychovávali kompetentní státní úředníky," ptá se Hasoň, přičemž odpovědí od jednoho čtenáře je mu výčet škol, kde se státní správa již několik let na terciálním stupni vyučuje.

"Posílat na praxi česke úředniky do jiných zemí a umožnit úředníkům z jiných zemí pracovat dočasně v české státní správě. Vyžadovat dočasné umístění pracovníků státního sektoru na praxi do privátního sektoru a umožnit totéž naopak," zní jiný z konkrétních návrhů s pravděpodobně zajímavým a jistě citelným efektem na výkon státního aparátu. "Je to otevřená diskuse bez omezení. Musíte počítat s názory, se kterými se nelze ztotožnit. Návrhů, na které je třeba brát zřetel, je tam ale také poměrně dost," komentuje uzavřené diskuse Veverková.

Od Babišovy spolupracovnice se ale nelze dozvědět příliš konkrétních dat. Doby vypracování základních programových tezí odhaduje na přibližně tři měsíce, přičemž strana prý vybírá tváře, které konkrétní teze budou představovat veřejnosti. I jich je samozřejmě dostatek. "Konkrétní jména vám ale nepovím, není dobře, když si pak někdo přečte své jméno v novinách," říká Veverková s tím, že experty nebylo třeba oslovovat, vesměs se lidem z hnutí ANO 2011 hlasí sami.

Je libo debatu s Babišovými lidmi?

Rok 2012 prý bude pro ANO 2011 poměrně plodný. Sama hlavní tvář iniciativy plánuje další přednášky pro studenty podobné té, která proběhla koncem listopadu na pražské VŠE. Neutichl ani záměr pořádání jakýchsi kulatých stolů, u kterých by měly Babišovi hlavní tváře, poté, co je představí veřejnosti, diskutovat například na krajské úrovni s představitewli zdejších nejsilnějších partají. Proč by ale krajští politici, které čekají v příštím roce volby, měli dávat hnutí ANO 2011 takto mediální prostor, zůstává velkým otazníkem.

Babišova budoucí strana, za kterou ale miliardář v žádném případě nechce sedět v parlamentnu, kam prý patří odborníci, chce zasáhnout už do voleb 2012. Nikoliv však aktivně, kandidáty zatím nemá. "Máme ale v plánu podpořit ty nezávislé kandidáty na senátora, kteří o naši podporu projeví zájem," vzkazuje volebním týmům Veverková.

Senát i kraje. Zatím pasivně

Logo "S podporou ANO 2011" ale neuvidí jen voliči v jednadvaceti volebních okrscích. Stejně se chce budoucí strana zapojit i do voleb krajských. Zde by ráda pomohla jiným než zavedeným stranám do zastupitelstev. Podpora vládce českého zemědělství ale není pro každého. "Samozřejmě ne každý kandidát s ní může předem počítat," odpovídá Veverková na otázku, zda by ANO 2011 podpořilo například senátora Doubravu ze Severočechů.cz, který v poslední době vyostřuje své senátorskou imunitou chráněné výroky vůči Romům.

Jediným navenek viditelným pevným bodem pro příznivce Babiše a jeho týmu tak i po Novém roce zůstane fakt, že se ANO 2011 chce stát politickou stranou. "Je to další logický krok, bez politické strany to nepůjde, nic jiného nezbývá... Takové názory a podněty nejčastěji zaznívaly v diskusi sympatizantů na téma, zda se má iniciativa ANO 2011 stát politickou stranou. Podle diskutujících je ale hodně důležité načasování tohoto kroku, program a osobnosti, které by ho měly prosazovat," píše na stránkách hnutí Jaromír Hasoň.

Až by se chtělo napsat, že dosud je konkrétní pouze Babišovo rozhořčení nad tím, že jako zaměstnavatel 18 tisíc lidí a plátce stamilionů korun na daních musí nečinně přihlížet rozkrádání své země. Podle jednoho z účastníků diskuse je to na pováženou, stejně jako fakt, že debaty na Babišových stránkách skoro nikdo nemoderoval. "Máte pravdu, že když někdo rozjede hnutí s 17 tisíci sympatizanty a prakticky se jim nevěnuje, je to na pováženou," komentuje v jedné z diskusí uživatel s nickem René Halfar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…