Zasvěcenec se bojí: Odnese to jen Dalík. Topolánek a Parkanová vyklouznou

08.10.2012 13:44

Lobbista blízký expremiérovi Mirku Topolánkovi Marek Dalík byl zatčen a obviněn z podvodu v souvislosti s kauzou nákupu transportérů Pandur. Poslanec ČSSD František Bublan z Bezpečnostního výboru se obává, že by celá kauza mohla vyznít do ztracena.

Zasvěcenec se bojí: Odnese to jen Dalík. Topolánek a Parkanová vyklouznou
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan v Otázkách Václava Moravce

„Marek Dalík je obviněn z pokusu o podvod, nikoli z korupce. To je podle mě docela zvláštní. Možná policie nemá dostatek důkazů, aby ho obvinila z pokusu o korupci. Tím, že je tam pouze obvinění z podvodu, tak policie naznačuje, jako by to byla jeho vlastní iniciativa, že on sám by mohl ovlivnit ten výběr toho, kdo dostane tu zakázku a její parametry. Ale přitom na to neměl, aby to udělal jenom sám. Sám o sobě bez pomoci někoho jiného na to neměl politickou sílu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bublan.

Co další aktéři: Topolánek, Barták a Parkanová?

Bublan se tedy obává, že by mohlo zůstat pouze u obvinění Dalíka. „Tím pádem nám z toho tak trošku vypadávají takoví aktéři, jako jsou Mirek Topolánek, Martin Barták či Parkanová, kteří se kolem toho motali. Nechci říct, že je to pro mě zklamání, ale obviněním z podvodu se to podle mě přenáší trochu někam jinam,“ dodal Bublan.

„Vypadá to tak, že to směřuje k tomu, že Dalík byl podvodník, který chtěl využít přízně Topolánka a chtěl se nějak obohatit. Naděje je v tom, že by v rámci trestního řízení vypovídal, že nikoho nechtěl podvést, ale že měl třeba pověření od premiéra Topolánka či ministryně obrany Parkanové či někoho jiného, aby takto vyjednával. To je pak jediná cesta, aby se to mohlo rozšířit na ty další aktéry. Zatím se mi to tedy zdá divné, protože kdyby tam vystupoval jako sólista, tak na základě čeho u těch jednání mohl být? On podle mě musel mít nějakou politickou podporu či pověření k vyjednávání. Čili mi to obvinění připadne trochu nedokonalé,“ zdůraznil Bublan své pochybnosti.

Vývoj kauzy

IDnes.cz  popisuje chronologicky celý vývoj kauzy. V roce 2005 došlo k vypsání výběrového řízení na nákup obrněných transportérů, schválila ho vláda ČSSD Stanislava Grosse. V roce 2006 nákup 260 pandurů od zbrojovky Steyr schválil kabinet Jiřího Paroubka.

V roce 2007 pak vláda Mirka Topolánka smlouvu zrušila. Poté však vyjednala se Steyrem novou smlouvu na pořízení jen 107 pandurů za 14 miliard korun. Ministryní obrany byla tehdy Vlasta Parkanová.  

V roce 2010 nakonec MF Dnes upozornila na smlouvu z roku 2002 s "konzultantem" Janem Vlčkem. Podle ní prý firma Steyr platila za schůzky s politiky. Bývalí manažeři Steyru Wolfgang Habitzl a Herwig Jedlaucnik pak na skrytých nahrávkách pořízených MF Dnes uvedli, že se na zákulisních dohodách podíleli Stanislav Gross, Karel Kühnl a Martin Barták. Případem se začala zabývat česká i rakouská policie. A vloni manažer Steyru Stephan Szücs dosvědčil, že si Marek Dalík údajně řekl o úplatek půl miliardy korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…