Vždycky jen tak přišel, poseděl a vydělal balík. Ďábel Marek Dalík

09.10.2012 9:02

„Nejlepší kamarád“ premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík neměl v exekutivě žádnou oficiální funkci, přesto byl u všeho. Přesněji u všeho, kde se pekl nějaký zajímavý byznys. A jeho hamižnost při těchto jednáních se prý stala legendární. Díky tomu se o něm začalo mluvit jako o „správci Topolánkova důchodového fondu“, byť je nepochybné, že leccos zůstalo za prsty i jemu. Úterní noviny přinášejí řadu vzpomínek na kdysi nejmocnějšího kamaráda v Praze.

Vždycky jen tak přišel, poseděl a vydělal balík. Ďábel Marek Dalík
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Marek Dalík podle vzpomínek redaktorů Hospodářských novin vždycky někam přišel, poseděl - a upekl obchod za miliardy. Ukázkovým příkladem byla scénka z Ministerstva dopravy, kde se čirou náhodou zjevil zrovna ve chvíli, kdy tam dorazili zástupci firmy Kapsch jednat o klíčových dodatcích k problematickému projektu elektronického mýta.  

„Ocitl jsem se tam náhodou. Jsme s Alešem (tehdejší ministr Řebíček, dnes Dalíkův soused v toskánském Monte Argentariu - pozn. red.) kamarádi, šel jsem za ním. A ty lidi od firmy Kapsch, se kterými jednal, taky všechny znám, hrával jsem s nimi tenis. No a oni neměli nic proti tomu, abych tam poseděl,“ popsal prý kdysi novinářům, jak se dostal na jednání, na kterém bylo dosaženo oboustranně výhodné dohody.

Podobně se prý v roce 2007 nachomýtl ke klíčovému jednání, za kolik ČR nakoupí transportéry Pandur. Právě náhodně příchozí Dalík tehdy údajně požádal o úplatek za zajištění zakázky. Podobně to prý bylo i s letadly CASA, kterýžto obchod prý naplánoval v únoru 2008 po koncertě pohrobků Led Zeppelin.

„Pan Dalík byl - aspoň podle toho, co vím - člověkem, jenž se účastnil důležitých jednání, na kterých se nemohl objevit nikdo ze členů vlády,“ popisuje zbrojní expert Jaroslav Štefec.

Na Dalíkovu zásadní roli v politickém zákulisí upozorňuje v úterním vydání svého listu i komentátor MF DNES Martin Komárek. Ten rovnou píše o doslova ďábelských zkazkách, které jsou s šedou eminencí premiéra Topolánka spojovány.  Zděšeni z něj prý byli dokonce i ostatní šíbři, zvyklí využívat kontaktů s politiky k obohacení. Bral prý všude a u každé zakázky, takže se začalo spekulovat, že spíše než poradcem je pro Topolánka „správcem důchodového fondu“. Odpovídala by tomu prý i expremiérova hysterická reakce na jakoukoliv Dalíkovu kritiku.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…