Vyšetřování Ratha probíhalo v utajení. Teď se prý ukazuje proč

31.05.2012 14:08

Vyšetřování kauzy poslance Davida Ratha probíhalo řadu měsíců v naprostém utajení. Teprve po zatčení bývalého hejtmana se do novin začaly dostávat informace z vyšetřování. V deníku Právo se například objevila citace z trestního oznámení, kde se vyslovuje obava nad způsobilostí policie a státního zastupitelství v Praze a středních Čechách vyšetřit trestnou činnost Ratha a dalších obviněných. Důvodem jsou Rathovy úzké vazby na tuto policii i státní zastupitelství, poslanec byl například na oslavách padesátin ředitele středočeské policie. Upozorňuje server Českápozice.cz.

Vyšetřování Ratha probíhalo v utajení. Teď se prý ukazuje proč
Foto: hns
Popisek: Státní zástupkyně Lenka Bradáčová a exhejtman David Rath, fotokoláž

Státní zástupci o problému vědí, a proto se snažili kauzu Rath dostat pod dozor někam mimo Prahu a střední Čechy. Většina trestních oznámení se ovšem točí kolem zakázek ve Středočeském kraji. Příslušnost pro dozor Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem vznikla díky letmé zmínce o projektové kanceláři Aria, která vypracovala původní nenavýšenou projektovou dokumentaci na rekonstrukci zámku v Buštěhradu.

Policisté pracující na případu Rath museli opomíjet informovat nadřízené

Na případu pak pracovali policisté z ÚOKFK vybraní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. V zájmu naprostého utajení pak museli „opomenout“ informovat některé nadřízené a vkládat některé ze svých poznatků do informačních systémů, píše server Českápozice.cz.

Jedná se o nestandardní postupy. Proč ale byly nutné? „Protože běžné postupy fungují jen na někoho. Protože nefunguje systém; za těch dvacet let je prolezlý korupcí, klientelismem a nepotismem. Někteří „vyvolení“ si vytvořili vlastní systém ochrany a odměňování. Slovo justiční mafie je soudem potvrzený platný termín pro Českou republiku. Stejně tak lze hovořit o policejní mafii,“ odpovídá Českápozice.cz.

Policisté dostali za dopadení Ratha jednorázovou odměnu 15 tisíc korun. Je ale možné, že za nesplnění oznamovací povinnosti nadřízeným a porušení pravidel administrativy (nevkládání informací do systému) budou potrestáni. Polovina z vyšetřovatelů se může do roka ocitnout mimo aktivní službu u Policie ČR nebo mimo Útvar odhalování korupce a finanční kriminality.

Rath by měl ve sněmovně říct i další dosud nezveřejněné informace, které by rozčeřily českou politiku

Kauza byla z policejního hlediska úspěšná, protože z vyšetřování neunikly žádné informace. Ale krátce po zatčení, sdělení obvinění a uvalení vazby se do médií dostalo trestní oznámení, záznamy o zahájení úkonů trestného řízení, sdělení obvinění, výslechy obviněných, protokoly z prohlídek a doslovné přepisy odposlechů.

Kvůli tomu měl oznamovatel nedůvěru v policii. A Generální inspekce bezpečnostních sborů v této věci podle Česképozice.cz nečiní nic.

Rath by měl podle autora článku přesně podle svého naturelu uvést i další dosud nezveřejněné informace, až bude v úterý mluvit v Poslanecké sněmovně. Ty by trochu rozčeřily českou politickou scénu, což si prý společnost zaslouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…