Vyvěsme černé vlajky, vyzývají aktivisté k protestu proti KSČM

17.11.2012 23:35

Černý den Olomouckého kraje. Tak mnozí vnímají pondělí 19. listopadu, kdy se bude konat ustavující jednání zastupitelstva, které zde definitivně potvrdí společnou vládu ČSSD a KSČM. Na Facebooku proto vznikla iniciativa vyzývající k tichému protestu proti rudo-oranžové koalici. Lidé chtějí vyvěšovat černé vlajky nebo si připínat černé stuhy.

Vyvěsme černé vlajky, vyzývají aktivisté k protestu proti KSČM
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Protože příští týden v pondělí se bude konat ustavující jednání zastupitelů Olomouckého kraje, do jehož vedení poprvé v historii míří také KSČM, na sociálních sítích se nyní srocuje skupina nespokojených obyvatel. „ČSSD přizve k vládě v kraji KSČM. Všichni, kdo s tím nesouhlasíme, připojme se v pondělí k tichému protestu alespoň černou profilovou fotkou, černou páskou přes ruku či vyvěšením černé vlajky. Ukažme tak přátelům i v jiných krajích, že nám to není lhostejné,“ vyzývají organizátoři protestu na Facebooku.

 Voliči si rudo-oranžovou koalici nezvolili

Jedním z těch, kteří se k akci připojí, je i místopředseda KDU-ČSL a lídr Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty Marian Jurečka, který zasedne v krajské opozici s ODS a TOP 09. „Připojil jsme se proto, že zde po 23 letech od revoluce reálně přijdou k moci komunisté. Samozřejmě může někdo namítnout, že voliči rozdali karty. Ano, voliči rozdali karty, sociální demokracie zvítězila, ale voliči nezvolili koalici ČSSD a KSČM. Byla tu i možnost utvořit jinou koalici, kde by KSČM nebyla v krajské radě,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jurečka s tím, že na ustavující schůzi si s sebou vezme černou stuhu.

Bude protest nakonec hlasitější?

Zda v Olomouci dojde k podobné demonstraci, která proběhla minulý týden ve Zlíně, v tuto chvíli není jasné. Nicméně vyjádřit nějakým způsobem nespokojenost s rudo-oranžovou koalicí v Olomouckém kraji chce zatím podle údajů na Facebooku více než sto třicet lidí. Postupně ale přibývá dalších a někteří začínají vyzývat k hlasitějšímu způsobu protestu. „Kéž by místo tichého protestu byla větší ochota nás mladých, mladších, víc se aktivně zapojovat, byť nestranně, do fungování státu. Právě ta pasivita a tiché nadávání u kulatého stolu vede k posílení slibotechních stran. Mluvme nahlas, konejme viditelně,“ napsala na sociální síti například Martina Štěpánková.

Smutek a lítost patří spíše k dění v parlamentu

A co celé akci říká lídr KSČM v kraji a poslanec Alexander Černý? „Pokud je to reakce na to, co se dělo minulý týden ve Sněmovně, kdy koalice z narychlo slepené většiny opírající se o ty, kteří by ve Sněmovně pravděpodobně vůbec být neměli, dokázala prohlasovat věci, nad kterými je docela dobré vyjádřit lítost a smutek, tak to zcela chápu,“ řekl redakci Černý.

Jinak ale prý nechápe tento protest. „Oni jsou přece prototypem novodobé demokracie a ta se opírá o svobodné volby. Pakliže nám chtějí naznačit, že tyto volby nebyly svobodné, tak mají zákonné prostředky, kterých nevyužili. Jinak nemám důvod toto jejich počínání komentovat, protože bych musel začít pochybovat o tom, zda to oni sami myslí s demokracií vážně,“ doplnil Černý, který se poté opřel také do lidovců.

Za koalici se schovávali pouze lidovci

„Za koalici se schovávali pouze lidovci. Ale KSČM ani ČSSD takovou potřebu neměly a šly do voleb naprosto rovně a jasně řekly voličům, co mají za program. A voliči si mohou ověřit, že naše programové prohlášení se od toho, co jsme jim slíbili, ani na píď neodchýlí. Což bych těžko mohl prohlásit o jiných politických subjektech, kteří buď vůbec žádný program neměly, protože třeba ještě neexistovaly, i když teď mají možnost spolurozhodovat, anebo se účelově přikloní k čemukoliv jen proto, aby si udržely pozici u moci,“ tvrdí komunistický poslanec.

V Olomouckém kraji se volilo 55 zastupitelů. ČSSD získala ve volbách 19 křesel, KSČM 16, Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty 8 křesel. Stejný počet mandátů získala i ODS. TOP 09 má 4 křesla. V minulých krajských volbách zvítězila rovněž ČSSD, která vytvořila koalici s ODS a KDU-ČSL. Jedinou opoziční stranou byla tehdy KSČM.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…