Volby před krachem. Ministr Schwarzenberg mluví o chybném zákoně

25.11.2012 19:07

Jeden z kandidátů na prezidenta, ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg by si přál, aby mohli o Hrad bojovat všichni původně zaregistrovaní kandidáti. Přestává však věřit, že se volby stihnou v původním lednovém termínu. Řekl to v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Volby před krachem. Ministr Schwarzenberg mluví o chybném zákoně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Co v návaznosti na poslední vývoj soudíte o návrhu poslance ODS Borise Šťastného, který by si přál návrat zpět k nepřímé, tedy parlamentní volbě prezidenta republiky? Takovou anketní otázku posílala redakce mnoha koaličním politikům.

Předseda vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg, který rovněž patří mezi kandidáty na post hlavy státu, redakci zavolal a téma konkrétněji okomentoval.

„Myslel jsem, že si aspoň na den odpočinu od politiky, ale zdá se, že to nevyjde. Takže co to ten Šťastný nešťastný navrhuje?“ ptal se v úvodu ministr zahraničních věcí.

Šťastný prý na vládě nemá šanci

Boris Šťastný reagoval na zprávy, že ministerstvo vnitra vyřadilo z volby Janu Bobošíkovou, Tomia Okamuru a Vladimíra Dlouhého. Žaloby a handrkování, které pravděpodobně nastanou, by přímou volbu hlavy státu mohly zcela znevěrohodnit a způsobit mezinárodní ostudu. Proto se chce Šťastný obrátit na premiéra Nečase, aby byla rychle změněna ústava a experiment s přímou volbou odpískán.

Pokud by premiér Petr Nečas poslanci skutečně vyhověl a návrh by chtěl dostat na jednání vlády, podle Schwarzenberga nemá příliš šancí na úspěch. „Může to podat jako poslanecký návrh, ale nepředpokládám, že by s tím uspěl ve vládě,“ uvedl ministr pro ParlamentníListy.cz.

Prováděcí zákon není bez chyb, přiznává kníže

I sám Karel Schwarzenberg však uznává, že prováděcí zákon k přímé volbě není dokonalý. „Je pravda, že ne všechno v tom zákoně bude úplně v pořádku, ale určitě bych si přál, aby nakonec mohli kandidovat všichni,“ uvádí šéf TOP 09.

„Byl bych nerad, kdyby kvůli tomu, že ministerstvo vnitra některé kandidáty vyřadilo, byl po zvolení nový prezident, ať už bych to byl já nebo někdo jiný, díky tomuhle všemu zpochybňován jako nelegitimní,“ obává se.

Schwarzenberg by podle svých slov rád věřil, že se nakonec stihne plánovaný lednový termín voleb, jak je vyhlásil předseda Senátu, pomalu však víru začíná ztrácet.

Ústavní stížnost je takřka jistá

Anketa

Je podle Vás přímá volba prezidenta v ohrožení?

hlasovalo: 1056 lidí

„Budeme muset čekat, jak to bude s těmi žalobami k Nejvyššímu správnímu soudu. Neumím teď odhadnout, jak to bude dlouho trvat a jestli se to vše stihne v původním termínu,“ sděluje ministr redakci ParlamentníchListů.cz.

I kdyby však Nejvyšší správní soud stihl bez problémů rozhodnout v požadované lhůtě do půlky prosince, advokátka Klára Samková se přímou volbu chystá napadnout u Ústavního soudu, neboť je podle ní prováděcí zákon k volbě protiústavní.

Pokud to ÚS bude řešit, leden se nestihne

Podání ústavní stížnosti už doktorka Samková bere jako jistou věc. „Záleží na tom, jestli Ústavní soud zruší jenom ten prováděcí zákon coby protiústavní, protože o jeho protiústavnosti není naprosto sebemenších pochyb, nebo zda zruší i ten zákon o padesáti tisících podpisech. Nejsem přesvědčena, jestli i těch 50 tisíc podpisů není na hraně s demokratickými principy obsaženými v ústavě. Tam si ale nejsem jistá. U prováděcího zákona není naopak žádných pochyb, ten zákon by se měl zrušit,“ řekla v neděli ParlamentnímListům.cz.

„Pokud dojde k napadení zákona u Ústavního soudu, tak se to do ledna nestihne,“ uvedl jednoznačně Karel Schwarzenberg. „Ale zase by bylo pěkný, kdyby volby vyšly na narozeniny prezidenta Masaryka, tedy 7. března,“ doplnil Karel Schwarzenberg. V tentýž den navíc končí pětiletý prezidentský mandát Václavu Klausovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…