Vládnou nám psychopati, tvrdí lékař. A dostat psychopata z funkce není možné

03.05.2012 19:52

Internista a rehabilitační lékař Jan Hnízdil již před časem začal politickou scénu studovat podle učebnice psychiatrie. A okamžitě mu prý začalo být jasno. Protože je liberálně tržní společenský systém založený na dravosti, aroganci, bezohlednosti a neustálém ekonomickém růstu za každou cenu, přitahuje také stejný typ lidí. Arogantní, dravé a bezcitné psychopaty. A ti se obklopují zase jen dalšími psychopaty.

Vládnou nám psychopati, tvrdí lékař. A dostat psychopata z funkce není možné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Výsledkem je, že se z demokracie stává patokracie - místo toho, aby občané vládli prostřednictvím volených zástupců, tak psychopati ve službách podnikatelských skupin ovládají občany. A dostat psychopata ze své funkce je skoro nemožné.

Změny již nastartovaly

Jan Hnízdil razí také odvážné myšlenky ohledně nutné změny politického systému a roli každého jednotlivce na tom, jaká bude budoucnost. „Ještě před časem si asi většina z nás myslela, že ty zásadní změny zažijí třeba až naše vnoučata a později děti, ale nyní už si asi připouštíme, že to bude právě naše generace, která to prožije na vlastní kůži. Dokonce já osobně připouštím, že to bude možná otázka už nejbližších let. Navíc se dá pozorovat, že obrat ke změně už probíhá, stačí jen sledovat,“ řekl lékař ParlamentnímListům.cz.

Češi by se podle něj měli poučit z chyb sametové revoluce. „Naivně jsme si mysleli, že stačí jít zacinkat klíči na Václavské náměstí, nenáviděný režim mávnutím kouzelného proutku zmizí a my tady budeme mít ráj na zemi. Pak jsme šli domů a nechali psychopatům obrovský prostor úplně bez kontroly. To se nesmí opakovat. Demonstrace směřující k odstranění režimu budou nezbytné. Tím ale práce pro občana nekončí, nýbrž začíná. Nesmíme pustit politiky ze řetězu – ať tam bude kdokoli, musí být pod důslednou občanskou kontrolou, musí se zodpovídat, skládat účty, musí být odvolatelný. V podstatě je to přímá demokracie,“ uvedl Hnízdil už v rozhovoru pro Českou pozici.

Situace ve společnosti je podle něj taková, že bude třeba použít buldozer, aby politickou žumpu vyhrnul. „Nový systém totiž nemůže vzniknout na hnoji,“ podotkl tvrdě s tím, že se obává toho, že součástí starého systému jsou i odbory.

Politické posty přitahují lidi, co vládnou negativními emocemi

V rozhovoru pro Českou pozici Hnízdil dále prozradil i to, jak nahlíží na fungování současné společnosti. „Vysoké politické a manažerské posty přitahují lidi, kteří vládnou prostřednictvím negativních emocí. Dostat se do jejich rukou je nesmírně nebezpečné. Nepozorovaně rozleptají, rozbijí a rozloží vztahy, vaši rodinu, firmu, společnost, stát. Důsledkem toho, že jsme se jim odevzdali, je naše země v těžké krizi,“ říká.

Zákonitě se tak nabízí otázka, zda může nový systém vzniknout spontánně. Hnízdil opáčil svou zkušeností z praxe: „Stejně jako nemoc je informace o tom, že člověk dělá ve svém životě nějakou chybu, tak společenská krize je informace o tom, že ty chyby děláme společně. Je třeba, aby každý reflektoval situaci a začal sám sebe měnit. Já jsem také musel nejdřív transformovat sám sebe. Na lékařské fakultě mě naučili, že každá nemoc má nějakou objektivní příčinu. A já jsem je neustále hledal a nenacházel, než jsem pochopil, že to není pravda. Že nemoc je u naprosté většiny pacientů ztělesněním jejich složité životní situace. Začal jsem rozumět stonání lidí, byl jsem schopný jim ho vysvětlit a poradit, co mají udělat, aby se uzdravili. Pokud to pochopili, změnili své chování, začali se uzdravovat bez prášků. To byl můj konec na klinice. V tu chvíli mi bylo sděleno, že je sice hezké, jak se věnuji pacientům, ale že nevykazuji body, tudíž jsem ekonomicky ztrátový. A moje místo bylo z úsporných důvodů zrušeno. Nenechal jsem se odradit a šel vlastní cestou.“

Obrat může být pokojný i násilný - záleží na lidech

„Možností je mnoho, záleží na tom, nakolik si lidé uvědomí nebezpečí, kterému jsou vystaveni, pokud se dál nechají manipulovat psychopaty v politice. Vedou nás ke zkáze a možná i k válce... Obrat může být vědomý a pokojný, ale také živelný a násilný. To záleží jen na nás. Nadějí mě naplňuje, že teď vznikají občanské iniciativy jedna za druhou, spojují se, jsou aktivní. Na demonstracích v Praze se sešlo 120 tisíc lidí. To je velká naděje. Ale také velké riziko, že demonstrace zneužije současná politická reprezentace k vytvoření vnějšího nepřítele, vyvolání konfliktu. Aby odvedla pozornost od vlastních chyb a mohla prosadit ještě tvrdší tržní ekonomiku, ještě větší dohled nad občany. Přesně podle knihy Naomi Klein Šoková doktrína,“ varuje Hnízdil.

Každý člověk by se podle něj měl sám za sebe zamyslet nad tím, jak se i on sám bude měnit – jinak totiž změna k lepšímu možná není.

„Neustále slyšíme od politiků, že chystají reformy. Ale reformy jsou jen změna formy. Je třeba změnit obsah. Žádný ministr zdravotnictví se nezabýval obsahem medicíny. Všichni vycházejí z toho, že medicína je dokonalá, jen na ni nejsou peníze. To není pravda. Nedostatek peněz není příčinou krize, ale důsledkem toho, jak se medicína v praxi provádí, toho, že obrovská spousta vyšetření a léků se ordinuje úplně zbytečně. Pokud se nezačneme zabývat hodnotovým obsahem – medicíny, práva, ekonomiky, politiky, nemá krize řešení,“ uzavřel Jan Hnízdil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…