Vždycky je něco poprvé, ale společnost se dostává do extrémů, říká soudce Baxa

20.07.2013 21:00

Všichni třeba někdy chodí na červenou přes ulici a jsme zvyklí, že nás nikdo nepostihne. A najedenou nás začnou strážníci zastavovat a pokutovat. Vždycky je něco poprvé, říká v rozhovoru pro Lidové noviny předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Vždycky je něco poprvé, ale společnost se dostává do extrémů, říká soudce Baxa
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Josef Baxa pro deník Lidové noviny řekl, že je z událostí posledních týdnů velmi smutný. „Věci se dostaly do velkých extrémů. Už si ani nedokážu vzpomenout, který ten extrém byl první. Extrémní projevy samozřejmě vyvolávají extrémní reakce. Společnost se stává čím dál méně tolerantní a čím dál víc si libuje v extrémních řešeních,“ říká Baxa.

Podle předsedy Nejvyššího správního soudu se můžeme shodnout na tom, „že lidé by chtěli žít své životy, uskutečňovat své představy a sny. A měli by mít jistotu, že budou fungovat instituce, že jim budou moci věřit.“ Podle Baxy je největším luxusem, když se lidé o veřejný prostor nemusí každý den zajímat. „To není luxus, o který bychom měli usilovat dalších čtyřicet let. Mělo by to být samozřejmé. Teď se čí dál víc ukazuje, že to bohužel samozřejmé není,“ řekl pro deník Baxa.

Veřejnost má jiné mínění než politická elita

Podle soudce Baxy stojí za pozornost, že veřejnost má o posledních událostech úplně jiné mínění než politická elita. „Oni brání ten dosavadní směr politiky jako něco, co je normální. Přesvědčují nás, že to přece nemůže být jinak. Tím se dostávají do ostrého protikladu s tím, co si myslí lidé.“

Politici se podle Baxy často ohánějí klišé padni komu padni. „A najednou slyšíme: ne, ne, ne. Právo, které by mělo platit všude, má mít najednou místo, kam nesmí. A tím je politika. Mám pocit, že ti, kdo volají po nějakých zvláštních pravidlech v nějakém zvláštním prostředí, zapomínají na diváky,“ myslí si Baxa.

Je přijetí funkce úplatek?

„Mě asi neuspokojí argument, že takhle se to dělalo vždycky, a proto se dneska nemůže kriminalizovat. Všichni třeba někdy chodí na červenou přes ulici a jsme zvyklí na to, že nás nikdo nepostihne. A najedenou nás začnou strážníci zastavovat a dávat nám pokuty. A my budeme říkat: Ale tady přece nic nejezdí. Tady chodím vždycky. Proč mi dneska dáváte pokutu? Všechno je jednou poprvé. To, že jednání, které teď žalobci popsali jako trestný čin, není v učebnicích a není na to soubor judikatury Nejvyššího soudu, neznamená, že to nemůže být trestný čin. Neříkám, že to trestný čin je,“ dodává ke korupční aféře Baxa.

Deník Lidové noviny kladl také otázku, kam mohou žalobci jít, když lidé dvacet let něco dělají a najednou se dozvědí, že je to trestné. „Tuto zásadní debatu o roli trestního práva v politice bych rád viděl nad tím rozsudkem, který by popsal, kde je přesně hrana mezi politickým obchodem a trestným činem,“ říká mimo jiné v rozhovoru Josef Baxa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…