Zaměstnavatelé jsou maximálně opatrní. A teď prý ještě začnou propouštět banky

12.03.2013 18:24

Nálady na českém trhu práce jsou již několik let opatrné, vyčkávací, někde až pesimistické. Podle odhadů personalistů a specialistů na trh práce, může jít navíc o dluhodobý stav. Přesto existují profese, které očekávají zlepšení a s velkou pravděpodobností nabídnou řadě lidí nové pracovní uplatnění. Které? ParlamentníListy.cz zjišťovaly...

Zaměstnavatelé jsou maximálně opatrní. A teď prý ještě začnou propouštět banky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Group ČR a SR

Šest set tisíc lidí bez práce je čerstvý a také rekordní údaj o nezaměstnanosti v České republice. Jak to řešit, přemýšlí odbory, vláda, ti, kterých se to týká – tedy sami nezaměstnaní a samozřejmě taktéž personalisté.

I proto se zpracovávají různé průzkumy, které zkoumají to jaký vývoj na trhu práce lze očekávat. Zcela unikátní výzkum přitom provádí již pátým rokem po sobě personální agentura ManPower Group. „Zatímco jiné průzkumy a statistická data uvádějí až zpětně, jaké trendy panovaly, my se ptáme zaměstnavatelů na výhled na nejbližší tři měsíce. Můžeme tak jako jediní představit to, s jakými jevy na trhu práce lze v nejbližších třech měsících počítat. A nutno říci, že za posledních pět let se tyto naše prognózy nijak výrazně nelišily od skutečnosti,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz generální ředitelka agentury Jaroslava Rezlerová.

Jak dodala, nálady na trhu práce jsou u českých zaměstnavatelů od roku 2008 opatrné a vyčkávací.  Přesto se v jednotlivých čtvrtletích mění.

Zelenou dostávají profese v oblasti ubytování. Stopku naopak ty z dopravy

„Pro nejbližší tři měsíce lze v Česku očekávat nárůst poptávky po zaměstnancích v oblasti ubytování  a stravování. Je to přirozené, vždy na počátku turistické sezóny. Poněkud záhadný je předpoklad toho, že by stejným tempem měla růst poptávka po zaměstnancích ve výrobě, rozvodu elektřiny, planu a vody,“ uvedla dále Rezlerová.

Na druhou stranu však upozornila na to, že dařit se nebude lidem, kteří budou hledat uplatnění v dopravě, komunikacích, skladování, stavebnictví, velkoobchodu a maloobchodu. „Například řidiči jsou dlouhodobě nejvíce poptávaným a žádaným povoláním, avšak obtížně zaměstnavatelní. Potíže musí očekávat i lidé pracující v telekomunikačních službách. Rozbíhají se v nich rozsáhlé restrukturalizace, s očekáváním příchodu čtvrtého operátora na český trh. Propouštění ohlásily také velké bankovní ústavy,“ řekla dále Jaroslava Rezlerová.

Bankomaty, internet, samoobslužné pokladny - to vše bere lidem práci

Tím dala za pravdu i vizím, které představil před několika dny pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Keller. Ten totiž zdůraznil, že největší úbytek pracovních příležitostí v posledních dekádách (nejen) ve Spojených státech nebyl v továrnách, poněvadž těch už tam moc nezbylo, ale v bankovnictví, na poštách a v obchodech. A vysvětlil příčiny: „Stojí za tím instalace stále většího množství bankomatů, internet, který postupně snižuje poštovní transakce, a v obchodech čtecí kódy a další prvky umožňující samoobslužnost.“

Nejnovější výsledky průzkumu tak potvrdily, že globální ekonomické klima a nejistota budou tedy i nadále přispívat k velmi střídmým náborovým plánům českých zaměstnavatelů během druhého čtvrtletí roku 2013. Všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR byla položena otázka: Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce června 2013 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?

Přibírat nové pracovníky plánuje jen 5 procent zaměstnavatelů

Přesto je z kategorie příznivějších zpráv ta, že zaměstnavatelé v Česku očekávají pro druhé čtvrtletí 2013 stabilní náborové aktivity. Pět procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovníků, 5 procent předpovídá jejich snížení a 90 procent zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro druhé čtvrtletí 2013 hodnotu 0 procent.

Není překvapením, že vysoké procento nezaměstnaných v Česku, které vyšlo najevo hned v lednu 2013 přitom ManPower předpokládal.

„Počet nezaměstnaných lidí v lednu 2013 dosáhl maxima v novodobé historii ČR a bohužel se potvrdily negativní výhledy předchozích výsledků Manpower index trhu práce pro 1. čtvrtletí 2013. Nárůst nezaměstnanosti oproti stejnému období minulého roku není způsoben hromadným propouštěním v konkrétních sektorech, ale dlouhodobou snahou všech zaměstnavatelů zvyšovat efektivitu. V době stagnující ekonomiky, rostoucí konkurence a klesajících marží jsou společnosti nuceny produkovat stejně, nebo dokonce více s menším počtem lidských zdrojů. Výsledky našeho průzkumu pro 2. čtvrtletí 2013 ukazují pokračující opatrnost zaměstnavatelů i presto, že začíná sezóna pro zemědělství, stavebnictví a cestovní ruch,” vyjmenovala faktory, které se na nepříjemném stavu v zaměstnanosti podílejí, Jaroslava Rezlerová.

Regionální srovnání v rámci ČR

Zcela logicky je však nutné brát v potaz také to, o jaký region z hlediska vývoje trhu práce se jedná. Například zaměstnavatelé v Praze očekávají pro druhé čtvrtletí letošního roku mírné zvýšení počtu pracovních sil s hodnotou Čistého indexu trhu práce +2 procent, mírně slabší index hlásí Čechy (+1 procent). Naproti tomu zaměstnavatelé na Moravě předpovídají nepříznivé náborové prostředí s hodnotou Indexu -6  procent.

Globální pohled

Ovšem situace na trhu práce není špatná jen v České republice. I tam panuje nejistota zaměstnavatelů. Hodnota Čistého indexu trhu práce má pro druhé čtvrtletí 2013 různou úroveň a vypadá to, že mnoho zaměstnavatelů vyčkává na jasné vyřešení evropské dluhové krize a na signály ozdravení globální ekonomiky, než se trhy práce ustálí a začnou se dále rozvíjet. Zaměstnavatelé ve více než ve dvou třetinách sledovaných trhů práce hlásí pro druhé čtvrtletí pozitivní náborové plány. Proti předchozímu čtvrtletí se Index zvýšil ve 21 sledovaných zemích a oblastech, avšak v 15 zemích je v různé míře nižší. Zaměstnavatelé v 25 zemích a oblastech předpovídají slabší Index v porovnání se stejným obdobím minulého roku.

Z celosvětového hlediska je nejsilnější předpověď v Brazílii, Tchaj-wanu, Turecku a Indii. Naproti tomu, nejslabší náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Itálii, Španělsku, Řecku a Nizozemí. Index ve Španělsku a Itálii odpovídá nejnižší dosažené hodnotě za dobu průzkumu.

O průzkumu „Manpower Index trhu práce“

Průzkum Manpower Index trhu práce se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Česká republika je jednou ze 42 zemí a oblastí, ve které průzkum probíhá.

Průzkum „Manpower Index trhu práce“ se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí.

Průzkum probíhá již 50 let a za tuto dobu se stal jedním z nejdůvěryhodnějších průzkumů náborové aktivity na světě. Manpower Index trhu práce je založen na dotazování více než 66 000 zaměstnavatelů z veřejného i soukromého sektoru napříč 42 zeměmi a je považován za vysoce důvěryhodný ekonomický indikátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…