Zakladatel ODS: Nečas je k ničemu

05.11.2012 10:13

O jeden z ostrých a tvrdě burcujících projevů na víkendovém kongresu ODS se postaral její zakládající člen a místopředseda strany na Královéhradecku Petr Štěpánek. Projev zazněl ústy jednoho ze spolustraníků, protože Štěpánek se v té době pohyboval „kdesi v džunglích jihovýchodní Asie“.

Zakladatel ODS: Nečas je k ničemu
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Petr Štěpánek, politický glosátor a hudebník

„Jedna stará moudrost praví, že vítězem může být pouze ten, kdo se přestal bát, že prohraje. Petr Nečas se bojí, a proto opakovaně znásilňuje pravidla. Poprvé tak učinil již před rokem, kdy si nechal o půl roku prodloužit mandát. V řádném termínu by zcela jistě svoji pozici obhájil, ale padli by místopředsedové, které si předtím sám najmenoval,“ začal svůj projev kritikou, již dále ještě zostřuje. Delegátům ho přečetl Jiří Tůma, šéf místního sdružení ODS z Rychnova nad Kněžnou.

S nynějším kongresem podle Štěpánka Petr Nečas znásilnil pravidla podruhé, když kongres svolal v šibeničním termínu, aby svým kritikům a potenciálním konkurentům sebral prostor, aby se zformovali. „Všichni dobře víme, že sněmovací mašinerie místních, oblastních a regionálních sněmů potřebuje svůj čas. Bez tohoto času dostává vnitrostranická demokracie na frak,“ pokračoval ve filipice.

Nečas je špatný předseda. K čemu nám je?

Základem vší politiky podle jeho slov je dobrý, důvěryhodný předseda, který vzbuzuje naději. „Prosím zamyslete se s veškerou odpovědností a pak si poctivě odpovězte: Máme nyní dobrého, důvěryhodného a naději vzbuzujícího předsedu?,“ ptal se prostřednictvím úst svého kolegy.

„Obvykle se nyní ozve otázka, když tedy ne Nečas, tak kdo? Jenže to je chybná druhá otázka. Správná druhá otázka zní: K čemu je politické straně špatný předseda? A pozor: Já neříkám, že Petr Nečas neudělal také něco dobrého, říkám jen, že je to špatný předseda. Já totiž nechci předsedu, který se bojí. Já nechci předsedu, který bezdůvodně likviduje své vlastní lidi. Já nechci předsedu, který nemá důvěru nejen podstatné části členů vlastní strany, nýbrž i naprosté většiny veřejnosti,“ upozorňuje v kongresovém projevu místopředseda královéhradecké ODS Petr Štěpánek.

ODS potřebuje opozici jako prase drbání

Nečas prý své straníky straší, že padne vláda, že budou předčasné volby a že ODS skončí v opozici. „V žádném případě po tom nevolám. Ale přesto: I kdyby... No a co? Nic z toho není žádná tragédie. Ostatně ODS potřebuje léčbu v opozici jako prase drbání. Už také proto, že pak přestaneme být zajímaví pro všechny ty kmotry, temné postavy ze zákulisí či, jak je hezky pojmenoval Jan Zahradil, býčí šíje se zlatými řetězy,“ připomněl.

„Se špatným, nedůvěryhodným a naději nevzbuzujícím předsedou jen prodloužíme svoje trápení o pár měsíců, každopádně však dříve či později skončíme na konečné. S jednociferným volebním výsledkem bude ODS následovat ODA a Unii svobody na smetiště dějin. Je to kruté, ale to je to, o co dnes jde,“ vykreslil svůj pohled na současnou situaci občanských demokratů Petr Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…