Vláda se rozpadla a budou volby. Máme odhad, zda toto dnes uslyšíte

10.04.2012 4:42

POLITOLOGOVÉ Představitele koaličních stran dnes u jednacího stolu čeká zásadní schůzka, jež rozhodne o dalším osudu vlády. Špičky koalice budou jednat o požadavcích Věcí veřejných, kterými nejmenší vládní strana podmiňuje své setrvání v kabinetu. Politologové, které redakce ParlamentníchListů.cz oslovila, jsou spíše přesvědčeni, že vláda nakonec přežije, přestože situace je do poslední chvíle nevypočitatelná.

Vláda se rozpadla a budou volby. Máme odhad, zda toto dnes uslyšíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas ve sněmovně

Nynější koaliční krize začala zveřejněním nahrávky Kristýny Kočí, která má podle VV dokazovat, že se ODS a TOP 09 snažili kupčit s jejich poslanci a de facto tak uvnitř jejich strany osnovali puč. Vedení VV poté vyzvalo své ministry, aby podali demise, na což premiér reagoval jednoznačně: Předáte-li demise, jakýkoliv prostor pro další jednání se uzavírá a budou předčasné volby.

Ministři nakonec demise nepodali, jako první se vzepřel šéf resortu dopravy Pavel Dobeš a podpořila ho jeho kolegyně a místopředsedkyně vlády Karolína Peake. Předseda vlády dal následně po jednání vedení ODS jasné ultimátum – v úterý, tedy dnes, se sejde vedení koaličních stran a situaci vyřeší. Buď pokračováním vlády, nebo předčasnými volbami.

Jsi korupčník. Dala bych ti facku. Kape z vás sliz

V posledních dnech se také začaly množit místy až nebývale vulgární slovní útoky hlavně mezi Věcmi veřejnými a TOP 09. „Předčasné volby mohou přinést alespoň jedno pozitivum české politické kultuře - že co nejrychleji odstraní ze scény něco tak slizkého a odporného jako je politický subjekt Věci veřejné,“ udeřil například ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Být chlap a nebýt v politice, vytnu panu Kalouskovi pár výchovných políčků. Takových, jež on sám při fackování mladíků na ulici považuje za normální,“ opáčila i v reakci na výše zmíněné místopředsedkyně sněmovny z Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

Poslední tvrdá slova pak přišla na velikonoční pondělí z úst již bývalého místopředsedy VV Tomáše Jarolíma, který rezignoval poté, co neúspěšně přemlouval svoji stranu, aby ukončila své členství v koaliční vládě. „Miroslav Kalousek je podle mého soukromého názoru jedním z největších korupčníků v této zemi,“ uvedl Jarolím. Ministr Kalousek tato slova odmítl s tím, že se jedná o věcně nepodložené pomluvy.

Skončí dnes vláda nebo strany nakonec najdou porozumění? „Myslím si, že Věci veřejné asi už poosmé nebo podeváté ustoupí. To je jedna varianta, protože oni vědí, že předčasné volby pro ně znamenají odchod z politiky. A nejen odchod z politiky, i konec příjmu poslaneckých apanáží,“ je přesvědčen politolog Zdeněk Zbořil.

Další variantou podle něho je, že může dojít k rozštěpení Věcí veřejných. „Tím, že je Nečas s Kalouskem přitlačili a řekli jim, že už se nenechají vydírat a že toho mají dost, tak tam dochází uvnitř Věcí veřejných k nějakému pnutí a může to znamenat rozložení toho jejich poslaneckého klubu ve vztahu k vládě. Takže oni by mohli naléhat, ale může dojít k tomu, že se po tom dnešním koaličním jednání, pokud ODS a TOP 09 neustoupí, určitá část klubu VV k vládě připojí, ostatně už něco takového řekli,“ soudí v hodnocení pro ParlamentníListy.cz politolog.

„Je samozřejmě otázkou, jak by po těch různých skandálech dopadla ODS, ale ta si uvnitř koalice může dovolit blafovat, protože má silnější kartu. Přestože Věci veřejné mají dobré regiony, tak by se v případě předčasných voleb dostaly někam na úroveň Dělnické strany sociální spravedlnosti nebo ostatních marginálních stran, ale ODS by si tím zajistila jen buď dobré, nebo horší postavení v opozici, ale v každém případě v opozici,“ hodnotí Zbořil pozici občanských demokratů.

Buď držme pohromadě, nebo budeme viset každý zvlášť

Podle jeho slov Miroslav Kalousek tím, že upozornil na to, že by pro TOP 09 bylo možné vyjednávat o vládě i s ČSSD, zvolil jen další formu tlaku na Věci veřejné, aby jakožto koaliční partneři byli „poslušní“. Stejně tak je prý logické, že se ODS už čtrnáct dní připravuje na volby, protože je to jedna z možných variant a strana na to musí být připravená. „Zatímco ale VV při předčasných volbách hrozí rozdělení strany, tak naopak ODS by to svým způsobem dalo dohromady. Asi by se řídili takovým tím známým biľakovským heslem "buď budeme držet pohromadě, nebo budeme viset každý zvlášť",“ myslí si Zbořil.

Tomu také přijde absurdní tvrdost a vulgárnost slovních útoků mezi jednotlivými politiky. „Je pravda, že Miloš Zeman uměl vystřelit na ODS také silnými slovy, ale nebyla v tom taková míra vulgarity jako v těch posledních sporech, které se tady odehrávají. Přeci jenom, spory Klause se Zemanem byly o nějaké to patro intelektu výš a oni dva se nemuseli k takovým věcem snižovat, i když Miloš Zeman pro silná slova také nešel daleko,“ vzpomíná politolog.

„Také tu ale na druhou stranu nebyla situace, aby si člen koalice odskakoval k jednání do Strakovy akademie od soudu. To je úplně absurdní situace. Tady je jedno, zda ten člověk bude či nebude odsouzen, tak ale ti ostatní řeší budoucnost této země na další roky a nevědí, jak Obvodní soud pro Prahu 5 rozhodne. Tady já chápu, že někteří politici mohou ztrácet nervy a střílet i těmi silnými slovy, ale ta situace je skutečně abnormální,“ komentuje pro redakci ParlamentníchListů.cz Zdeněk Zbořil.

Podle politologa Ladislava Mrklase je celá věc stále otevřená, protože na Věci veřejné vzhledem k jejich aktuálním voličským preferencím existují silné tlaky. „Na druhou stranu je otázkou, zda TOP 09 a ODS už nevyhodnotili tu situaci jako opravdu menší zlo konání předčasných voleb, než dotáhnutí celého volebního období. Ale znovu opakuji, že si myslím, že je to opravdu do poslední chvíle otevřená věc,“ míní Mrklas.

„Informace z ODS o přípravě voleb určitě lze považovat za jistou formu tlaku, další věcí ale je, že nelze si také nevšimnout, že ty letošní podzimní krajské volby se budou odehrávat zřejmě hodně ve znamení celostátních témat,“ odhadl.

Dříve si nadávali jen politici vzájemně. Teď se osočují už celé strany

Mrklas předpokládá, že se ODS už tak jako tak chystá na kampaň ke krajským volbám a tudíž pro ni nějaké překvapení v podobě celostátních voleb nemusí znamenat žádný problém. „Nemyslím si, že by to byla jen nějaká taktika, i když určitě rovina toho tlaku říci, že jsem na to připraven a myslím to tedy vážně, tu určitě také existuje,“ doplňuje politolog.

„Ve vypjatých chvílích se určitě odehrávaly různé přestřelky,“ vzpomíná Mrklas v reakci na nynější slovní bitvy, přesto prý nedostoupily takové „úrovně“, jako právě teď. „Když si vzpomenu na devadesátá léta a vlády Václava Klause a potom vlády ani ne tak možná Vladimíra Špidly, jako spíš Jiřího Paroubka nebo Stanislava Grosse, tak tam se odehrávaly také velmi ostré i velmi osobní útoky, kde se lidé hodnotili velmi negativně a příkře,“ říká.

Faktem podle něho ovšem je, že málokdy zaznělo něco takového, jako odsouzení kompletně celé té strany, jakožto něčeho, co je téměř nejhorší, co vůbec na světě existuje. Novinkou prý může být to, že nyní nejde jen o slovní útoky mezi jednotlivci, ale útočí se přímo na stranu, jako celek.

„Jak ODS, tak TOP 09 si jsou vědomy názorů svých voličů a názory jejich voličů na Věci veřejné jsou veskrze negativní, takže je to možná i určitá forma zalíbení se nebo přesvědčování vlastních voličů o tom, že ta strana si je vědoma jejich názoru,“ vysvětluje si Ladislav Mrklas intenzitu slovních přestřelek mezi členy koalice.

Politolog Lukáš Jelínek je přesvědčen, že odhad, jak dnešní jednání špiček koalice dopadne je spíše úlohou pro věštce. „To je opravdu takové hádání z křišťálové koule, tedy spíše otázka pro věštce, protože já říkám, že tahle vládní koalice funguje tak iracionálně a nevypočitatelně, především proto, že jsou iracionální a nevypočitatelné Věci veřejné, že tedy může skončit prakticky kterýkoliv den na jakékoliv události, ale kdybych se to snažil brát co nejexaktněji a nejanalytičtěji v tom, co se odehrálo v posledních deseti dnech, tak si myslím, že to ta koalice ustojí,“ domnívá se.

Už jen prý proto, že čím dál více politiků a členů VV se  začíná hlásit k představě stabilizace a třeba i nového stranického vedení. „Zkrátka tak, aby ta strana mohla vykročit ještě jednou a pokusit se trochu stabilizovat ty své předvolební vyhlídky, takže mám dojem, že postupně, jak ve Věcech veřejných bude sílit křídlo kolem Karolíny Peake, která se snaží působit co nejvěcněji a nejstátotvorněji. Myslím si, že to na sebe bude nabírat značnou část členů VV,“ hodnotí pro redakci ParlamentníchListů.cz Jelínek.

VV nechtějí skončit za politickém hřbitově, proto prý vládu nepotopí

Ten si však nemyslí, že by tyto kroky dokázaly uspokojit voliče Věčkařů. Z hlediska krátkodobého vývoje tu Jelínek vidí tendenci, aby Věci veřejné zkusily se svými koaličními partnery uzavřít nějaký „rádoby“ kompromis, kterým by se pro tuto chvíli koaliční krize uhasila. „Na těch dnešních jednáních podle mě půjde jen o to, kde budou hranice toho kompromisu. To znamená, co si Věci veřejné dokážou vydobýt a jak daleko jim dokáže především ODS ustoupit,“ uvažuje politolog.

„Zásadní podle mého bude ten sobotní vzkaz, který Véčkařům adresoval Petr Nečas, kde řekl, že volební štáb ODS už funguje čtrnáct dnů a že již začal fungovat před touto krizí a naznačil, že VV nemají třeba ani jen zkoušet žádat návrat Víta Bárty do vlády, pokud by byl u soudu osvobozen. V podstatě jim vzkazuje, že VV mají být rády s tím, co mají a že ODS se rozhodně vydírat nenechá a předčasných voleb se nebojí,“ analyzuje Jelínek pro ParlamentníListy.cz Nečasova sobotní slova.

Podle něho jde o docela důrazný vzkaz. „Po těch posledních průzkumech, kde se Věci veřejné dostaly až někam za Zemanovce, Suverenitu a Stranu svobodných občanů, si myslím, že si to špičky této strany budou uvědomovat. Jednak ti, kteří by tu stranu ještě chtěli zachránit, třeba Karolína Peake a jednak jejich poslanci, který pochopitelně záleží na co nejdelším pobytu v parlamentních křeslech,“ dodává pro naši redakci politolog Lukáš Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…