Zeman má jen nafukovací člun a kolo. Je to záruka, že nekrade a postaví se kmotrům, věří John

09.02.2013 12:50

V kanceláři nově zvoleného prezidenta se střídá jeden politik za druhým. Většina šéfů stran už byla k Miloši Zemanovi pozvána, jen za Věci veřejné nešel na „pohovor“ předseda Radek John, ale šéfka poslaneckého klubu strany Kateřina Klasnová.

Zeman má jen nafukovací člun a kolo. Je to záruka, že nekrade a postaví se kmotrům, věří John
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

„My jsme se dohodli na tom, že aby byla zachována nějaká kontinuita, že pošleme Kateřinu Klasnovou, protože ta zůstane šéfkou poslaneckého klubu Věcí veřejných, zatímco my máme za týden konferenci, na které já už dál na předsedu nekandiduji, takže strana bude mít nového předsedu. V této chvíli je Kateřina Klasnová jediný jistý funkcionář, který bude dál působit,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Radek John.

Na pořadí nezáleží, důležitost politika nedělá návštěva u prezidenta

Ale poslanec Věcí veřejných Petr Skokan v duchu latinského rčení Nomen omen přeskočil všechny politiky a byl u nově zvoleného prezidenta úplně první, dokonce i před sociálními demokraty Zdeňkem Škromachem a Marií Benešovou. Proč právě on? „Pan Skokan se s Milošem Zemanem nějak zná z České Lípy, kde spolu několikrát hovořili. Šel k němu jako regionální politik,“ objasnil.

Nikdo ve straně Věci veřejné prý nebral jako „podraz“, že Petr Skokan nebyl pověřen stranou, na rozdíl od sociální demokracie, kde někteří velmi negativně vnímají, že místopředsedy strany přijal Miloš Zeman dřív než samotného předsedu Bohuslava Sobotku, o kterém je známo, že se s expředsedou strany „nemusí“. „Myslím, že to není žádná soutěž, kdo bude přijat první nebo poslední, to možná někde na královském nebo císařském dvoře záleží na tom, kdo přijde dříve k Ludvíku XIV., ale tady jde o pracovní věci, a to pořadí je úplně jedno,“ namítá předseda Věcí veřejných.

I když nejen média, ale i někteří politici, odvíjí svou důležitost od pořadí, v jakém stojí ve frontě před Zemanovými dveřmi, v ČSSD podle toho dokonce odhadují, kdo se udrží na svém postu nebo kdo bude vystřídán někým loajálnějším a budoucí hlavě státu bližším, podle Johna „důležitost nedělá návštěva u prezidenta, důležitost dělá to, co kdo dělá pro lidi“.

Vlastní televizní pořad může mít poslanec, ale ne předseda strany

John vysvětlil, proč už nebude kandidovat do čela strany. Bylo to prý součástí jeho rozhodnutí vrátit se k investigativnímu televiznímu pořadu. „Když jsem vyhlásil, že se chci vrátit k novinářské práci, tak jsem rovnou řekl, že se vzdám pozice předsedy strany, protože jednak je to samozřejmě časově nestíhatelné a jednak si opravdu myslím, že předsedové stran nemají mít své vlastní pořady, zatímco u poslanců, stejně jako v Anglii, Francii, Německu a za první republiky i u nás, je to samozřejmě úplně jiná poloha,“ konstatuje. A dodal, že už kandidoval třikrát, tři volební období dělal předsedu. „Nemyslím si, že by předseda měl řídit stranu víc než tři volební období,“ prohlásil s tím, že strana potřebuje nové vize, čerstvé síly, odpočinuté lidi.

Zvítězila bojovná nominace

Nástupcem Radka Johna v čele Věcí veřejných bude zřejmě Vít Bárta. „Jak objíždím kraje, tak vidím, že členové Věcí veřejných nenávidí tuto vládu. Považují ji za zločinnou a nelegitimní, nenávidí kmotrovské struktury v této zemi, považují zavedené politické strany za zločinecké organizace, které zajišťují ekonomický vliv. Tudíž preferují, aby v čele stál někdo, kdo bude bojovat proti mafiánským strukturám. Proto dostal Vít Bárta nejvíc nominací, je to vlastně bojovná nominace,“ uvedl současný šéf strany. Ale o nejvyšší post prý budou bojovat ještě další tři kandidáti. „Mne samotného bude zajímat, jaké vize jednotliví kandidáti představí,“ je zvědavý na uchazeče o funkci šéfa strany. Ale největší podporu má prý bojovná vize Víta Bárty. „Že je třeba nevzdat se, a i když jsme byli ničeni na mnoho způsobů, tak znovu a znovu se pokoušet omezit vliv mafií ve státě,“ říká Radek John.

Proč nenávidí vládu, kterou sami vytvářeli

Ale Věci veřejné byly po sněmovních volbách v roce 2010 součástí Nečasovy vlády, několik

jejich bývalých poslanců ji dodnes drží u moci. Co dělá od té doby Nečasova vláda tak zásadně jinak než v době, kdy byly Věci veřejné ve vládní koalici, že ji její členové dnes tak nenávidí? John vysvětluje, proč se Věci veřejné vůbec staly součástí vládní koalice i s TOP 09, když před volbami za jednoho z největších „dinosaurů“ v politice označovali jejího zakladatele a místopředsedu Miroslava Kalouska. „My jsme šli do vlády, abychom prosadili výměnu policejního prezidenta kvůli zrušení vyhlášky, že policajti musí hlásit všechny kauzy, které vyšetřují. To mohl udělat jen nový policejní prezident, protože tuto vyhlášku, která zaručovala informace pro vlivné osoby o tom, že jsou vyšetřováni, zavedl policejní prezident Martinů. Kvůli této změně to byla klíčová věc,“ objasnil důvody vstupu do vlády.

Vláda začala prosazovat šílenou hospodářskou politiku

Pak však prý Nečasův kabinet začal provozovat šílenou hospodářskou politiku. Na koaličních jednáních se mluvilo o tom, že se jeden rok bude šetřit, a pak už půjde ekonomika nahoru a začnou se podporovat ekonomika a podnikatelé. „Ale místo toho vláda přicházela s dalšími a dalšími podlostmi vůči občanům. Přišlo zvýšení DPH, snížení valorizace důchodů, církevní restituce, které tak, jak jsou postaveny, jsou zločinem století. Koalice nás ošidila, ona nehlásila dopředu, jak šílené věci vůči obyvatelům této země bude dělat. A když se potom podíleli představitelé vlády na zastrašování policie a režírovali svržení policejního prezidenta Petra Lessyho, to byl ten okamžik, kdy jsme si řekli dost, takhle už to dál nejde. Kdyby vláda dodržovala to, na čem jsme se zpočátku dohodli, tak je to něco jiného. Ale vláda se vymkla a dělá věci, se kterými nejde souhlasit,“ prohlásil šéf Věcí veřejných.

Vyúčtování Zemanovy kampaně bude velmi zajímavé

Když Věcem veřejným záleží na transparentnosti, jak hodnotí podivné financování volební kampaně až po zvolení prezidenta, netransparentní „transparentní účet“ Miloše Zemana, kde nejsou jasní sponzoři? „Vyúčtování volební kampaně bude velmi zajímavé,“ připustil Radek John.

Jeho strana nepodporovala předsedu strany, s níž byla po volbách v koalici. „Zažili jsme koaliční vládu, nesplněné sliby premiéra Nečase a chování Karla Schwarzenberga. Když jsme viděli, jak ho pevnou rukou třímá Miroslav Kalousek, tak jsme říkali, že pokud se Schwarzenberg dostane na Hrad, posílí se vliv Miroslava Kalouska, což by bylo to nejhorší, co se může stát v této zemi,“ je přesvědčen šéf Věcí veřejných.

John uvádí příklad, kdy se prý přesvědčili o vlivu Kalouska na šéfa TOP 09. „Nám se v jednu chvíli téměř podařilo s šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem vyjednat, že platby církvím nepůjdou nyní, kdy je na tom země špatně, ale až když bude ekonomika na vzestupu. Schwarzenberg to dokonce sdělil i do médií. Ale pak mu Kalousek řekl - ani náhodou - a už nic z toho, co předtím Schwarzenberg řekl, neplatilo,“ popsal vlastní zkušenost.

Zeman byl dvanáct let mimo, vazby na byznys už jsou zpřetrhané

Šéf Věcí veřejných přiznal, že pro něj nebyl žádný z devíti prezidentských kandidátů ideální, ale Miloše Zemana považuje rozhodně za nejmenší zlo. „A tak to vnímají i členové Věcí veřejných,“ doplňuje. Pokud jde o lobbistické vazby, o kterých se v souvislosti s Milošem Zemanem a jeho blízkým spolupracovníkem a přítelem Miroslavem Šloufem často mluví, John říká, že Zeman byl dvanáct let mimo politiku, takže už vazby na podnikatele a firmy jsou zpřetrhané, zatímco TOP 09 má ty vazby, třeba na hazard, stále navázané.

„A také musím vzpomenout na Zemanovu akci Čisté ruce, což byl pokus potrestat tuneláře. On se nezdařil, a já dneska chápu proč, my jsme také narazili na tvrdou zeď kmotrů, když jsme se snažili zlikvidovat korupci. Ale to, že se o to pokusil, je jistá známka, že on nebude prezidentem kmotrů a nebude tím, kdo by kryl kmotry,“ je přesvědčen John. A v této souvislosti vzpomíná, jak byl asi před šesti lety ještě jako novinář u Zemana na Vysočině natáčet. „Bydlí na chalupě v jedna plus jedna, v příbytku, kde by většina občanů České republiky nebydlela, protože by to považovala za velmi chudičký prostor. Vlastní jeden nafukovací člun a jedno kolo. On si opravdu z politiky nevzal ani korunu, což je jistá garance do budoucna, protože nemyslím, že když nekradl v exekutivních funkcích, že by se něco takového mohlo dít teď. Už to, že za ním není žádný nevysvětlitelný dům, vila, konto v zahraničí, je jistou zárukou, že by se měl snažit ty mafiánské struktury tady pomoci likvidovat,“ věří politik a novinář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…