Vzpomínka: Když zvolili Parkanovou ministryní, všichni se smáli

18.06.2012 11:04

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava reagoval na vyjádření Miroslava Kalouska, že by v kauze předražených letadel CASA neměla být vydána k trestnímu stíhání pouze tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová, ale celá vláda - vyšel by prý Kalouskovi vstříc.

Vzpomínka: Když zvolili Parkanovou ministryní, všichni se smáli
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava ze sdružení Severočeši.cz

Nynější místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek a tehdejší ministr financí z KDU-ČSL uvedl: „Pokud v tom policie spatřuje kriminální čin a požádá o vydání všech ministrů, kteří jsme tehdy rozhodovali a jsme poslanci, pak bych se klonil k tomu, abychom se vydali a svoji odpovědnost nesli. Jsem přesvědčen, že tam žádná kriminální činnost nebyla. Určitě ale nebudu hlasovat pro vydání jednoho člena vlády za to, co vláda kolektivně a jednomyslně rozhodla.“

Podobně se vyjádřil i další člen druhé Topolánkovy vlády, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, tehdy v dresu Strany zelených. „To nebylo rozhodnutí paní Parkanové, o tom rozhodla celá vláda. Tudíž je naprostý nesmysl ji takto obžalovat. To je poprvé, kdy bude někdo obžalován kvůli rozhodnutí vlády,“ míní Schwarzenberg.

Vyjděte Kalouskovi vstříc a pošlete ho k Rathovi

Senátor Doubrava s oběma ministry víceméně souhlasí ve smyslu, že se jedná o odpovědnost celé vlády, a komentuje i širší rozměr kauzy CASA. „Je zajímavé, že když se objevila kauza Rath, tak TOP 09 hlasovala pro jeho vydání, zatímco nyní Kalousek a kníže tvrdí, že Parkanová je nevinná. Dokonce se sněmovna snížila k tomu a je tomu snad v historii republiky poprvé, kdy do parlamentu vlítla po zuby ozbrojená složka v kuklách. Ale nyní, když vyplavou záležitosti kolem paní Parkanové, tak podle pana Kalouska je to policejní zvůle a teror,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

„Mně se docela líbilo přiznání pana Kalouska, které učinil u nás v Senátu, že za tu kauzu předražených letadel má odpovědnost celá vláda, že Parkanová to podepsala s vědomím celé vlády. Pan Kalousek také řekl, že se kloní k tomu, aby nebyl vydán pouze jeden člen vlády, ale všichni,“ přitakává senátor.

„Myslím si, že by se v tomto mělo vyjít panu Kalouskovi vstříc a udělat vůči němu vstřícné gesto a měla by být trestně stíhaná a případně zavřená a odsouzená celá vláda. Ať všichni členové tehdejší vlády nahradí tu škodu přes 600 milionů, nebo ať je vidíme sedět ve vazbě v komůrce někde vedle Ratha. Pana Kalouska bych tam pak klidně rád i doprovodil,“ dodal Doubrava.

Bílý kůň Parkanová?

Senátor si myslí, že pokud je pravda, že celou záležitostí nákupu letadel CASA měli být pověřeni ministři obrany, financí a průmyslu, je Kalouskova odpovědnost o to větší. „Když udělali Parkanovou ministryní obrany, tak jsem se tomu smál. Tomu se smáli úplně všichni. Je pak otázka, do jaké míry ona dělala někomu bílého koně,“ zamýšlí se senátor.

Nicméně dodává: „Ale odpovědnost nést musí. Minimálně za hloupost, že někomu kryla záda. Je pak zajímavé, že zakázku na údržbu letadel dostala firma Omnipol spojovaná s přítelem Kalouska Richardem Hávou. Zajímavé by bylo zjistit, zdali pan Kalousek měl na ministerstvu obrany i po svém odchodu své lidi,“ míní Doubrava.

Kolektivní vina je špatný princip, míní exministryně spravedlnosti

Někdejší ministryně spravedlnosti úřednické vlády Jana Fischera a advokátka Daniela Kovářová na kolektivní vinu vlády ale nesází. „Já úplně nesdílím pohled kolektivní viny. Na druhou stranu mi to připadá jako krásný příklad kriminalizace veřejného prostoru, což je, zdá se, současný moderní trend,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

Podle ní je především nutné si uvědomit, že kolektivní vinu vůbec nelze uplatnit, „Trestní zákon se na vinu dívá jako na individuální. Čili čistě teoreticky by zde mohlo existovat zločinné spolčení, kdyby se x lidí domluvilo na tom, že spáchá trestný čin, ale to mi pro tento případ připadá přitažené za vlasy. Takže u kolektivního orgánu, který přijímá rozhodnutí hlasováním, tak mi připadá trestní stíhání úplně vyloučené,“ míní z pohledu práva Kovářová.

Odpovědnost politická a morální vs. odpovědnost trestně právní

Podle názoru Kovářové by musely existovat důkazy o jednotlivé odpovědnosti každého člena vlády a konkrétní kroky prokazující úmysl každého jednotlivého pachatele spáchat nějaký konkrétní trestný čin.

„Ale obávám se, že tady je směšována odpovědnost politická a řekněme morální s odpovědností trestně právní. Tady při obviňování vrcholných politických představitelů mi připadá, že tam ta trestně právní odpovědnost nebude,“ konstatovala advokátka s tím, že to říká i proto, že dříve bývala trestním odborníkem. „Vím tak cosi o odpovědnosti z pohledu trestního práva. Ale to je nad rámec jedné věty do článku,“ doplnila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Ondřej Vaněk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…