Vít Bárta: Místo HDP roste dluh a nezaměstnanost. Bravo, Kalousku!

03.02.2013 14:53

Poslanec Vít Bárta (VV) si klade otázku, kdy se uzdraví česká ekonomika, a dospívá k názoru, že pod vedením ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) to hned tak nebude. To jediné, co pod jeho vedením roste, je totiž jen nezaměstnanost a dluhy. V závěru své úvahy se pak poslanec VV omluvil za to, že spolu s dalšími poslanci VV zrod vlády premiéra Petra Nečase (ODS) umožnil.

Vít Bárta: Místo HDP roste dluh a nezaměstnanost. Bravo, Kalousku!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktéři Holešovské výzvy svolali do Prahy sněm. Hlavním tématem bylo svržení vlády Petra Nečase

"Podle nejnovějších dat České národní banky, Ministerstva práce a sociálních věcí a Českého statistického úřadu se propadáme ve všech významných ekonomických ukazatelích a jedinými rychle stoupajícími čísly jsou nezaměstnanost a státní dluh. Nezaměstnanost v prosinci minulého roku dosáhla již 9,4 %, což znamená, že tady dnes máme 545 311 lidí (!) bez práce. Příčin je mnoho, jedna z nich však více než bije do očí: ministr financí Miroslav Kalousek," poznamenává hned v úvodu Bárta.

Padá a padá

Zvyšováním daní ale tento stav Kalousek nezvrátí, na což prý Bárta upozorňuje již dlouho. I kvůli těmto chybám varoval poslanec před nástupem Karla Schwarzenberga z TOP 09 na Hrad. Pokud by se skutečně stal hlavou státu, měl by Kalousek vliv i na složení Bankovní rady České národní banky. Zvolením Miloše Zemana však podle poslance tato obava padá.

Stejně tak dál padá i česká ekonomika. Kupříkladu reálná mzda Čechů se propadla o 1,8 procenta, v propadlišti dějin pak mizí i prognózy ekonomického vývoje z dílny ministerstva financí. Zákonodárce připomíná, že v roce 2008 předpovídal Kalousek pro další rok hospodářský růst. Realita ale byla úplně jiná, došlo k propadu ekonomiky o čtyři procenta. Na rok 2013 Kalousek předpovídá růst na úrovni 0,1,%, ale odkud se ten růst vezme?

"Asi se mě budete ptát, proč šly VV do koalice s ODS, která slibovala nezvyšování daní, a namísto toho zvýšila daně nejvíce v novodobé historii ČR? Proč šly VV do koalice s TOP09, která strašila složenkou o 121 tisíci korun, aby po necelých třech letech mohla hodit lidem do schránky složenkou na 159 tisíc korun? Jak chtěly VV porazit dinosaury vstupem do vlády?“ 19. ledna na Velkém sněmu jsem však již na tuto otázku odpověděl a posluchačům a voličům se omluvil," poznamenává Bárta. "V roce 2010 jsme chtěli změnou politiků změnit systém, dnes již chápeme, že je zapotřebí změnou systému změnit politiky," uvedl tehdy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…