Voliči, dávej pozor. Profesorka Dvořáková o divadle, které pro tebe rozehrává pravice

23.05.2013 7:01

POLITOLOGOVÉ Přetahovaná o křeslo pražského primátora mezi ODS a TOP 09 ukázala, že bratrovražedný boj o pravicového voliče se rozhořel naplno. A kde jinde by měl nabrat obrátky než v hlavním městě? TOP 09, nejprve vyšachovaná uzavřenou koalicí ODS a ČSSD, byť ve volbách v metropoli zvítězila, se v půlce volebního období přece jen k moci dostala a získala v radě města většinu.

Voliči, dávej pozor. Profesorka Dvořáková o divadle, které pro tebe rozehrává pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Namlsala se a chce ještě víc – křeslo pražského primátora. „Může to být širší strategie dostat z viditelného místa politika ODS Bohuslava Svobodu, který je stále populární,“ soudí politoložka Vladimíra Dvořáková. Obsazování důležitých pozic, které mohou stranu zviditelnit, už je součástí předvolební kampaně.

Občanské demokratické straně podle Dvořákové chybějí na vysokých postech výrazné osobnosti, které oslovují veřejnost. „Proto snaha dostat primátora za ODS do ústraní může být v rámci strategie poškodit image ODS v rámci předvolebního boje,“ řekla politoložka ParlamentnímListům.cz. Je totiž přesvědčena, že už jde o začátek předvolební kampaně.

TOP 09 chce obsadit důležitou pozici primátora

Praha je pro dobrý volební výsledek pravice důležitá. „I když neznám detaily pražské komunální politiky, osobně si myslím, že konflikt mezi ODS a TOP 09 není o konkrétní politiku, ale o snahu se zviditelnit,“ dodává politoložka, že pro TOP 09 představuje pražská ODS s populárním politikem v čele určité nebezpečí. Dává to podle ní tušit, že volební kampaň pravicových stran, které jsou spojenci ve vládě, bude zaměřena proti sobě. „Budou se snažit získat voliče stejného typu, pravicové voliče se stejným zaměřením,“ konstatuje profesorka Dvořáková. Ukazuje se, že vnitropravicový konflikt bude vyhrocený. „Obsazování významných pozic, které mohou stranu zviditelňovat, je velmi důležité,“ dodala.

Sesadit Bohuslava Svobodu a poškodit ODS

Odchod uznávaného Bohuslava Svobody z postu primátora metropole by občanským demokratům uškodil. „Kromě Svobody není v ODS moc osobností, ke kterým by voliči přilnuli,“ uvedla politoložka a připomněla, že velmi populárního ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ODS z veřejné pozice stáhla sama. „Osobnosti v ODS jsou, ale jde o to, jestli jsou ve funkcích, kde jsou vidět. Pospíšil, když opustil Ministerstvo spravedlnosti, už není tolik na očích, není denně v médiích,“ upozorňuje, že i v politice platí staré známé přísloví 'Sejde z očí, sejde z mysli'.

Do vysokých funkcí strany dávají nekvalitní lidi

Ale profesorka Dvořáková připouští, že s osobnostmi na tom není TOPka o mnoho lépe než ODS. „Má podobný problém. Nedá se očekávat, že by měl podporu Miroslav Kalousek, ale lépe na tom není ani nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová, která trvá na sKartách. A je otázka, jak dlouho ještě bude fungovat obraz kolem Karla Schwarzenberga z prezidentské volby,“ dodává. Obě vládní strany mají podle jejího názoru velký problém s obsazováním kvalitních lidí do vysokých funkcí. „Protože jakmile je někdo ve vysoké funkci, není to často kvalitní osobnost,“ uvedla. Její slova potvrzuje častá obměna členů vlády Petra Nečase, většinou kvůli podezření z korupce nebo kvůli jiným prohřeškům či chybám.

Spolupráce s ČSSD v metropoli může TOPce uškodit

Ale je těžké říci, zda může vypovězení pravicové koalice v Praze nebo dokonce případná spolupráce se sociální demokracií TOPce pomoci. „Koalice s ČSSD, kterou po volbách uzavřela ODS, voliče příliš neoslovila,“ připomněla politoložka protesty na jednání pražského zastupitelstva, kterých se zúčastnil i bývalý prezident Václav Havel. Ale možná podle Dvořákové ani ČSSD netouží být v tuto chvíli – rok před volbami - v Praze v koalici s TOP 09. „Ale může podpořit jednobarevnou vládu TOP 09,“ řekla. Jak by takovou situaci přijali voliči v Praze, záleželo by podle ní především na tom, jak by zapůsobil nový primátor z TOPky.

Vláda už to do voleb nějak doklepe

Ale předvolební soupeření mezi vládními stranami není podle profesorky Dvořákové nic výjimečného. „U koaličních vlád bývá běžné, že když se blíží volby, a rok před nimi je ten správný moment, začnou bojovat proti sobě, protože se obracejí na stejné voliče,“ potvrzuje, že nejde o nic nenormálního, co by mělo nějak výrazně ovlivnit řízení státu. „Poslední rok vlády bývá stejně méně efektivní z hlediska přijímání zákonů. Bývá to období, kdy se všichni členové vládní koalice snaží udělat něco pro občany, pokud přijímali drsné ekonomické reformy, zaváděli nepříjemné zásahy a škrty, tak poslední rok stavidla trochu otevřou, aby lidé měli pocit, že vláda udělala přece jen něco dobrého a že se lidem žije líp,“ objasňuje běžnou strategii v politice.

Ale nelítostný boj proběhne i na levici

Může nelítostný boj mezi dvěma pravicovými stranami pomoci ve volbách třetímu - sociální demokracii? I když se může zdát, že ODS a TOP 09 soupeří o jiný typ voliče než sociální demokracie, politoložka upozorňuje, že vzájemné osočování může ovlivnit středové voliče, kteří mohou volit pravý, nebo levý střed. „To je určitý typ voličů, kteří mohou ovlivnit volby. Ale mám obavy, že to, co se děje mezi pravicí, se děje i mezi levicí. Tam to také před volbami nebude nejjednodušší,“ je přesvědčena Vladimíra Dvořáková. Některé voliče to může odradit natolik, že nepřijdou k urnám.

Vymezování vůči Zemanovi žádné ze stran nepomůže

Je otázka, jak volby ovlivní fakt, že prezidentem se stal bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman. Pravice se bude dnes moci více vymezit proti prezidentovi než v minulosti, kdy seděl na Hradě zakladatel a bývalý dlouholetý předseda ODS. „Kampaně byly v poslední době většinou hodně ideologizované, nebyly o hodnotách, ale o neustálé hrozbě a vytváření nepřítele. Pravice dnes může říkat: Podívejte se, levice kontroluje všechno, přece nechcete, aby ještě kontrolovala vládu,“ říká politoložka. Ale podle ní je po posledním vystupování Miloše Zemana obtížné řadit ho mezi levici. „Aspoň mezi moderní, liberální levici, kde vstupy do těchto prostorů, kam se snaží dostat Miloš Zeman, jsou nepřípustné,“ naráží profesorka Vysoké školy ekonomické na Zemanovu snahu ovlivňovat jmenování profesorů. Ale nemyslí si, že by vymezování vůči hlavě státu některé ze stran ve volbách pomohlo.

Specifikem bude spojení s evropskými volbami

Může být předvolební kampaň něčím specifická? „Velmi silné specifikum může být to, pokud sněmovní volby budou spojeny s evropskými volbami. A vypadá, že to tak bude. Bude záležet na tom, jaká bude evropská tematika, jak dalece se prosadí euroskepticismus, zda ODS vytvoří tým pro parlamentní volby a v evropských podpoří Václava Klause,“ uvádí Dvořáková, čím mohou být volby za rok jiné než předchozí. Nemyslí si, že by se Václav Klaus vrátil do ODS, jak spekulovala některá média. „Spíš se bude snažit dostat se do Evropského parlamentu a ODS v tom může být určitým nosičem,“ říká politoložka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…