Všichni vítají nového pobočníka Bradáčové. Až na obhájkyni Jiřího Kajínka

20.08.2012 14:05

Spokojenost i rozporuplné pocity panují mezi českými právníky v souvislosti se jmenováním Adama Bašného náměstkem vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Podle jedněch se upevňuje pozice lidí, kteří se v soustavě státních žalobců pokoušejí dosáhnout změn. Známá česká advokátka, pracující často v kontroverzních kauzách, ale říká, že by v takto vysokých funkcích neměli působit mediálně aktivní lidé.

Všichni vítají nového pobočníka Bradáčové. Až na obhájkyni Jiřího Kajínka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Po pondělním jmenování Adama Bašného náměstkem vrchní žalobkyně Bradáčové se začíná otevřeně hovořit o upevňování pozice lidí, kteří se rozhodli dosáhnout změn ve fungování české justice. Bašný tak má být dalším pozitivním signálem. Proti bývalému vedení českých žalobců, spojovanému s Renatou Veseckou, se totiž ozval už v době, kdy panovaly pochybnosti o průběhu vyšetřování kauzy expředsedy lidovců Jiřího Čunka.

Není proto překvapením, že čeští protikorupční bojovníci chápou jeho nové angažmá v týmu Lenky Bradáčové jako další významný krok vpřed. Bašný nahrazuje ve funkci Libora Grygárka, který se funkce vzdal v červenci tohoto roku kvůli údajným mocenským hrám v systému státních zastupitelství. Naopak, známá advokátka Klára Slámová vidí právníky, kteří se veřejně vyjadřují ke své práci, ve vedení státních žalobců nerada.

Protikorupční organizace: Bašný je velmi odvážný člověk

"Pana doktora Bašného provází z mého pohledu dobrá pověst. Poukázal velmi statečně na určité zcela nepřijatelné věci, které se děly na státních zastupitelstvích v souvislosti s případem Jiřího Čunka. Mezi právníky jej provází velmi dobrá pověst jak po stránce odborné, tak lidské, oceňujeme jeho odvahu," nešetří slovy chvály advokátka a bývalá předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová, která se angažuje spolu s dalšími osobnostmi v hnutí Veřejnost proti korupci. Odborná veřejnost prý už tehdy vnímala jeho vyhazov velmi negativně.

Bašný, někdejší ředitel pobočky krajského státního zastupitelství v Liberci, za svou odvahu vystoupit veřejně proti postupu vedení soustavy státních zástupců zaplatil svým místem. Jeho tehdejší šéf Jiří Křivanec jej v únoru 2009 odvolal kvůli manažerským pochybením a veřejným vyjádřením ke kauzám svých kolegů, čímž měl Bašný dokonce porušit zákon. Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale zasáhl a zbavil funkce Křivance. Bašný podle něj nepochybil ani vyjádřením, že Čunkův případ je největší ranou do pracně budované image české justice.

Zmíněná věta padla v prosinci 2008 na semináři pořádaném českou pobočkou nevládní protikorupční organizace Transparency Intrnational (TIC). Pracovnice její právní poradny Radka Pavlišová je další odbornicí, která jmenování Bašného do vysoké funkce v justici přirozeně vítá. "Je to odborník na slovo vzatý, konečně další člověk na svém místě. Všech změn, které nyní probíhají na státních zastupitelstvích, samozřejmě nemůže dosáhnout jen samotná Lenka Bradáčová. Potřebuje tým lidí, kteří mají odvahu věci měnit a nebojí se vyšetřovat trestné činy bez ohledu na to, koho se týkají. Změny nastartoval nový nejvyšší žalobce Pavel Zeman a my budeme velmi pozorně sledovat, zda bude pokračovat příliv odborníků s velmi vysokým morálním kreditem typu Bradáčové či Bašného," řekla ParlamentnímListům.cz Pavlišová.

Vystoupení žalobců v médiích velkým kauzám škodí, říká Slámová

Ale právě angažmá ve veřejném prostoru, které předvedli před svým kariérním postupem Bašný i Bradáčová, se nelíbí známé advokátce Kláře Slámové, někdejší obhájkyni doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka. "Samozřejmě mi nepřísluší se vyjadřovat k profesní i morální stránce svých kolegů. Tuto výsadu bych ráda přenechala politicky aktivním právníkům, což já nejsem," uvedla Slámová, kdysi kandidátka ODS a později i strany Suverenita Jany Bobošíkové. "Obecně vzato by se ale lidé ve vedení justičních orgánů neměli příliš profilovat v médiích. Taková funkce totiž přivede člověka ke spoustě věcí, ke kterým by se veřejně v žádném případě vyjadřovat neměl. Celé věci to podle mého názoru spíše škodí, velké kauzy by se měly řešit určitě bez médiálních vystoupení," myslí si Slámová.

Bradáčová zvládá i tisková vyjádření, chce být vzorem svým podřízeným

Není pochyb o tom, koho Slámová ve svém obecném ´doporučení´ myslí. Lenka Bradáčová se mezi státními zástupci dá označit za člověka s bohatými zkušenostmi právě v oblasti komunikace s médii. Tak bohatými, že v době svého působení v Ústeckém kraji vedla tiskový odbor s médii osobně. A jiné to nebude ani v Praze. „V soustavě státních zastupitelství má být státní zástupce na všech stupních schopen komunikovat s veřejností i s médii sám,“ upozornila pro ParlamentníListy.cz Lenka Bradáčová na nadbytečnost tiskových mluvčí pro práci žalobců a dvě pracovní místa na tiskovém oddělení vrchního žalobce zrušila.

Advokátka Slámová se do křížku s Bradáčovou dostala ještě před raketovým vzestupem ústecké žalobkyně, tedy před vypuknutím kauzy Rath. Bradáčová tehdy Slámové zabránila v jejím angažmá v případu mačetového útoku v Novém Boru, který odstartoval nepokoje ve Šluknovském výběžku.

Mediální odborníci stojí spíš za názorem Bradáčové. „Její vystupování je velice uvážlivé, každé vystoupení má hlavu a patu. Sebe samu se přitom nesnaží nějak moc prezentovat, je objektivní a myslím, že vystupuje přesně tak, jak by státní zástupce v médiích vystupovat měl,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, lektor komunikace na Vysoké škole ekonomické.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…